Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Zdroj: Freepik, timolina

Také vždy přemýšlíte, proč se v některých receptech používá košer sůl? Najdete ji převážně na různých zahraničních stránkách, ale čím dál tím častěji se dostává i do českých receptů. Čím je vlastně košer sůl tak výjimečná, chutná jinak nebo se dá nahradit běžnou kuchyňskou solí?


I sůl může být košer

Slovo košer je vám asi známo v souvislosti s židovskou kuchyní a s ní má co do činění i košer sůl. Tímto názvem je původně označována sůl, která byla vyrobena v souladu s pravidly židovské víry. Tato sůl je opatřena certifikátem od specializovaných certifikačních agentur a schválená jako vhodná pro židovskou komunitu. Košer sůl se vyznačuje většími vločkovými krystalky než má běžná kuchyňská sůl. Jako košer se tak přeneseně označuje i sůl s podobnými krystalky.

Sůl na košerování masa

Tento přenesený název se začal používat hlavně v Severní Americe a odkazuje na proces úpravy masa běžný v židovské kuchyni, tzv. košerování. Ten spočívá v tom, že se z masa a drůbeže před přípravou k jídlu odstraní krev. Košerovat lze přitom jen maso z košer zvířat, která byla řádně poražena a ze kterých již byly odstraněny zakázané části. Proces košerování zahrnuje následující kroky: omytí nebo opláchnutí masa, jeho namočení do vody, nasolení a trojí důkladné opláchnutí. Při tomto procesu je tedy potřeba sůl, která k masu dobře přilne, což vločková sůl dokonale splňuje. Košer sůl by se tedy v přeneseném významu spíš měla označovat jako košerovací.

Čistá chuť a velké vločky soli

Košer sůl se obvykle získává těžbou pevných podzemních ložisek soli (jako kuchyňská sůl), je však méně zpracovaná než kuchyňská sůl. V případě košer soli ovšem záleží hlavně na její struktuře, nikoli na způsobu výroby. Košer sůl se totiž vyznačuje na rozdíl od té kuchyňské hrubší konzistencí a plochými zrnky, které připomínají větší vločky. Košer sůl je výjimečná tím, že jde o čistou sůl vyrobenou výhradně z chloridu sodného a obvykle neobsahuje žádné další obvyklé přísady jako je třeba jód.

U košer soli nehrozí přesolení

Košer sůl vyniká čistou chutí a absenci hořkosti způsobenou právě jódem, proto bývá často upřednostňována před jinými druhy soli. Větší krystalky této vločkové soli se navíc dají snadno rozmělnit mezi prsty, což usnadňuje její nabírání a posypávání pokrmu. Širší zrna solí potraviny jemnějším způsobem než stolní sůl. Používání košer soli zvýrazňuje chuť potravin a nezpůsobuje jejich přesolení. Díky svým vlastnostem je tak košer sůl na solení mnohem vhodnější než kuchyňská.

Místo košer mořskou nebo kuchyňskou sůl?

Košer sůl je opravdu univerzální, nejvhodnější je však na vaření, neboť se rozpouští rychleji, což oceníte když solíte tzv. od oka. Vynikající je rovněž k nakládání a solení masa před tepelnou úpravou. Košer sůl u nás ale není tak snadné sehnat a většinou je poměrně drahá (např. 650 g koupíte za 150 Kč). Na druhé straně, v mnoha receptech je nezastupitelná a na nakládání masa je opravdu skvělá. Ostatně, necelé kilo by vám s přehledem mělo stačit na celou grilovací sezonu.

Pokud ale košer sůl nemáte a v receptu je uvedena, můžete ji nahradit kuchyňskou, ovšem ne ve stejném poměru. Košer sůl totiž váží méně než kuchyňská sůl. Kuchyňské soli stačí v pokrmu použít poloviční množství než soli košer. Pokud byste přidali stejné množství byl by pokrm přesolený. Další možnou náhražkou za košer sůl je sůl mořská nebo himalájská, stejných vlastností s nimi ale nedosáhnete.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat