Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Světové Vánoce ve vaší kuchyni? A proč ne? Máme pro vás pokrmy od nedalekých sousedů i z druhé strany světa
Zdroj: Pixabay

Zajímá vás, jak Štědrý den slaví jiné národy? Plánujete svátky oslavit v jiné zemi, nebo k vám přicestuje mezinárodní návštěva? Představujeme vám pokrmy od nedalekých sousedů i z druhé strany světa, které si můžete zkusit připravit.

Možná jste zastánci tradičních Vánoc a na kapra s bramborovým salátem si nenecháte sáhnout, ale určitě můžete vyzkoušet originální a exotická sváteční jídla třeba během roku.

Spojené království

V ostrovním království se podává krocan, který nahradil dřívější husu. Dále na stole lze najít křehké pečivo tzv. Yorkshire pudding, chlebovou či brusinkovou omáčku, zeleninu i uzeniny. Jako sladkou tečku byste si dali vánoční pudink nebo známý Trifle.

Švédské království

Julbord (v překladu vánoční stůl) má až pět chodů. Nejdříve se jedí ryby s chlebem i bramborami, salátem z červené řepy či Janssonovým pokušením. Další chody jsou uzeniny studené i teplé. Důležitá je vánoční šunka, ale i klobásky nebo slanina a masové kuličky. Dezertem je rýžový nákyp, popř. sladká rýžová kaše.

Indie

V Indii mají na štědrovečerním stole známé Biryani (vařená rýže) s různými druhy masa nebo vepřové Vindaloo či dušené hovězí. Dezertem je rýžový nákyp Kheer nebo švestkový koláč, který se krájí po půlnoční mši jako rodinná tradice.

Španělsko

Nochebuena (v překladu Štědrý večer) se slaví v pozdních hodinách a pokračuje se klidně po půlnoční mši. Jako předkrm se podávají sýry, zelenina, nebo uzeniny jako tzv. tapas. Polévka i hlavní chod jsou plné darů moře - od úhoře přes krevety až po obyčejné ryby. Dezertem je tzv. churros s cukrem a skořicí.

Austrálie

U protinožců se slaví Vánoce podobně jako ve většině anglicky mluvících zemí. Protože je zde období léta, maso se podává se studenými přílohami jako např. saláty. Typické je i grilování, kde jsou všechny druhy masa i mořské plody. Oblíbeným dezertem je Pavlova i tradiční Trifle a čerstvé ovoce.

Peru

I v této zemi si dáte na Vánoce krocana, který se naplní čerstvým ovocem, a česnekem ochucenou rýži nebo brambory. Zajímavou chuť má určitě jejich jablečná omáčka neboli pyré. Tamales je mleté maso nebo zelenina obalená listy z kukuřice. Dezertem je pak marcipán z para ořechů a Panettone se šálkem horké čokolády.

Pokud na Vánoce milujete sladké a nedáte dopustit na naše skvělé cukroví, určitě během roku vyzkoušejte španělské churros podle videoreceptu. Je to snadné, originální a opravdu lahodné.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více