Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Brad Pitt propaguje veganství, ale na tomhle šťavnatém burgeru by si určitě pochutnal
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/© Glenn Francis, www.PacificProDigital.com, CC BY-SA 4.0 a PxHere, Eduardo Vettorato

Pěl ódy na vegetariánské menu na párty u příležitosti udělování cen Zlatý glóbus 2020, rád by se stal veganem a bojuje za lepší podmínky pro slepice. Na filmovém plátně ho často uvidíte jíst ne úplně zdravá jídla a závislost na alkoholu byla jedním z důvodů, proč ho opustila Angelina Jolie. Co vlastně jí Brad Pitt?


Brad Pitt si jídlo užívá

V Dannyho parťácích se doslova cpe cheeseburgerem a nachos s různými omáčkami, ve filmu Sedm sedí u televize se smaženými brambůrky a ve snímku Moneyball ho můžete vidět s pěkně „tučným“ wrapem, sladkou piškotovou roládou nebo popcornem. A co jí Brad Pitt doopravdy? Sice se extrémně hlasitě vyjadřuje k otázkám životního prostředí a zasazuje se o zlepšení podmínek slepic, která snášejí vejce, ale o svém oblíbením jídelníčku moc nemluví.

Na jídelníčku se s Angelinou neshodli

Přesto se občas něco o jeho jídelních preferencích na veřejnost dostane. „Každý může jíst veganské jídlo, ale ne každý může jíst steak,“ nechal se slyšet.

S Angelinou se neshodli, co mají jíst jejich děti. Zatímco Angelina byla vždy zastáncem pestré stravy včetně červeného masa, Brad by uvítal, kdyby jejich početné vlastní i adoptované potomstvo směřovalo k vegetariánství či veganství.

S veganstvím to tak vážně nemyslí

Ačkoli veganství propaguje, asi to nemyslí až tak úplně tak vážně. Nemá problém posnídat omeletu ze šesti vajec a pak si ještě dát ovesné vločky s rozinkami. Pokud má dopoledne hlad nebo ho „honí mlsná“, dá si trochu nízkotučného tvarohu nebo proteinový koktejl. Když se naskytne příležitost, dobrému dortíku neodolá.

V poledne si rád dopřeje těstoviny nebo hnědou rýži s opravdu malým kouskem pečeného nebo dušeného kuřete.  A k tomu samozřejmě hodně čerstvé zeleniny. Odpoledne zakousne banán nebo proteinovou tyčinku a večeře je ve znamení grilovaných ryb nebo kuřete, a to opět s hnědou rýží.

Místo vína brusinkový džus

Brad Pitt nemá problém hovořit o závislosti na alkoholu a kouření. „Od  té doby, co jsem vyšel z vysoké školy, nepamatuji den, kdy bych nechlastal nebo si nedal špeka nebo něco podobného,“ přiznal před několika lety v rozhovoru pro gq.com. „Jsem opravdu, opravdu šťastný, že jsem s tím vším skončil,“ dodal.  

Řekl, že v pití alkoholu byl dřív „profesionál“. Přestože společně s Angelinou Jolie vlastnili vinařství a víno měl Brad rád, raději se mu teď vyhýbá. A co pije? Brusinkový džus a perlivou vodu!

Burger z červené řepy se sójovou majonézou

Pokud by k vám Brad Pitt náhodou zavítal na návštěvu, můžete mu naservírovat burger z červené řepy se sójovou majonézou. Možná i vás překvapí, jak je šťavnatý a chutný. Budete potřebovat:

na majonézu

  • 100 ml sojového mléka
  • 200 ml řepkového oleje
  • trochu plnotučné hořčice
  • sůl

na burger

  • 3 ks větší červené řepy
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužků česneku
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • ½ balíčku uzeného tofu
  • 2 lžíce hrachové mouky
  • majoránka, sůl, pepř podle chuti
  • trochu rostlinného oleje

A jak na to? Nejdřív si připravte majonézu. Všechny ingredience vložíme do mísy a šlehačem vyšleháme dohladka. (Majóneza jde vyšlehat pouze ze sójového mléka, které musí mít stejnou teplotu jako olej.) Hotovou majonézu dejte vychladit do ledničky. 

Cibulku osmažte do zlatohněda, přidejte nastrouhané uzené tofu, oloupanou řepu, osolte, opepřete a krátce orestujete a rostlinném oleji. Nechte vystydnout. Ovesné vločky zalijte vroucí vodou, nechte několik minut nabobtnat a nahrubo je rozmixujte. Přidejte k červené řepě a zaprašte 2 lžícemi hrachové mouky. Přidejte protlačený česnek, majoránku, osolte, opepřete a promíchejte. Vytvarujte karbanátky a smažte na oleji.

Podávejte s klasicky v housce se sójovou majonézou a zeleninovou oblohou nebo s vařeným bramborem. 

Zdroje informací:

gq.com: Brad Pitt Talks Divorce, Quitting Drinking, and Becoming a Better Man

iamgoingvegan.com: Brad Pitt’s Support for the Vegan Food at the 2020 Golden Globes

iwmbuzz.com: Revealed! Simple Diet Meal Plan Of Brad Pitt

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat