Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

grilované houby
Zdroj: Toprecepty, Petra Benesova

Grilovat se dají nejen maso, zelenina a ovoce, ale také houby. Které houby jsou nejvhodnější a jak je připravit. Přečtěte si naše tipy, jak si houby vychutnat při grilovačce.

Proč grilovat houby

Jako národ milujeme houbaření. Houby jsou plné cenných složek, jako je vláknina, vitamíny, proteiny. Obsahují minimum kalorií a téměř žádný tuk. Z pokladů přírody, které si přinesete domů, některé uskladníte, jiné zpracujete přímo, nebo je třeba naložíte. A skvělou možností je právě grilování. 

Které druhy hub se hodí na grilování

To zásadní, co potřebujete vědět, je jistota v tom, co jste si přinesli domů. Kromě toho je lepší volit pevné větší kusy. Budete s nimi moci lépe zacházet na grilu. Ale jak můžete vidět na ilustračním obrázku v úvodu, grilovat se dají i menší houby napíchnuté na grilovací jehle, špejli, využít můžete pro grilování na roštu třeba hliníkovou vaničku, alobal. Pokud negrilujete na roštu, ale na grilu s rovnou nebo žebrovanou plochou, můžete grilovat i houby pokrájené na plátky.

Mezi nejoblíbenější houby na gril nejspíš patří žampiony. Můžete si je totiž kdykoliv koupit, ale také sami vypěstovat ze sadby doma. Bez problémů můžete grilovat hříbky, hlívu ústřičnou, jedlé holubinky (velmi chutná má být mladá holubinka révová), ale i lišky, bely i pevné muchomůrky růžovky. Vhodné jsou tedy pevné houby, babky (hřib žlutomasý) jsou sice výborné, ale na grilování nevhodné pro svou konzistenci při tepelné úpravě. Grilovat můžete jak klobouk, tak i nohu.

Jak upravit houby před grilováním

Existuje pár mýtů, kvůli kterým houby na gril nepřipravujete správně. Pokud houby loupete, není to dobré řešení. Slupka na klobouku ho drží pohromadě, a když ji dáte pryč, může se houba lámat. Cenné látky jsou hlavně obsaženy v těchto částech. Omýváte houby před grilováním? Není to dobré řešení, protože jsou pak mazlavé. Když je rozhodně chcete umýt, nechte houby dobře uschnout. Většinou stačí ale houby opatrně nožíkem očistit od nečistot a můžete je grilovat. Houby předem nesolte a nekořeňte, protože by ztratily šťávu.

Grilování a BBQ

Barbecue, anglicky zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA, dnes už se ale griluje…

Jak grilovat houby

Houby se dávají na rozpálený gril potřený tukem. Houbu můžete třeba rozpůlit, nebo nakrájet například půlcentimetrové plátky a ty vždy ogrilovat z obou stran podle potřeby. Houby jsou skvělé v této podobě, třeba ke grilovanému masu, zeleninovému salátu, nebo je můžete dát do směsi koření. Třeba smíchejte trošku oleje, soli, malé množství česneku a tymiánu (hodí se i rozmarýn). Myslete na to, že hlavní surovinou by v tomto pokrmu měly být houby a potírací směs by je jen měla podpořit.

Další variantou, jak grilovat houby, je již zmíněný špíz, kde budou buď samotné houby, nebo houby i s kousky zeleniny (paprika, cuketa). Když se rozhodnete grilovat v alobalu, trvá to asi 20 minut. Výbornou volbou jsou i plněné houby, do kterých dáte náplň, což mohou být rajčata, cuketa, sýr. 

Náš tip: Grilované houby si můžete dát ke grilované makrele. Jak se připravuje, se podívejte v následujícím videu:

Makrela na grilu je výtečná

Zdroje informací:
https://www.loveandlemons.com/grilled-mushrooms/
https://www.thespruceeats.com/tips-on-grilling-mushrooms-334458
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a20877685/balsamic-grilled-mushrooms-recipe/

 

Recepty k tomuto článku