Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký a voňavý trdelník z ohniště. Dokonalý způsob, jak dětem zpestřit první víkend školního roku
Zdroj: Wikimedia Commons, By Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11229012

Prázdniny jsou sice za námi, ale léto zatím nekončí. Využijte proto ještě posledních teplých a letních večerů k posezení u táboráku. Pokud vaše děti nemusí nutně opečené buřtíky, můžete jim i na ohni připravit něco sladkého - třeba netradiční sladké trdelníky s vůní skořice. Jejich pečení je zaručené bude bavit.

Trdelník snadno upečete i doma

Trdelník patří v poslední době k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva. Už dávno víme, že staročeský není a i když jde původně o maďarskou nebo spíše rumunskou specialitu, nijak nám nevadí si jej tak trochu přivlastnit. Trdelníky se prodávají skoro na každých trzích nebo různých slavnostech a děti je přímo milují. Jeho jedinou vadou na kráse je, že se často prodává za poměrně vysokou cenu s ohledem na to, že jde vlastně jen o kousek kynutého těsta smotaného do tvaru ruličky připomínající velkou kremroli. Poměrně snadno si jej ale můžete připravit i doma. Těsto pak můžete normálně upéct v troubě, ale klidně i na opékací jehle nebo na prutu nad ohněm. Ten domácí je stejně dobrý jako ten z trhu, jeho předností však je, že vás bude stát jen pár korun.

Proč je trdelník trdelník?

Udělat domácí trdelník není žádná věda. Připravuje se z klasického kynutého těsta, které se rozválí na pruhy a pak se navine na kovový nebo dřevěný válec a peče se na žáru z dřevěného uhlí. Právě tomuto válci vděčí za svůj český název trdelník, neboť ten se dřív nazýval právě trdlo. Původní název trdelníku ale zní kürtőskalács, což odkazuje na jeho maďarský původ. Toto slovo naopak vzniklo spojením slov kürtő (komín) a kalács. A to proto, že svou horkostí a tvarem kürtőskalács připomínal právě komín. Ostatně i v angličtině je trdelník názýván chimney cake (komínový koláč).

Pečivo původně pochází z oblasti Sikulsko (Székelyföld) v Sedmihradsku v dnešním Rumunsku, odkud se rozšířilo do celé maďarsky mluvící části monarchie a posléze i k nám, kde je podobné pečivo doloženo již v kuchařkách z 19. století. Původně se připravoval bez cukru. Současné trdelníky se ihned po upečení obalují v cukru, skořici, vanilkovém cukru, různých druzích ořechů či v kokosu.

Na co těsto namotat?

Pokud se rozhodnete si trdelník připravit doma, můžete si pořídit speciální formu, která se dá sehnat v prodejnách s domácími potřebami, klidně ji ale můžete nahradit třeba plechovkou od piva, zavařovací sklenicí nebo dřevěným válečkem, které obalíte silnou vrstvou alobalu. Pokud chcete docílit té úžasné vůně dřeva a žhavých uhlíků, je nejlepší opéct si trdelníky přímo na ohni. Těsto můžete namotat stejně jako při pečení v troubě třeba na váleček na válení těsta nebo rovnou na formu a tu pak položit na rošt nad ohněm a průběžně otáček, dokud nebudou trdelníky opečené krásně dozlatova. Nebo můžete prut či klacek na opékání obalit větší vrstvou alobalu, až z něj vytvoříte jakýsi váleček. K přípravě těsta a jejímu namotávání můžete přizvat i děti, aspoň je bude víc posezení u ohně bavit.

Trdelník pečený nad ohněm

A jak těsto na trdelník připravíte? Je to snadné. Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 230 ml vlažného mléka, 7 g sušeného droždí, 75 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 1/4 lžičky vanilkového extraktu (případně jej nahraďte 2 lžíce cukru vanilkovým cukrem), 5 g soli (zhruba 1/2 čajové lžičky), 50 g změklého másla, 3-4 lžíce mouky na poprášení, 100 g rozpuštěného másla, 150 g moučkového cukru a 3 lžičky skořice.

Postup: Doprostřed mouky udělejte důlek, přidejte lžíci cukru a droždí a přilijte třetinu mléka. Na mléko nasypte trochu mouky. Přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Přidejte zbytek ingrediencí kromě másla a promíchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Nejlépe to jde hnětacím hákem v robotu. Přidejte změklé máslo a pokračujte v hnětení, dokud těsto nebude hladké a téměř lesklé.  Prohněťte ho ještě důkladně na pomoučeném vále a vytvarujte z něj kouli, kterou vložte opět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu nebo 1,5 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svou velikost. Pak těsto opět na vále prohněťte a vyválejte na tloušťku asi 2 mm. Pak je nakrájejte na 2 cm široké pruhy.

Připravte si prázdné plechovky od piva, propíchněte špejlí horní a spodní část a celou plechovku pevně obalte alobalem. Postříkejte ji postříkejte olejem ve spreji a nandejte na opékací či grilovací jehlice či pruty. Vezměte pruh těsta a počínaje jedním koncem plechovky ho spirálovitě obtočte kolem plechovky bez mezer, ale bez překrývání. Pokud proužek těsta není dost dlouhý na to, aby pokryl celou plechovku, vezměte další, překryjte konec předchozího, trochu je přitlačte k sobě a motejte, dokud není plechovka zakrytá. Povrch trdelníků potřete rozpuštěným máslem a opékejte je dozlatova. Ještě teplé trdelníky pak obalte ve směsi cukru a skořice.

Zdroje informací:
Nationalgeographic.com
Kurtoscake.com
Úlehlová-Tilschová, M.: Česká strava lidová

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie