Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit dobrý boršč a co do něho patří? Nesmí chybět červená řepa. Máme pro vás výborný recept a názorné video
Zdroj: Top recepty

Během chladného období roku nám přijdou k chuti vydatné polévky pro zahřátí a boršč je jednou z nich. Polévku můžeme podávat jako hlavní jídlo, stačí k ní nakrájet pěkně křupavý čerstvý chléb. Polévka chutná výborně i druhý den, když se její chutě ještě více prostoupí.

Červená řepa je ceněnou zeleninou pro naše zdraví, je navíc velmi levná a snadno si ji můžeme vypěstovat na vlastní zahradě. Z malé plochy máme velkou sklizeň krásně zbarvených bulviček, které můžeme jíst syrové nebo tepelně upravené. Přebytek řepy snadno zavaříme nebo zmrazíme

Jak uvařit dobrý boršč

Tuto vydatnou polévku ne každý zná a vaří, pokud ji ale jednou ochutnáme, nejspíš se k ní rádi budeme vracet.

  • Na ruský boršč podle našeho receptu potřebujeme 200 g zelí, 200 g brambor, 500 g hovězího masa s kostí, 300 g červené řepy, 5 kuliček černého pepře, 2 ks bobkového listu, 100 g cibule, 2 lžíce rajského protlaku, 100 g mrkve a 2 stroužky česneku.
  • Základem je dobře připravený masový vývar, do kterého přidáme pepř a bobkový list. Maso nakrájíme na kostky.
  • Do vývaru přisypeme na kostky nakrájené brambory a zelí nakrájené nudličky.
  • Cibuli, mrkev a nastrouhanou červenou řepu osmahneme na pánvi. 
  • Vše povaříme. Pěknou barvu polévce dodá rajský protlak.
  • Na závěr dochutíme česnekem a necháme asi 15 minut stát pod pokličkou.
  • Podáváme na talířích s kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu, ozdobené nasekaným koprem a petrželkou.
  • Uvedený rozpis surovin platí pro 2–2,5 litru husté polévky.

Přesný popis vaření boršče nám ukáže názorné video:

Jak se vaří nejlepší boršč

Pravdou je, že v každé krajině se boršč vaří trochu jinak, proto i jeho chuť může být velmi variabilní, stejně jako chuť naší "bramboračky". Společný je ale základ - maso, zelí a červená řepa. A pokud nejíme maso, tak boršč uvaříme bez masa.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více