Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

bramborový salát
Zdroj: Toprecepty

Recept na bramborový salát je předmětem plamenných diskuzí, neboť každá rodina má ten svůj dokonalý, často předávaný z generace na generaci. Co ale platí pro každý bramborový salát, je použití kořenové zeleniny a nakládaných okurek, které rozhodují o výsledné chuti. Posvítili jsme si na výhody nakládané, čerstvé a mražené zeleniny určené do štědrovečerního přílohového salátu.

Nakládaná zelenina

Bramborový salát s nakládanou zeleninou přináší pro jeho tvůrce nesporné výhody. Odpadá mu práce s čištěním, krájením a vařením zeleniny, nemá další náklady na energie a v neposlední řadě nakládaná zelenina bramborový salát skvěle ochutí. Nemáte-li k dispozici naloženou zeleninu z vlastních zdrojů nebo od blízkého nadšeného zahrádkáře, lze si z pestré nabídky obchodů vybrat směs zeleniny přesně podle vlastních chutí. A je-li její součástí i cibule, jako tomu často bývá, můžete těžit i z dalšího benefitu. Čerstvá cibule totiž zkracuje trvanlivost bramborového salátu, neboť šťáva z cibule začne brzy kvasit.

250 g nakládané zeleniny, což je přibližná dávka na bramborový salát pro čtyřčlennou rodinu, vyjde podle použité kupované směsi na 20 – 45 Kč, přičemž platí, že dražší varianta zpravidla obsahuje i cibuli a kyselé okurky, které by se jinak musely koupit zvlášť.

Čerstvá zelenina

Mrkev, petržel, celer a cibule. To je běžně používaná zelenina do bramborového salátu. V čerstvé variantě si zelenina zachová svou přirozenou chuť a další dochucení je na vás. 250 g čerstvé zeleniny do salátu včetně nakládaných okurek vyjde na přibližně 20 Kč, je třeba však počítat i s náklady na energie potřebné na vaření. I s energiemi však vyjde čerstvá zelenina levněji v porovnání s pestřejšími a kvalitnějšími kupovanými směsmi. Příprava oproti nakládané či mražené zelenině je samozřejmě pracnější.

Mražená zelenina

Není-li k dispozici čerstvá ani nakládaná zelenina, dá se do salátu použít i směs mražené zeleniny, která se jen krátce povaří a nechá vychladnout. Speciální směs do bramborového salátu sice neseženete, nejblíže k ní však mají polévkové směsi s kořenovou zeleninou. 250 g mražené zeleniny vás vyjde na přibližně 25 Kč, připočítat však musíte i nakládané okurky, cibuli a náklady na energie.

Chuť této varianty se samozřejmě s dvěma předchozími nedá srovnat, a tak doporučujeme mraženou zeleninu do salátu použít jen v krajním případě, kdy nemáte jinou možnost. Většina hospodyněk s touto verzí ale nemá dobré zkušenosti. Salát z mražené zeleniny také může rychleji podléhat zkáze.

Tip pro nejmenší milovníky bramborového salátu

I děti do jednoho roku, které dostávají zeleninové příkrmy, si mohou vychutnat svůj první štědrovečerní bramborový salát. Uvařené brambory a vejce natvrdo jim nakrájejte na malinké kostičky, povařenou kořenovou zeleninu nastrouhejte a místo majonézy použijte bílý jogurt. Zeleninu použijte čerstvou. Na tu nakládanou mají ještě čas. 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

radekhk radekhk

12. 12. 2022 13:49

Dělám léta letoucí to co popisuje autorka článku...nakládám si v létě směs do br.salátu vč malých cibulí a okurek do sladkokyselého...zeleninu jen vyklopim k bramborám,přidám ostatní přísady vč majonezy a trochy láku právě z oné zeleniny....salát vydrží bez problémů i tři dny/málokdy do dne druhého :-D:-D:-D

Mizera Mizera

12. 12. 2022 12:34

Jedině čerstvou ... a když nebudete souhlasit , tak si kupte hotovku v Lidlu ...:-D

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více