Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete si letos usnadnit práci? Na 6 chuťově rozdílných druhů cukroví vám bude stačit jedno těsto. Vyzkoušela jsem za vás, že jen díky drobným úpravám v surovinách lze z jednoho těsta upéct několik plnohodnotných a chuťově i vzhledově různých druhů. A nikdo to nepozná!

Cukroví z jednoho těsta

Je to obecně známá věc, že z klasického lineckého těsta se dají vykrojit různé tvary a tím udělat jakoby jiné cukroví. Ale tento postup lze ještě vylepšit, když těsto při přípravě trochu upravíme a pak rozdělíme na 5 nebo více dílů a každý z nich jinak ochutíme. Ochucení by mělo být natolik výrazné, že po upečení budou jednotlivé druhy cukroví chutnat skutečně jinak. Tak, aby bylo možné z jednoho těsta udělat čokoládová kolečka, ořechové dortíčky, slepovaná srdíčka, košíčky s krémem nebo kokosové cukroví a další druhy. 

Přesně o to jsem se pokusila minulý týden a rovnou můžu prozradit, že pokus vyšel. Cukroví u nás doma slavilo velké úspěchy. Pokud si budete chtít práci ještě více usnadnit, můžete dokonce udělat jen jeden krém, který také pak různě dochutíte. O luxusním krému z másla a vajíček jsem psala loni a přesný recept najdete v odkazu níže. Za sebe můžu krém jedině doproučit, dělávám jej léta, chutná skvěle, dlouho vydrží a dá se ochutit skoro až na neomezeně možností. Recept najdete zde: 

Univerzální těsto na cukroví 

Krém jsme si popsali, pojďme teď na těsto. Mám léta osvědčený recept na linecké těsto a ten jsem jen malinko upravila tak, aby bylo těsto lehounce vláčnější a bylo tak schopné přijmout dobře další suroviny, aniž by výsledkem byla "suchá cesta", jak říká Zdeněk Pohlreich. Takže na základní univerzální těsto na cukroví budete potřebovat (na 1 dávku): 210 hladké mouky, 140 másla, 70 moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr a 1 lžíci mléka.
 
Jak na to: Ze všech surovin zpracujte těsto a to rozdělte na 6 dílů. Jeden díl ochuťte vanilkou, druhý nechte tak, jak je, ke třetímu přidejte lžíci jemně mleté kávy, ze čtvrtému půl lžičky jemně mleté citronové kůry, k pátému lžíci kakaa a k šetému lžíci mletých vlašských ořechů (více ve fotogalerii). Samozřejmě můžete těsto ochutit i jinak, ale tohle je mnou vyzkoušený postup, který funguje.
 
Rozdělené těsto dejte do lednice vychladit, pak je vždy jednotlivě rozválejte na plát, vykrojte požadované tvary a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte při 180 stupních asi 8-10 minut. U části těsta, určené na košíčky, postupuji tak, že z těsta vždy kousek odejmu, vytvořím kuličku, lehce ji obalím v mouce a vtlačím do košíčkové formy. Takto připravené košíčky peču asi 10 minut.
 

Šest druhů cukroví 

Suché korpusy máte upečeny, nezbývá, než je naplnit. Já jsem postupovala následovně, přičemž si opět můžete pomoct a pokud něco poléváte čokoládou, samozřemě lze použít jednu a tutéž. 
  • Linecké cukroví slepuji domácí marmeládou, použila jsem borůvkovou. Na závěr se linecká srdíčka mohou ještě pocukrovat.
  • Do košíčků jsem připravila následující krém: 1 vejce a 100 g moučkového cukru jsem šlehala nad párou do zhoustnutí. Přesný popis najdete zde. Hotový vychladlý krém jsem prošlehala se 100 g změklého másla. Část krému jsem použila do košíčků, zbylou část jsem ochutila lžící uvařené kávy a vznikl mi tak kávový krém, kterým jsem naplnila kávová kolečka. 
  • Kávová kolečka jsem naplnila krémem a poté ještě dozdobila kávovou polevou umíchanou ze 2 lžic moučkového cukru, 2 lžic horké vody a 1 lžičky instantní kávy. Na polevu můžete ještě nastrouhat čokoládu. 
  • Čokoládové dortíčky můžete slepit Nutellou nebo Nugetou, já jsem udělala čokoládovou ganache podle tohoto receptu. Poté jsem kolečka ještě dozdobila cákanci čokolády. 
  • Na citronové vějířky jsem nanesla citronovou polevu ze 2 lžic moučkového cukru, 1 lžíce horké vody a lžičky citronové šťávy. Do ještě vhlké polevy na vějířcích jsem nasypala strouhaný kokos. 
  • Ořechové dortíčky jsem naplnila směsí připravenou z mletých ořechů, másla a cukru (lze přidat i rum). Dělala jsem to od oka, ale odhadem stačí na toto množství lžice cukru, lžíce mletých ořechů a trochu másla. Slepené dortíčky jsem polévala čokoládou a zdobila půlkami ořechů. 
Veškeré naplněné cukroví jsem zvážila a z této dávky těsta vyjde asi 750 g hotového cukroví (přesně to nevím, protože rodina mi trochu ujídala:-). Je to samozřejmě malá dávka, takže pokud chcete cukroví více, jednoduše násobte. A na kolik mě to vyšlo? Suroviny vyšly celkově přibližně na 130 Kč, elektrická enegie asi na 15 Kč. Máslo jsem využila celé, zbytek surovin vždy jen část, podle toho jsem cenu počítala. Marmeládu jsem měla domácí, kterou jsem dostala. 
 
Těsto je velmi příjemné chuťově a dobře se s ním pracuje. Pokud budete dělat větší dávky a zdálo by se vám, že je syrové těsto sušší nebo drobivější, prostě jen přidávejte po lžičkách mléko až do požadované konzistence. Jelikož do těsta přijdou jen žloutky, zbylé bílky můžete bez problémů zamrazit anebo z nich upečte jednoduché pusinky. Recept na pusinky najdete na mém instagramu zde.
 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více