Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chlebová polévka
Zdroj: Toprecepty

Ceny pečiva letí nahoru a tak se mnozí z nás vracejí k praktikám našich předků - nic nevyhazovat. Zejména pečiva často nakoupíme více, než zvládneme sníst. A na ztvrdlý chléb pak nemáme chuť. Posloužit ovšem ještě může jako skvělá surovina!


Staré pečivo v jídle

Chléb, který už není nejčerstvější, stále nabízí velké množství variant, jak ho využít. Z kvalitních potravin mohou vzniknout další výborná jídla. Nejenže zpracujete zbytky chleba, ale často také další opuštěné kousky potravin, které se ukrývají ve vaší lednici a spíži. Máme pro vás tři tipy.

Chlebová polévka

Chléb se dá bohatě využít při přípravě polévek. Ať už jako hlavní ingredience, na doplnění v podobě krutonů, nebo také jako zahušťovadlo. Polévku si můžete připravit třeba úplně jednoduchou chlebovou. Budete na ni potřebovat 1 litr vývaru nebo vody, 4 krajíčky staršího chleba, sádlo na pánev, 1-2 vejce, 2 stroužky česneku, drcený kmín, pepř, majoránku a sůl.

Jak na to? Nakrájejte kostičky ze dvou krajíců chleba. Z dalších dvou nakrájejte na kostičky jen kůrky. Střídku odložte bokem a kostičky osmahněte na na sádle. Odloženou střídku ze dvou krajíců dejte do vroucí vody nebo vývaru, přidejte kmín a sůl a nechte rozvařit. Po 10 minutách vaření přidejte osmažené kostky, prolisujte česnek, dochuťte solí a pepřem a ještě chvilku provařte. Na závěr přidejte majoránku. Polévku můžete vylepšit vklepnutím jednoho rozšlehaného vejce a jakoukoliv nahrubo nastrouhnaou kořenovou zeleninou.

Anebo zkuste jinou verzi, chlebovou polévku s cibulkou a kuřecím vývarem.

Chléb se tradičně využíval k zahušťování polévek i omáček. Výborně ho využijete nejen v gulášové polévce, ale i v kyselu, kulajdě. Zahušťování chlebem není ale jen tuzemská doména. Také v Itálii se takto upravuje letní rajčatová polévka (pappa al pomodoro), ve které se nechávají rozpustit plátky bílého chleba. Chléb nechybí ani v husté polévce ribollita se zeleninou a fazolemi.

Jablečný koláč ze starého chleba

Jablka a chléb krásně ladí. Když k těmto ingrediencím přidáte ještě ořechy a skořici, je o dobrotu nutně postaráno. Koláč není příliš sladký a dát si ho můžete třeba i ke snídani. Co na něj potřebujete? 500 g staršího chlebu (může se jednat i o různé druhy pečiva), ½ litru mléka, 75 g másla, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 7 lžic cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 150 g vlašských ořechů, 4 jablka, skořice a 30 ml rumu.

Jak na to? Starý chléb nakrájejte na malé kousky a zalijte ho mlékem tak, aby byl ponořený. Nechte ho stát půl hodiny. Měl by zcela změknout. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na měsíčky a dejte do misky. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a polovinu přidejte k jablkům. Vše zalijte panákem rumu, přidejte cukr, skořici a nechte odstát čtvrt hodiny. Občas promíchejte. Troubu předehřejte na zhruba 175 °C. Chléb vyndejte z mléka a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Přidejte k němu zbytek ořechů, vejce, 4 lžíce cukru, prášek do pečiva a mouku dle potřeby. Dobře promíchejte. Těsto by mělo připomínat hustou kaši.

Formu na koláč vymažte máslem a na dno dejte polovinu těsta. Na to položte rovnoměrně směs jablek a ořechů a mírně je zatlačte do těsta. Navrch naneste zbytek těsta. Náplň by měla být zakrytá. Rozehřejte máslo a pořádně povrch potřete. Koláč dejte do předehřáté troubě a pečte zhruba hodinu.

Tip: Vlažný koláč výborně chutná s vanilkovou omáčkou, nebo třeba zmrzlinou. Kromě vlašských ořechů můžete zvolit i směs ořechů (lískové, ale i mandle), které máte doma a pro jemnou kyselost můžete přidat i rozinky. Když navrch koláče nasypete trochu třtinového cukru, získá lahodnou kůrku.

Náš tip: Připravte si babiččinu chlebovou polévku podle tohoto videonávodu

Starý chléb do nákypu (koláče)

Starší pečivo se poměrně často využívá do různých nákypů a nádivek. Slaná žemlovka je výborným řešením. Princip je stejný jako u té sladké varianty. Mezi pečivo přijde náplň a vše je zalité vejci. Budete potřebovat několik plátků chleba (podle velikosti formy), alespoň 4 plátky anglické slaniny (můžete ale využít třeba i plátky uzeného masa), 4 plátky eidamu (nebo jiného tvrdého sýru, výborný je i ementál, čedar, parmezán), máslo na vymazání, 4 vejce, troška mléka, pepř a sůl.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte zapékací nádobu máslem nebo sádlem. Od chlebu odkrojte kůrku a namažte ho máslem. Nenamazanou stranou ho položte do misky, na něj položte plátek uzeniny a na to plátky sýru. Navrch zase dejte chléb. V misce si ušlehejte vejce s malým množstvím mléka, osolte je a opepřete. Chléb zalijte vejci a pečte v předehřáté troubě, zhruba 10–15 minut. Do náplně můžete přidat různé druhy bylinek (petrželka, šalvěj, tymián, pažitka) hodí se například i špenát.

Falešný parmazán nebo sytá omeleta 

Drobečky ze staršího chleba mohou také vylepšit omeletu, která tak získá na sytosti. Chléb, dochucený česnekem lze také využít jako křupavou posypku na těstoviny, místo drahého parmazánu. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat