Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Filmový Harry Potter, herec Daniel Radcliffe ujíždí na sladkém a miluje jednoduše připravené sushi
Zdroj: Wikimedia Commons/ Den of Geek SK - YouTube: Daniel Radcliffe and Paul Dano Talk Swiss Army man, CC BY 3.0, a Pixnio, Pixnio, CC0

Filmovou hvězdou se Daniel Radcliffe stal teprve jako jedenáctiletý chlapec. Tam mu scénář mj. předepisoval konzumovat velké množství vajec se slaninou, klobásami a fazolemi. Pro film Ztracen v džungli musel později hodně zhubnout.

Zelenina, ovoce a libové maso

Herec, který si prošel několikaletou závislostí na alkoholu, v posledních letech preferuje zdravý životní styl. Vyhovuje mu dieta s nízkým glykemickým indexem.

Konzumuje tedy především hodně zeleniny a čerstvého ovoce, libového masa a mléčných výrobků. Omezuje sacharidy, jakými jsou chléb, pečivo nebo pizza. Pije hodně čerstvé vody, aby byl stále dostatečně hydratovaný. Perlivým nápojům se téměř vyhýbá.  

V době, kdy s připravoval na roli Yossiho Ghinsburgra ve snímku Ztracen v džungli, držel přísnou dietu, kdy po dobu tří týdnů jedl jen jedno vejde denně!

Jak později sám přiznal v pořadu ITV „Loraine“: „Byl to hloupý způsob.“ Zhubl ovšem téměř o 7 kilogramů. Během natáčení pak doplňoval energii proteinovými tyčinkami.

Radcliffe dopoledne většinou pije jen kávu, tři až čtyři šálky před obědem, kdy si rád dává libové ryby nebo kuřecí prsa. K tomu samozřejmě hodně zeleniny. Před natáčením vynechává večeře.

Lehký zeleninový salát s rybou na másle

Lehký zeleninový salát s rybou podle našeho videoreceptu by určitě přišel k chuti nejen slavnému herci:

Sladkosti i démon alkohol

I filmový Harry Potter má „své dny“, kdy si dopřeje to, na co má chuť. V jeho případě jde o pizzu, kterou zapíjí dietní colou, a o čokoládu a různé dezerty. Chutnají mu sladkosti z McDonald´s.

Sláva v mladém věku si vybrala svou daň v podobě závislosti na alkoholu. V teenagerovském věku Daniel Radcliffe popíjel víc než je zdrávo. V roce 2010 se rozhodl s alkoholem úplně přestat. Úplně abstinovat se mu podařilo až po několika neúspěšných pokusech. „Alkohol je velmi rychlý a snadný způsob, jak neřešit své pocity,“ řekl pro fitnessclone.com. Když dnes dostane chuť na skleničku něčeho ostřejšího, jde si raději zaběhat nebo zacvičit v posilovně.

Oblíbené sushi

K nejoblíbenějším jídlům této hvězdy patří sushi. Jak si ho rychle a jednoduše připravit? Budete potřebovat:

  • 500 g lepivé sushi rýže
  • 6 zelených řas nori
  • 1 salátová okurka
  • 2 mrkve
  • 1 avokádo
  • 1 citron
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce soli
  • wasabi
  • sójová omáčka
  • nakládaný zázvor

Jak na to? Nejprve rýži několikrát důkladně propláchněte pod studenou vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá voda. Omytou rýži dejte do hrnce a zalijte ji vodou. Na ½  kg rýže byste měli použít 650 ml vody. Citron rozkrojte na polovinu, z nichž jednu vložte do hrnce s rýží a vodou. V menší misce připravte směs rýžového octa, cukru a soli, promíchejte a přidejte do hrnce s rýží. Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k mírnému varu. Poté  vyjměte citron a dále vařte, dokud se všechna voda neodpaří. (Rýži můžete také připravit v kvalitním rýžovaru.) Hrnec s rýží odstavte a nechte vychladnout.

Okurku oloupejte a nakrájejte na tenké proužky (z ½ okurky budete mít 8 podélných kousků), totéž udělejte s mrkví a avokádem. Připravte si podložku na rolování sushi a obalte ji do potravinářské folie, aby se rýže nelepila. Na podložku položte řasu nori, a to lesklou stranou dolů.

Na řasu nori pomocí rukou vkládejte vychladlou rýži tak, aby zaplnila celou stranu řasy. (Neustále si máčejte ruce v mističce s citronovým roztokem, aby zůstaly vlhké.)

Rýži jemně potřete pastou wasabi a do tenké linie po směru rolování vložte okurku, mrkev, avokádo, nebo kombinujete.

Pomocí podložky opatrně rolujete řasu směrem od sebe. Tak pokračujtme i s dalšími řasami.

Hotové sushi nakrájejte na kolečka velmi ostrým nožem a podávejte s wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Zdroje informací: fitnessclone.com, answers-all.com

Recepty k tomuto článku