Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyčistit připálený hrnec i bez chemie: Pomůže obyčejná sůl, jedlá soda, dřevěný popel i coca-cola
Zdroj: Pixabay, Bruno/Germany

Téměř každému se už nejspíš přihodilo, že při vaření připálil hrnec. Taková nehoda se stane a není třeba nádobí likvidovat. Poradíme, jak připálený hrnec vyčistit zevnitř i zvenčí, a to bez chemie.


Jak vyčistit drobné přichyceniny

Občas se stane, že si v poklidu vaříme a najednou zjistíme, že se jídlo začalo přichytávat ke dnu. Pokud to zachytíme včas, nebudeme s tím mít příliš práce. Co teď udělat? Nejlepší je dát pro jistotu pokrm do jiného hrnce a hrnec s přichyceninou vyčistit. Stačí do něj nalít vařící vodu a nechat chvíli odstát. Pak už si jen vezmeme na pomoc houbičku na nádobí a zbytek jídla odstraníme. Drátěnky existují i umělohmotné, takže jsou šetrnější. Hrnec se může připálit více, a pak s ním bude trocha práce. Ale i v tomto případě můžete zvolit osvědčené postupy a využít suroviny z kuchyně.

Jak vyčistit hrnec pomocí soli

Do hrnce nasypte dostatek soli a kápněte do ní trochu vody. Vznikne kašička. Dobře ji rozetřete na připáleniny a nechte zhruba deset minut vařit. Pak nechte hrnec vystydnout a můžete ho umýt pomocí houbičky.

Jak vyčistit připálený hrnec sodou

Jedlá soda se krásně hodí na pečení, ale využijete ji i na úklid. Podobně jako se solí můžete vyčistit připálený hrnec i pomocí jedlé sody. Pomocí sody a vlažné vody vytvořte kašičku, a rozetřete ji na připálená místa. Nechte působit zhruba hodinu, a následně povolenou nečistotu odstraňte pomocí houbičky. Pokud ale máte hliníkové nádobí, případně teflon a další nelepivé povrchy nepoužívejte sodu. Ta totiž s materiálem reaguje a může ho zničit. Kromě toho obrušuje povrch.

Jak čistit připáleninu v hrnci citronem

Dalším typickým nechemickým kuchyňským pomocníkem na čištění je citron. A uplatní se i v tomto případě. Bude se hodit citrónová šťáva, ale i plátky citrónu. Opět naneste na příslušná místa, pár minut počkejte, a připáleniny odstraňte houbičkou.

Jak na připáleninu v hrnci pomocí octu

Dalším kyselým pomocníkem je ocet. Jak na to? Do hrnce nalijte ocet a vodu a krátce povařte. Vemte si vařečku a připáleniny pomocí ní odstraňujte ze dna. Podle potřeby případně zopakujte.

Jak čistit hrnec dřevěným popelem

Dnes už se v kuchyni většinou netopí dřevem, ale pokud máme popel ze dřeva, můžeme ho také využít na čištění hrnce. Popel dejte do hrnce a zalijte ho vodou. Hrnec dejte na sporák a obsah povařte.

Jak na čištění hrnce kolou

Kolové nápoje jsou oblíbené na pití, ale díky obsažené kyselině fosforečné také čistí. Tuto látku totiž také najdete v některých čistících prostředcích. Na připálený povrch ji využijte tak, že na povrch nalijete trochu koly a počkáte, dokud se připáleniny nebudou uvolňovat. Vyzkoušejte je odstranit vařečkou, a následně hrnec domyjte.

Po jakémkoliv čištění hrnec důkladně omyjte.

Jak odstranit připáleninu z vnější části hrnce

Někdy vzniknou i připáleniny z vnější části hrnce. Tady bude velmi dobře fungovat soda. Naneste ji na hrnec, zakápněte vodou, a nechte působit. Máte ale také druhou možnost, a to tu, že si vezmete větší hrnec, do něj nalijete vodu a nasypete sodu, vložíte špinavý hrnec a původní velký přivedete k varu. Nečistota se tak uvolní.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

carpp

7. 3. 2023 23:31

Každá rada (dle nadpisu "bez chemie") radí použití alespoň jedné chemické substance přímo vyjmenované (kuchyňská sůl, soda, ocet, kyselina fosforečná....), mimo rady použití dřevěného popela, kde přítomné a obsažené chemické látky nejsou vyjmenované.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat