Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
Zdroj: Freepik, dashu83

V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové nudle. Oblíbené jsou tu i ty pšeničné, mezi než patří právě udon. Proslavila je japonská specialita ramen, do které se často přidávají, využívají se ale i do dalších jídel. Japonci je mají nejraději v polévkách, výborně totiž dokážou nasáknout chuť vývaru.

Tlusté japonské nudle

Pokud jste si někdy v obchodě s asijskými nebo exotickými potravinami všimli měkkého balíčku, trochu gelovitého na omak, s podivnými zkroucenými tlustými bílými nudlemi, tak vězte, že šlo právě o udon nudle. Tyto speciální japonské nudle se totiž obvykle prodávají již předvařené a chlazené, stačí je jen krátce (cca 3 minuty) povařit ve vroucí osolené vodě a pokrm je hotov. K dostání jsou i sušené, které je nutné vařit delší dobu. Na udon nudlích je specifické hlavně to, že jsou poměrně tlusté. V průměry mívají kolem 5 mm, existuj ale i nudle tenčí.

Udon jsou bezvaječné ale pšeničné

V případě udon nudlí se musí mít na pozoru bezlepkáři. Tyto nudle totiž bezlepkové nejsou, připravují se z pšeničné mouky. Jejich předností ovšem je, že jsou bezvaječné. Vyrábějí se pouze smícháním mouky s mírně osolenou vodou, následným hnětením, roztahováním a krájením těsta na tenké proužky. Zajímavostí je, že nudle udon nejsou jen jedny, v různých regionech Japonska jsou k dostání různé typy nudlí udon, jež se liší tloušťkou, ale i tvrdostí. Například nudle zvané kishimen a hoto jsou ploché a široké, zatímco nudle somen jsou velmi tenké.

Pokrm pro aristokraty

Přestože jsou populární hlavně v Japonsku, přímo odsud nepocházejí. Dostaly se sem z Číny v době vlády dynastie Nara v 8. století, některé prameny uvádějí, že je přinesl do Japonská až jeden buddhistický mnich o století později. V minulosti šlo o jídlo vyhrazené pouze pro aristokratické kruhy. Kdysi dávno se udon nudlím říkalo také kendon a prodávaly se v restauracích nazývaných Kendonya, jež navštěvovali hlavně aristokraté a bohatí. Říká se rovněž, že se původně konzumovaly nasladko.

Nudle je třeba srkat

Dnes jsou udon nudle typickým pouličním jídlem. Lidé si je obvykle dávají na oběd v polední pauze, přičemž nejvíc stánků s nudlemi se nachází kolem nádraží. Nejčastěji se podávají v misce zalité horkým vývarem a jejich konzumace je doprovázena hlasitým srkáním. Když tak jdete nějakým potemnělým japonským městem, vždy poznáte, kde je nádraží, srkání je totiž slyšet do daleka. Nudle s vývarem jsou také populárním pokrmem pro flamendry vracející se z nějakého nočního tahu a výborným lékem na kocovinu.

Udon do ramenu i do salátu

Udon nudle se někdy zaměňují s nudlemi ramen, které rovněž patří právě do polévky stejného názvu. V mnoha pokrmech lze udon nudle nahradit pohankovými nudlemi soba. Udon nudle mají ale jemnější chuť, která jim umožňuje takřka všestranné použití. Udon nudle je možné podávat na mnoho způsobů. Často se servírují s tempurou krevetou nebo zeleninou smaženými v těstíčku. Výborné jsou s kouskem vepřového, vajíčkem, houbami a čerstvě nasekanou jarní cibulkou.

V letních měsících si je Japonci často vychutnávají nastudeno se zeleninou (obvykle s ředkví nebo okurkou), vaječnou omeletou a krevetami nebo mořskými plody ve formě salátu. Pokrmy s udon nudlemi mají často poetické názvy, třeba nudle se syrovým vejcem vařeným v polévce se nazývají „Pohled na měsíc“, nudle s tempurou „Udon mývalovitého psíka“ a udon doplněné smaženým tofu zase „Liščí udon“. Pokud preferujete kuřecí maso, můžete udon nudle vyzkoušet třeba s masem v hoisin omáčce podle našeho receptu.

Zdroje informací:

Web-japan.org
Kendonya.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více