

Jehněčí kýta na česneku
Suroviny 4 porce
- jehněčí kýta
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce soli
- 2 velké cibule
- olivový olej
- libeček
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- masox
Postup přípravy receptu
Prolisovaný česnek smícháme se solí. Tuto směs vetřeme do kýty a pak kýtu lehce potřeme olivovým olejem. Necháme hodinku uležet.
Do hlubšího plechu dáme cibule nakrájené na proužky, koření, libeček, 1 lžíci olivového oleje a všechno zalijeme vývarem nebo vodou. Kýtu můžeme péct dvěma způsoby. Na mřížce nebo přímo v plechu. Pečeme dohromady asi 3 hodinky na 160 stupňů. V polovině času maso obrátíme. Průběžně doléváme do plechu vodu a kýtu občas polijeme výpekem. Zhruba 10 minut před koncem pečení přidáme do výpeku 1-2 lžíce hladké mouky a promícháme.
Po upečení maso vytáhneme a naporcujeme. Z výpeku odstraníme koření a můžeme vše rozmixovat dohladka.
Poznámka od kuchařky
Přílohu můžeme zvolit podle chuti. Např.bílé zelí a houskový knedlík, červené zelí a bramborový knedlík nebo bramborovou kaši.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jehněčí kýta na česneku
-
Burns:
S první větou souhlasím
Každoročně dělám klasiku:
Místo oleje (rozpékám - dusím pouze podlité vodou, maso je mastné dost a tuk posléze pustí) až nakonec doladím máslem
Místo koření - rozmarýn
***
U nás na Velikonoce část smažím (s brkaší), část peču (s rýží)
Dnes už je k o z l e (česky kůzle) upečené...
No, samozřejmě bez cibule, že -
Rozhodně bych nedával Masox ani cibuli.Skopové a divočina jsou masa nasládlá a cibule jim nepřidá,jinak výborné
-
Prosim Vas, proc tam davate masox? Proc prznit vyjimecnou chut jehneciho chemii?
-
Je to supr,jen bych dodal že při pečení jsem ještě přidal větvičku rozmarýnu a opravdu to nemá chybu, A pro Anči Kocíkovou jehňátka kupuji vždy celé vůbec není problém od soukromníka v srpnu nebo v září 3-4 měsíční zabité a načtvrcené a hlavně levné ne jako v obchodě a perfektní je i svíčková zrovna kýtu peču a podlévám červeným vínem
-
Tedy ten recept vynikající!!
Moc velká ňamka
www.toprecepty.czhttp://www.toprecepty.cz/recept/21551-jehneci-kyta...
-
Kýta (3,4 kg¨) se povedla fantasticky
a po jiných, vyzkoušených receptech budu používat jen tento.+
-
Budu dělat v neděli.Přijde vnučka s manželem a dětmi a ještě nikdy jehněčí nejedli.Jsem zvědavá,já ho takhle miluji.
-
krásné masenko
ale jehněčí asi taky,jak Ann,neseženu
-
Letos na velikonoce jsem se taky konečně odhodlala udělat jehněčí,dělala jsem ho s hromadou česneku,rozmarýnu a tymiánu,podlila vínem a bylo taky vynikající
. Dávám bodíka
-
-
Míšo, moc velká dobrota a pokud mám, peču stejně, ale už dlouho jsem neměla a je to táááák dobrý, že máš 4.bod
-
Mně se od letošních velikonoc po téměř 20 letech daří nutit muže papat skopové a hlavně jehněčí, hurááá - já ho miluju, on byl zastaralého mínění - chudinky jehňátka -ale telátka mu nevadily
. Takže takhle nějäk to znám, určitě udělám br.kaši, my knedlíky moc nemusíme
-
Aničko, Vašku děkuji
Aničko, kýtu jsem dostala a pořád jsem přemýšlela, jak ji upravit. Nakonec jsem zvolila tuto jednoduchou variantu a bylo to dobré. Jen bych příště zvolila jako přílohu bramborovou kaši
-
Veliká dobrota. +bodík 2
-
Kde vzít jehně a neukrást
Moc hezky připravené jídlo za první plusík+1
Nechala bych se pozvat