Honzovy vdolky

cathleen Kuchařka: cathleen

Sladká jídla 25 názorů

Suroviny

50 g vody
10 g cukru
10 g měkkého sádla
1-2 lžičky rumu
špetka soli
strouhaná citrónová kůra
100 g hladké mouky
3-5 g droždí
(Asi nikdo nebude dělat tak malé množství těsta, ze kterého pak jsou tři vdolky.My jsme si doma vyrobili trojnásobné množství, ze 150 g vody, 30 g cukru, 30 g sádla, lžíce rumu, špetky soli, 12 g droždí a 300 g mouky.)
Náplň:
250 g tvarohu
2-3 lžíce mléka
2-3 lžíce cukru (nebo sáček vanilkového cukru)
(Ti, kdo rádi tvaroh pevnější, můžou přidat lžíci pudinku Creme Olé.)
Recept si zatím oblíbilo 36 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě s cukrem necháme vzejít droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto.

  2. U nás ho vymísil robot, po nakynutí jsem ho jen propracovala, rozdělila na 9 dílů a každého udělala "bulku". Všechny jsem je nechala asi 10 minut na lince odpočinout a zatím umíchala tvarohovou náplň.

  3. Odpočívající kousky těsta zatím malinko nakynuly - rukou je roztáhneme na nižší ovál a pomaleji v horkém tuku z obou stran smažíme.

  4. Hotové vdolky silně potřeme tvarohem, ozdobíme dobrou marmeládou a ovocem (někdo má rád nahoru i šlehačku) a ještě teplé podáváme.

Poznámka

Původní recept: http://www.pekarnomanie.cz/

Těsto je lehce násobitelné (pro vypracování většího množství), dobře kyne, nelepí a vdolky jsou jako dech...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 330 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Honzovy vdolky

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Frantiska: děkuji, Františko :-K moc mě těší, že jsi s receptem spokojená:-8

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Po letech jsem se vrátila k receptu. Už jsem zapomněla, jak je těsto dokonalé. S těstem se skvěle pracuje, chuťově je výborné. Tentokrát jsem základní dávku vynásobila 6x :) část jsem smažila a část jsem pekla v troubě (preferuji pečené).

    Vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale tento je opravdu skvělý (nechci říct nejlepší, přece jen ještě mam pár k vyzkoušení).

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    LuciJedy: díky:-K:-K

    Odpovědět

  • LuciJedy LuciJedy

    Vynikající, lepsi jsem ještě neměla :-) s testem se vyborne pracuje, krasne nakynulo a ta chut, mnaaaam

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    troll:-?
    DNFTT:-D:-));-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: musím přiznat, že už dlouho jsem neviděla (nečetla) ZBYTEČNĚJŠÍ komentář.
    Protože jsi, ač gramotný, nepochopil, znovu píšu (víš, že se v tomhle slově píše -í-? :-p ), že to malé množství je tam hlavně pro ty, co si ho pak přepočtou lehce na větší.


    Mimochodem, jsi si jistý, že jsi casino? Už delší dobu to vypadá, že spíš nějakej mrňavej troll.....

    Odpovědět

  • casino casino

    Frantiska:
    Oceňuju hrnkové rcp, kde autor uvede i množství v SI jednotkách:yes:
    Ale tady lze předpokládat že sem chodí lidi a ženy :-D gramotní a pokud nebyli za školou když se v jejich ústavu zrovínka bralo násobení/dělení, tak to rozepsání v rcp je na dvě věci... Konečně, autorka sama pýýýše: "...asi nikdo nebude dělat tak malé množství těsta...":-//
    Nebo snad Frantiska: sama by si rcp sama nedokázala přepočítat, he? Nu zdali:-?:-)):-D

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Ten rozpis je dokonaly :) Ja se klidne s jednou porci budu patlat.

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KJsou jako malované:yes::yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Jitkas::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    cathleen: Ivi, vdolky jako malované a 12.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jitkas: :-)) jé, Jitko, díky! Určitě bych to tak obsáhle nenapsala....smažené nebo pečené - určitě budou ty smažené chutnat trochu jinak......u nás na severní Moravě se vdolkům říkalo beleše, dělávala je babička, byly moc dobré.

    Wikipedie říká, že vdolek je jídlo vyráběné z mouky, vajec, droždí, cukru, mléka, másla a soli. Peče se na železné mřížce, nebo ve vdolkovníku na plotně či v troubě. Vdolky se podávají se šlehačkou a marmeládou, která se umísťuje na jejich vrchol. Někdy jsou vdolky zaměňovány s lívanci, které jsou placatější. ...

    (A možná by ten jeden tróba z Moravy neměl do kategorie "trub" házet Moraváky všechny.)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Vdolecky jak malovane!
    U nas se tomu rika tez smazene vdolky. Plni se po usmazeni zasadne nahore. Tez existuji vdolky pecene v troube, bud nasucho a nebo s naplni(vzdy nahore).
    Koblihy se lisi od vdolku tim, ze jsou plnene vevnitr, tedy testo - marmelada - testo (tez je lze naplnit naslano). Pote se smazi. Zadne napichovani marmeladou po usmezeni neexistuje. Kdo preferuje pecene, lze je pripravit i v troube, ale to uz nejsou ty prave, kulate smazene koblihy, ale buchty (ciste muj nazor).

    V neposlednim se lisi i testem, to na vdolky je podstatne "chudsi" o zloutky a tuk, priprava koblihoveho testa je i slozitejsi. Spravne by se zloutky (6-8 na 1/2 kg mouky) mely slehat s cukrem na pare do zhoustnuti a pak teprve spojit se zbytkem ostatnich surovin, tj. s kasnicemi, mlekem, tukem a moukou. Alespon u nas doma se takto delaji.
    Cathleen promin, ze Ti fusuji do remesla, ale neprestavam se divit a zasnout. Majku8 lze jeste omluvit, ale expert jmenem casino me opravdu "prekvapil", v posledni dobe je sama legracka.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Podobně dělám koblihy,teď teda nevím co je vdolek a co kobliha:-//Mám v tom nějaký zmatek,prosím o poučení:-?Myslela jsem,že vdolek se peče v troubě..

    Odpovědět

  • casino casino

    No, u nás temutok řikáme koblihy:-! a vdolky pečeme v tróbě:-)) Ale možná sme enom tróby z Moravy, protože limonádě řikáme sodovka a sodovce řikáme sifón:-D:-D:-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vdolky od babičky vdolky hrnkove vdolky vdolky bez droždí recept na vdolky hrnkové vdolky z trouby hrnkové honzovy buchty hrnkovy recept na vdolky dobré vdolky vdolky z vody hrnkové recepty honzovy buchty vdolky do trouby vdolky v troubě vdolky naslano recept vdolky recept recept na smažené vdolky recepty na vdolky recept na vdolky v troubě recept na vdolky smažené vdolky recept

Zapomněl/a jsem heslo