6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
3. 8. 2022 Domácnost
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu? Sušení je bezvadným způsobem. Zjistěte, jaké máte možnosti sušení hub, i když nemáte sušičku, a přečtěte si, jak houby sušily naše babičky.
Sušení hub
Sušení hub je velmi starým způsobem, který je populární i dnes. Vytáhnout v zimě ze sklenice hrst sušených hub a nechat po namočení a uvaření je rozvonět, je požitkem pro smysly. Zůstává v nich krásná vůně a výborná chuť. Správně usušené houby vydrží při řádném skladování až několik let.
Mohlo by vás zajímat
Houby vhodné pro sušení
Sušit jdou především pevné druhy hub. Konkrétně se jedná třeba o hřiby (dubový, smrkový, borový, hřib hnědý neboli suchohřib, známý i jako modrák a další), křemenáče, klouzky, kozáky, sušit můžete i bedly, a bolcovitku bezovou neboli Jidášovo ucho. Naopak nevhodné jsou pýchavky, čirůvky, lišky, růžovky. Například usušením žlutomasé houby, takzvané babky, si můžete dokonce způsobit i zdravotní problémy. Zkrátka pozor na všechny mokré houby. O plesnivých ani nemluvě, ty bez milosti vyhoďte.
Příprava hub k sušení
Ihned po návratu z lesa vyndejte houby z košíku, rozložte je a zpracujte. Pryč musí jít nehezké kusy, které jsou nějak poškozené, ať už plesnivé, nebo červivé. Jinak by se mohly poškodit i zdravé kusy. Pryč musí i mokré houby. Proto nikdy před sušením houby nemyjte. Nožíkem odstraňte z hub nečistoty. Špatně dostupná místa můžete očistit měkkým štětečkem. Pevné houby v perfektním stavu nakrájejte nožem na plátky o tloušťce zhruba 3 mm.
Mohlo by vás zajímat
1. Sušení hub na mřížce
Prvním ze způsobů, jak můžete sušit houby je mřížka. Může být vyrobena z kovu, ale také můžete využít mřížku z plastu. Některé jsou k dispozici i patrové, což je velmi praktické. Houby vždy rozložte v jedné vrstvě tak, aby nebyly přes sebe, aby k nim mohl dobře proudit vzduch. Mřížku s rozloženými houbami dejte na vzdušné místo. Nesmí být na přímém slunci, mohly by se zapařit. Navečer, než začne padat vláha, dávejte houby do místnosti. Venku můžete sušit pouze za slunečného počasí.
Mohlo by vás zajímat
2. Sušení hub na sítu
Síto je další z možností a snadno si ho můžete vyrobit i doma. Vytvoříte dřevěný rám a do něj hřebíčky připevníte jemné pletivo, jutovou nebo tylovou síťovinu, pevnou záclonovinu. Dobrou volbou je i sklolaminátová mřížková tkanina.
3. Sušení hub na niti
Naše babičky také sušily houby na niti. Funguje to tak, že každý plátek houby navlečte na nit. Pokud chcete, mezi plátky vždy udělejte uzlík, aby se houby neposouvaly. A ano, tohle vypadá jako skvělá zábava pro děti. Nit zavěste tam, kde dobře proudí vzduch a kde není vlhko. Houby se tak rychle usuší.
4. Sušení hub na pečicím papíru
Sušit houby můžete také na pečicím papíru, ideální je z něj udělat harmoniku. Dříve se hodně sušilo na novinách, ale houby se na ně mohou přilepit, a pak se na ně obtiskne tiskařská čerň. A to úplně jíst nechcete. Nezapomínejte houby při sušení obracet.
5. Sušení hub v troubě
Houby se také dají sušit v troubě, což je poměrně snadné. Stačí na plech dát plátky hub (můžete pod ně dát i pečicí papír, aby se nelepily) v jedné vrstvě a sušit zhruba až 12 hodin. Troubu nastavte na 30-40 °C a ke konci sušení teplotu zvyšte na 70 °C. Ideální je nechat pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost unikat. Horkovzdušnou troubu využijte společně s větrákem. Houby alespoň dvakrát obraťte.
Mohlo by vás zajímat
6. Sušení hub pomocí soli
Sušení pomocí soli není až tak obvyklým způsobem, ale velmi tradičním. Sůl houby zakonzervuje, takže se nemusíte obávat o jejich stav. Jak je připravit? Očištěné houby opět nakrájejte na plátky a na slunci je nechte mírně zavadnout. Pak kilogram hub v misce promíchejte s 200 g soli. Postupujte opatrně, abyste houby nepolámali.
Do čistých skleniček směs přesuňte tak, aby v nich nezůstaly vzduchové kapsy. Nakonec vrch zasypejte troškou soli, aby houby nebyly vidět, sklenici uzavřete, dejte do chladu a sucha. Takto vydrží houby až půl roku. Před použitím houby namočte přes noc ve studené vodě, ale není to nezbytně nutné. Houby do sebe sůl nenatáhnou. Bude stačit, když z nich přebytečná zrnka opatrně otřete.
Sušilo se patrně už v pravěku. Sušení je totiž praktické a nasušené zásoby při vhodném skladování vydrží opravdu dlouho. A navíc si do značné míry udrží své barvy, vůně, chutě a dokonce i výživnost.…

Skladování sušených hub
Jak poznáte dobře usušené houby? Chrastí a lámou se. Sušení zvoleným způsobem je hotové a nyní potřebujete houby dobře uskladnit, aby nezvlhly a nechytily plíseň. Ideální nádobou na uskladnění je sklenice se šroubovacím víčkem. Tradičně se k sušeným houbám dával pepř nebo bobkové listy. Jejich aroma by mělo odhánět moly. Sklenice skladujte v chladu a temnu. Před použitím je třeba houby namočit.
Zdroje informací:
Alena A. Gajdušková, Domácnosti našich babiček I, Dauphin, 2019
https://www.kostbarenatur.net/rezepte/pilze-trocknen-backofen-doerrgeraet-an-der-luft/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více