Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzovy vdolky

Hodnocení receptu je 5,0 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min včetně doby kynutí

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Smažené vdolečky provoní sladkou vůní nejen kuchyni. Rozhodně přiláká mlsouny domů. Snadné kynuté těsto můžeme zadělat ručně nebo s pomocí robota. Po usmažení je zdobíme tvarohem, oblíbenou marmeládou a třeba i ovocem.

Suroviny pro 9 kusů

9kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 569 kJ /
2 048 kcal
Bílkoviny65,68 g
Tuky47,88 g
Vláknina9,96 g
Cholesterol 69 mg
Sodík 522 mg
Sůl1,24 g
Sacharidy323,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodě s cukrem necháme vzejít droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Krok 2: U nás ho vymísil robot, po nakynutí jsem ho jen propracovala, rozdělila na 9 dílů a z každého udělala "bulku". Všechny jsem je nechala asi 10 minut na lince odpočinout a zatím umíchala tvarohovou náplň. Krok 3: Odpočívající kousky těsta zatím malinko nakynuly - rukou je roztáhneme na nižší ovál a pomaleji v horkém tuku z obou stran smažíme. Krok 4: Hotové vdolky silně potřeme tvarohem, ozdobíme dobrou marmeládou a ovocem (někdo má rád nahoru i šlehačku) a ještě teplé podáváme.

TIP: Vdolky můžete nakypřit droždím i práškem do pečiva. Které máte nejraději?

Zveřejněno 14. 7. 2014

Poznámka autorky cathleen

Původní recept: http://www.pekarnomanie.cz/

Těsto je lehce násobitelné (pro vypracování většího množství), dobře kyne, nelepí a vdolky jsou jako dech...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Honzovy vdolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xNyr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Honzovy vdolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xNyr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Lucie1001: to mě moc těší, děkuji :-K

Nejlepší, co jsem kdy dělala.

Po letech jsem se vrátila k receptu. Už jsem zapomněla, jak je těsto dokonalé. S těstem se skvěle pracuje, chuťově je výborné. Tentokrát jsem základní dávku vynásobila 6x :) část jsem smažila a část jsem pekla v troubě (preferuji pečené).

Vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale tento je opravdu skvělý (nechci říct nejlepší, přece jen ještě mam pár k vyzkoušení).

Frantiska: děkuji, Františko :-K moc mě těší, že jsi s receptem spokojená:-8

Vynikající, lepsi jsem ještě neměla :-) s testem se vyborne pracuje, krasne nakynulo a ta chut, mnaaaam

LuciJedy: díky:-K:-K

cathleen:
troll:-?
DNFTT:-D:-));-)

casino: musím přiznat, že už dlouho jsem neviděla (nečetla) ZBYTEČNĚJŠÍ komentář.
Protože jsi, ač gramotný, nepochopil, znovu píšu (víš, že se v tomhle slově píše -í-? :-p ), že to malé množství je tam hlavně pro ty, co si ho pak přepočtou lehce na větší.


Mimochodem, jsi si jistý, že jsi casino? Už delší dobu to vypadá, že spíš nějakej mrňavej troll.....

Frantiska:
Oceňuju hrnkové rcp, kde autor uvede i množství v SI jednotkách:yes:
Ale tady lze předpokládat že sem chodí lidi a ženy :-D gramotní a pokud nebyli za školou když se v jejich ústavu zrovínka bralo násobení/dělení, tak to rozepsání v rcp je na dvě věci... Konečně, autorka sama pýýýše: "...asi nikdo nebude dělat tak malé množství těsta...":-//
Nebo snad Frantiska: sama by si rcp sama nedokázala přepočítat, he? Nu zdali:-?:-)):-D

Ten rozpis je dokonaly :) Ja se klidne s jednou porci budu patlat.

:-KJsou jako malované:yes::yes:

Jitkas::yes::yes::yes:

cathleen: Ivi, vdolky jako malované a 12.:yes:

Jitkas: :-)) jé, Jitko, díky! Určitě bych to tak obsáhle nenapsala....smažené nebo pečené - určitě budou ty smažené chutnat trochu jinak......u nás na severní Moravě se vdolkům říkalo beleše, dělávala je babička, byly moc dobré.

Wikipedie říká, že vdolek je jídlo vyráběné z mouky, vajec, droždí, cukru, mléka, másla a soli. Peče se na železné mřížce, nebo ve vdolkovníku na plotně či v troubě. Vdolky se podávají se šlehačkou a marmeládou, která se umísťuje na jejich vrchol. Někdy jsou vdolky zaměňovány s lívanci, které jsou placatější. ...

(A možná by ten jeden tróba z Moravy neměl do kategorie "trub" házet Moraváky všechny.)

Vdolecky jak malovane!
U nas se tomu rika tez smazene vdolky. Plni se po usmazeni zasadne nahore. Tez existuji vdolky pecene v troube, bud nasucho a nebo s naplni(vzdy nahore).
Koblihy se lisi od vdolku tim, ze jsou plnene vevnitr, tedy testo - marmelada - testo (tez je lze naplnit naslano). Pote se smazi. Zadne napichovani marmeladou po usmezeni neexistuje. Kdo preferuje pecene, lze je pripravit i v troube, ale to uz nejsou ty prave, kulate smazene koblihy, ale buchty (ciste muj nazor).

V neposlednim se lisi i testem, to na vdolky je podstatne "chudsi" o zloutky a tuk, priprava koblihoveho testa je i slozitejsi. Spravne by se zloutky (6-8 na 1/2 kg mouky) mely slehat s cukrem na pare do zhoustnuti a pak teprve spojit se zbytkem ostatnich surovin, tj. s kasnicemi, mlekem, tukem a moukou. Alespon u nas doma se takto delaji.
Cathleen promin, ze Ti fusuji do remesla, ale neprestavam se divit a zasnout. Majku8 lze jeste omluvit, ale expert jmenem casino me opravdu "prekvapil", v posledni dobe je sama legracka.

Podobně dělám koblihy,teď teda nevím co je vdolek a co kobliha:-//Mám v tom nějaký zmatek,prosím o poučení:-?Myslela jsem,že vdolek se peče v troubě..

No, u nás temutok řikáme koblihy:-! a vdolky pečeme v tróbě:-)) Ale možná sme enom tróby z Moravy, protože limonádě řikáme sodovka a sodovce řikáme sifón:-D:-D:-D

Načíst další komentáře (10)

Tématické fráze:
vdolky od babičky, vdolky, hrnkove vdolky, vdolky bez droždí, recept na vdolky hrnkové, hrnkové honzovy buchty, dobré vdolky, vdolky z trouby, hrnkovy recept na vdolky, vdolky z vody, hrnkové recepty honzovy buchty, vdolky do trouby, vdolky recept, vdolky v troubě, vdolky naslano recept, recept na vdolky, recept na smažené vdolky, recepty na vdolky, recept na vdolky v troubě, smažené vdolky recept

Suroviny:
voda, cukr, sádlo, rum, sůl, kůra citronová, mouka hladká, droždí, tvaroh, mléko, cukr, créme olé, marmeláda, ovoce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu