Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paštika jako skvělá svačinka na běžky či zimní výlet? V téhle soutěži můžete vyhrát mnohem více! Pravidla jsou snadná, odměna královská!

Paštiky jsou součástí života mnoha z nás. Pamatujete, jak jsme je jako malí dostávali na krajíci chleba nebo na rohlíku ke svačině či k večeři? Ačkoliv jde o obyčejné jídlo, jeho chuť nás vždy vtáhne zpět do dětských let. A navíc je to tak praktické! Při zimních výletech na běžkách nebo pěších túrách stačí prostě odtrhnout víčko a mazat, nebo rovnou nabrat kusem rohlíku. Paštiky ale mají i zajímavou historii.

Na stolech starých Římanů

Paštiky vznikly už ve starověkém Egyptě a Římě a byly oblíbenou pochoutkou například císaře Nerona. V mnoha zemích jsou ostatně dodnes považovány za vrchol gastronomie. V kulinárně proslulé Francii nebo v Belgii má dokonce každá provincie vlastní recept.

Dnešní podobu dal paštikám zřejmě štrasburský šéfkuchař Jean-Pierre Klaus, který je připravoval z husích jater. Od osmnáctého století je proto Štrasburk považován za hlavní město těchto pochoutek.

Česká cesta 

Ani u nás jsme ovšem nezůstávali pozadu a tak jsou paštiky a recepty na ně k dohledání v mnoha dobových archivech či slavných kuchařských knihách. Předpisy na paštiky uváděly ve svých kuchařkách i Magdalena-Dobromila Rettigová nebo Marie-Janků Sandtnerová. 

V Česku mají paštiky tradici především díky Májce od Hamé, která se v závodech na Moravě vyrábí již více než padesát pět let. „Paštiku Májka jsme začali vyrábět v roce 1966 na Slovácku. Během prvního měsíce to bylo zhruba 70 tun,” popisuje začátky výroby Michala Kadlecová, produktová manažerka společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

Zajímavé je, že název Májka pochází z maďarštiny. Inspirací byl tehdy dovážený výrobek Sertés májkrém, což znamená vepřový játrový krém. A pokud přemýšlíte, kde se vzal název Hamé, pak vězte, že slovo pochází ze staroirštiny a znamená “domov”. „Věci, které milujeme, se nemají měnit. Dnešní Májka navazuje na tradiční paštiky, které známe z dob minulých. Má stejnou chuť, která nám připomíná dětství,“ dodává Kadlecová.

Praktické změny 

Zatímco chuť Májky a paštik obecně zůstaly stejné, výrazně se změnily obaly. Při výpravách na běžky nebo túrách po horách už není nutné otevírat konzervy a po zbytek výletu s sebou tahat neskladné prázdné plechovky. Aluminiová víčka jsou praktická – stačí zatáhnout, otevřít a mazat. Obal pak můžeme zmačkat do malé kuličky a pohodlně odnést do nejbližšího tříděného odpadu.

A právě proto, že mezi nejoblíbenější zimní aktivity Čechů patři lyže a běžky, Májka od Hamé již desátým rokem podporuje český biatlonový tým. „Z biatlonu se v naší zemi stal fenomén. Vždyť přímé přenosy Světového poháru u nás sleduje víc lidí než zápasy ve skupinách letošního mistrovství světa ve fotbalu. Jsme rádi, že můžeme biatlon podporovat,” doplňuje Michala Kadlecová.

Májka vyhrává

Pokud i vy patříte k biatlonovým fanouškům, připravili jsme pro vás soutěž! Vyhrát můžete bundu a čepici od týmu české biatlonové reprezentace. Na milovníky paštik ještě čeká balíček produktů Májka v hodnotě 200 Kč. Jak se do soutěže zapojit? Stačí odpovědět na následující otázku:

 

Soutěž již skončila

 

Témata

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více