Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

polévka
Zdroj: Unsplash, Aleisha Kalina

Máte rádi vydatné krémové polévky, které zahřejí i v té největší zimě? Pokud zároveň milujete louhované preclíky, budete z preclíkové polévky přímo nadšeni. Nyní je na ni dokonce ten pravý čas, v Tyrolsku, odkud pochází, se vaří tradičně v období předvelikonočního půstu. 


Polévky - základ tyrolské kuchyně

Tyrolská kuchyně je svými polévkami vyhlášená. V drsných horských podmínkách se často jedly místo hlavního jídla. Ne nadarmo se v Rakousku říkalo: „Kdo jí polévky, má pěkná kulatá kolena.“ Ke konzumaci polévky tu ale nebylo třeba nějak extra pobízet. Polévkami tu často začínají den a mnohdy jí i den končí.

A protože byly často jediným jídlem, musely být patřičně vydatné, aby nasytily i místní horaly hospodařící uprostřed alpských vrcholků. V oblibě tu měly třeba bramborové polévky nebo různé polévky s místními aromatickými sýry vyrobenými z mléka od kraviček pasoucích se na zelených stráních. Vzhledem k tomu, že jednotlivé chaty nebo selské usedlosti často ležely daleko od sebe, v průběhu staletí se tu postupně vytvořily různé verze polévek, takže je tu opravdu z čeho vybírat. 

Postní polévka s preclíky

Jednou z nejoblíbenějších tyrolských polévek je právě ta preclíková. I ta se připravuje ve spoustě variant, podobnou vaří na svůj tradiční podzimní pivní festival Octoberfest i v německém Bavorsku. Tyrolská preclíková polévka zvaná Brezelsuppe nebo Brezler se však vařila v průběhu předvelikonočního půstu, neboť byla bez masa a lidé si ji často vychutnávali hned po ránu jako první pokrm. Na Popeleční středu byla dokonce jediným jídlem během celého dne. Důvod je právě preclík, který byl tradičním postním pokrmem kvůli svému tvaru. Připomínal totiž ruce sepjaté k modlitbě. 

Do tyrolských polévek patří horské sýry

I tyrolská preclíková polévka je dostatečně výživná díky sýru. Obvykle se používá místní sýrová specialita Graukäse – šedý sýr z kyselého mléka s velmi nízkým obsahem tuku, případně sýr Zieger, který se svou chutí podobá právě parmazánu. Sytost pak zvyšuje ještě preclík, s nímž se polévka podává. Preclíky jsou nejlepší louhované, německy zvané Laugenprezel, které si můžete upéct podle receptu v našem starším článku. Koupit se ale dají i u nás třeba na Rohlíku, Košíku či v Lidlu. Pokud je chcete míst čerstvé, můžete si je koupit mražené, ty už pak jen stačí krátce zapéct v troubě. 

Recept na tyrolskou preclíkovou polévku

A pokud již preclíky máte, nezbývá než se pustit do vaření samotné polévky. Polévka je jinak poměrně prostá a snadná na přípravu. Jak na to?

Budete potřebovat: 4 preclíky, horkou vodu, 150 g šedého sýra (k dostání třeba v obchodě s tyrolskými specialitami Tyrolskespeciality.cz) nebo parmazánu, 50 g másla, 2 bílé cibule, mletou papriku, mouku, olej, pažitku, sůl a pepř

Postup: Máslo rozehřejte v hrnci, zasypejte moukou a osmahněte světlou jíšku. Zalijte ji vodou, přidejte sýr a vařte asi 10 minut. Osolte, opepřete a přidejte preclíky. Podávejte, jakmile preclíky nabobtnají. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Mouku smíchejte v míse s mletou paprikou, ve vzniklé směsi obalte kolečka cibule a osmažte je na pánvi na oleji. Cibulí pak dozdobte polévku a ještě posypejte nasekanou pažitkou. 

Náš tip: Láká-li vás vyzkoušet ještě nějakou další tyrolskou specialitu, udělejte si třeba Gröstl podle našeho video receptu.


 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat