Tyrolský gröstl: Dokonalá specialita se zbytků masa a brambor zasytí nejen horaly. Osmažená cibulka a volské oko dají jídlu korunu!
23. 2. 2023 Vaření
Pokud jste již někdy byli v rakouských Alpách, určitě jste na gröstl v nějaké restauraci narazili, hlavně, pokud jste zavítali do Tyrolska. I když jde jen o obyčejné pečené brambory doplněné masem či uzeninou a vajíčkem, je to legendární jídlo, které zachutná i nám!
Gröstl zahřeje i nasytí
Gröstl je přímo dokonalým zahřívacím jídlem, které oceníte, ať už se vrátíte promrzlí z lyžování nebo třeba jen po celém dni v práci. Prostý pokrm alpských horalů poskytoval vždy dostatek energie i v místních drsných podmínkách a hlavně dostatečně nasytil i při náročné práci na místních statcích ve vysokých horách.
Tyrolská kuchyně je vůbec vyhlášená, právě odsud pochází voňavý tyrolský špek, špekové knedlíky podávané často ve vývaru, špecle s aromatickým sýrem a nebo jablečné kroužky z místních vyhlášených jablek smažené v těstíčku. Jednou z tyrolských nejslavnějších specialit je pak i gröstl.
Mohlo by vás zajímat
Bez volského oka není gröstl
Tiroler gröstl je vlastně takovým pokrmem ze zbytků. Připravuje se z vařených brambor, masa nakrájeného na malé kousky a cibulky. Vše se pak společně osmaží na sádle s kmínem a majoránkou krásně dozlatova a dokřupava, čímž se vše spojí v dokonalou harmonii chutí.
Neoddělitelnou součástí pokrmu je sázené vejce neboli volské oko, které celý pokrm zdobí společně s nasekanou pažitkou, petrželkou nebo jarní cibulkou, které svou zelenou barvou dodají gröstlu trochu svěžesti. Maso se do jídla používá hovězí či vepřové, gröstl však může být i kachní nebo třeba kuřecí, chybu rozhodně neuděláte ani s proslaveným tyrolským špekem, který jídlo úžasně provoní. Někdy se do gröstlu přidávají i houby, nejčastěji žampiony.
Gröstl jako vynikající pokrm ze zbytků
Gröstl byl v Tyrolsku populárním pokrmem od pradávna a již od dávných dob byl jídlem ze zbytků. Připravoval se pravidelně v pondělí, přičemž se do něj používaly zbytky nedělní pečeně.
Nikoho asi nepřekvapí, že se mu podobá mnoho dalších specialit nejen rakouských. Jde například o blunzengröstl se špekem, wurstgröstl s klobáskou, innsbrucker gröstl s telecím. V Německu je jeho obdobou bauernfrühstück, což znamená prostě a jednoduše farmářská snídaně. Jak je vidno, i u ní bylo potřeba, aby byla dostatečně vydatná.
Pravý gröstl podle rakouského receptu
Příprava gröstlu je neskutečně snadná, rychlá a zvládne ji každý. A vlastně jedno, zda si jídlo připravíte po návratu z hor nebo rovnou ráno na snídani. Zachutná vám totiž pokaždé. Nejlepší je podávat jej rovnou na pánvi a pokud k němu chcete připravit i nějaký dezert, výborně se k němu hodí další slavný pokrm rakouské kuchyně císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn.
Na gröstl budete potřebovat: 600 g brambor, 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 velkou cibuli, 250 g hovězího vařeného masa, sůl a pepř, 1 lžíci nasekané petržele nebo pažitky, majoránku, kmín, máslo a 4 vejce na volská oka.
Postup: Brambory omyjte a uvařte doměkka. Pak je oloupejte, nechte vychladnout a nakrájejte je na tenké plátky nebo na kostičky. Vařené hovězí maso nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
Ve velké pánvi zahřejte sádlo nebo olej a osmahněte v něm cibuli. Osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a kmínem. Přidejte maso a opečte je dozlatova až křupava. V jiné pánvi si připravte volská oka. Pokrm rozdělte na talíře, zakryjte sázenými vejci a posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte se zelným nebo zeleninovým salátem.
Náš tip: Při přípravě gröstlu můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Austria.info
Suedtirol.info
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno uklidit domácnost bez chemie. Tyto prostředky má po ruce prakticky každý
Správně připravená jíška polévku krásně zahustí. Důležitý je poměr tuku a mouky i doba smažení
Úklidové prostředky ze spíže: Citron, ocet a coca cola odstraní vodní kámen, soda pomůže zlikvidovat pachy