Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josef Maršálek má svůj recept i na krupicovou kaši.
Zdroj: se souhlasem České televize, Toprecepty, koláž Toprecepty

Krupicová kaše patří mezi jedno z jídel, které buď milujete, nebo si ho ze zásady nepřipravujete. Větší skupina, kterou tvoří obdivovatelé, ovšem potvrdí, že vytvořit dobrou „pohádku mládí“ není jen tak. Svůj recept na sladkou delikatesu nabídl i Josef Maršálek, jenž ovšem nastolil jednu zásadní otázku - míchat nebo nemíchat?

Ozkoušená staletími

Krupicová kaše je tradiční jídlo známé v mnoha kulturách po celém světě. Své kořeny má patrně v Evropě. Připravuje se z krupice, což je druh hrubě mleté mouky, obvykle pšeničné, ale existují i verze z kukuřice, ječmene a jiných obilovin. Historie krupicové kaše sahá údajně až do starověku, kde byly podobné obilné kaše základem stravy v mnoha civilizacích.

I když je pokrm, známý třeba ze školních jídelen, populární především v mnoha evropských zemích, včetně Česka, Slovenska, Německa, Polska a Ruska, jeho varianty se dají najít i v dalších částech světa, například v Indii nebo v severní Africe. V každé zemi má kaše svou specifickou chuť a způsob přípravy, což odráží místní kulinářské tradice a dostupnost surovin.

Kromě toho je s krupicovou kaší spjata jedna „kontroverze“, podobná té s ananasem na pizze. Mnoho lidí se totiž nemůže shodnout, zda kaši po uvaření a těsně před konzumací na talíři smíchat se všemi ingrediencemi, nebo ji opatrně pojídat od okraje talíře a za žádnou cenu ji nespojit se surovinami na povrchu. Debata se tak rozvinula i u instagramového příspěvku Josefa Maršálka.

Slané verze překvapí

Přestože je pro mnohé krupicová kaše převážně sladkým jídlem, najdeme i recepty, v nichž se do jídla přidávají slané ingredience. Tyto varianty často obsahují sýr, bylinky, zeleninu nebo třeba kousky šunky, což z ní dělá výživnější a sytější pokrm vhodný pro oběd nebo večeři.

Josef Maršálek se ovšem ve svém receptu drží klasiky, tedy sladké krupicové kaše, na které nešetří máslem, kakaem a skořicí.

Krupicová kaše podle Josefa Maršálka

Na přípravu oblíbeného dětského pokrmu, kterým nepohrdnou ani dospělí, budete potřebovat: 400 g plnotučného mléka, 100 g vody, 25 g třtinového cukru, 1 g soli, 1 tobolku kardamomu a 3 polévkové lžíce jemné krupičky. Na dochucení: kakao, skořici a máslo podle chuti.

Jak na to?

  1. Za stálého míchání vše přivést k varu a jednu minutu provařit. Horkou kaši servírujte na talíře a přidejte čerstvé máslo, skořici a kakao.
  2. A jak Josef Maršálek nakonec dodává: Nemíchat. Ne, ne a neeeeeeé!

A jaká že je ta tajná ingredience v této kaši? Tobolka kardamomu, aromatického koření, které před servírováním vyjměte. Kardamom dodá kaši perfektní šmrnc! 

Náš tip: V našem video receptu najdete další způsob, jak si připravit báječnou krupicovou kaši

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více