Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V poslední době se mnoho lidí vrací k chovu slepic. To má spoustu výhod. Slepičky se postarají o zbytky z kuchyně, které bychom jinak vyhodili, a na oplátku nám snáší vajíčka. Často to začíná několika kusy drůbeže a končí líhnutím kuřátek v líhni.

Samozřejmě můžeme nechat slepici sednout na vajíčka a nechat ji vyvést kuřátka, mnohdy to ale přináší spoustu komplikací a tak je snazší si vylíhnout kuřátka v líhni. Jak postupovat, to poradíme v tomto článku.

Jak vylíhnout kuřátka v líhni

V první řadě je třeba si zajistit kvalitní líheň. S výběrem může poradit zkušený chovatel nebo různá internetová fóra. Dále potřebujeme vhodná násadová vejce. Ta musí být čistá, nepříliš velká ani malá, ne starší než 7 dní. Špinavá vejce nikdy neomýváme vodou. Buď je nasucho otřeme nebo je raději vyřadíme. Vejce by měla být skladována v chladu, ale ne v lednici, špičkou dolů.

  1. Líheň zapneme 12–24 hodin předem a nastavíme teplotu na 37,7 °C. Nalijeme vodu do příslušného místa a vejce přemístíme do pokojové teploty.
  2. Vejce si označíme obyčejnou tužkou na boku, protože je budeme v průběhu líhnutí otáčet a díky značce se budeme lépe orientovat.
  3. Vejce umístíme do líhně špičkou dolů
  4. Minimálně 2x denně vejce otáčíme, kontrolujeme teplotu a doléváme podle potřeby vodu tak, aby byla vlhkost 55–65 %.
  5. Šestý až sedmý den vejce prosvítíme a vyřadíme ty, ve kterých se nezačalo vyvíjet embryo. Někteří chovatelé prosvěcují ještě 18. den.
  6. Od 19. dne snížíme teplotu na 37,2 °C a zvýšíme vlhkost na 65–75 %.
  7. 21. den se nám začínají klubat kuřátka, ale jejich pípání můžeme slyšet už dříve. Kuřátko po vylíhnutí necháváme v líhni dokud neoschne a až potom ho přemístíme. Líheň otevíráme co nejméně, abychom neodvětrali vlhkost, díky které se kuřátka lépe dostávají ze skořápky.

Líhnutí drůbeže se liší podle druhu. Jiné teploty, vlhkost i čas potřebuje vodní drůbež nebo krůty. Je ale krásné pozorovat nově vznikající život a radovat se z chovatelských úspěchů i z produkce vajec i masa

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více