Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snídaně na turecký způsob: Pošírovaná vejce cilbir na peřince z jogurtu a s jednoduchou chilli omáčkou chutnají fantasticky
Zdroj: Wikimedia Commons, By Premshree Pillai from Brooklyn, NY, US - Çılbır with duck-fat sautéed Ramps, CC BY-SA 2.0

O vejcích cilbir by se dalo říct, že jsou to tak trochu vejce Benedikt v tureckém pojetí. Jde rovněž o ztracená vejce, vydatnou holandskou omáčku však v jejich případně nahrazuje jogurt ochucený česnekem, díky němuž je celé jídlo lehčí, svěžejší a také chuťově mnohem výraznější.


Snídaně jako v Turecku

Vejce cilbir jsou v Turecku oblíbeným snídaňovým pokrmem. Někdy se podávají i jako předkrm, řadí se mezi tzv. mezze, což je nabídka různých malých pokrmů, které se dávají na stůl před hlavním jídlem a mnohdy nasytí jen samotné. Často září na stole všemi barvami, což platí i pro samotná vejce cilbir. Na talíři totiž tento pokrm vypadá velmi efektně.

Vejce se navíc dochucují ještě paprikou, která jim dodává červenou barvu a obvykle se k nim přidávají na ozdobu i zelené bylinky. V kombinace s bílými vajíčky, která se po rozkrojení navíc krásně roztečou, vypadá specialita velice lákavě už na pohled. Na rozdíl od jemných vajec Benedikt bývají cilbir obvykle pikantnější, Turci na ně rádi používají i pálivé chilli vločky, které se přidávají do rozehřátého másla nebo olivového oleje

Jednoduchá ztracená vejce

Na vejcích cilbir je úžasné, že i z mála surovin se dá vyčarovat naprosto vynikající snídaně. Potřebujete na ně jen pár ingrediencí - vejce, jogurt, česnek, olivový olej nebo máslo a paprikové vločky. Nejtěžší je na nich příprava samotných pošírovaných neboli ztracených vajíček, což je trochu náročnější, ale s trochou cviku je zvládnete jako nic. Kouzlo spočívá v tom, že musíte vajíčka uvařit přesně akorát, abyste měli krásně tekutý žloutek obalený vrstvou bílku.

Toho se dosáhne tak, že se vejce rozklepne do vroucí vody, do níž se předem přidá trocha octa, díky němuž se vajíčka srazí a udrží si tvar. Voda by měla mít teplotu 70–82 °C, přičemž než do ní ponoříte vajíčko, je třeba v ní udělat vír, do kterého pak ze lžičky necháte sklouznout vajíčko. Právě vír zajistí, že bílek krásně obalí žloutek. Vejce pak už stačí vařit pouhé tři minuty. Dokonalá ztracená vejce připravíte třeba podle našeho receptu

Vejce s osvěžující jogurtovou chutí

Příprava pošírovaných vajec je u této snídaňové dobroty zásadní a pokud ji zvládnete, uděláte už vejce cilbir raz dva. Jak již bylo řečeno, toto speciální ztracené vejce se podává na jogurtovém lůžku. Na originální turecký pokrm se používá turecký tučný hustý jogurt s názvem süzme, nahradit jej ale můžete i tučným řeckým jogurtem, který u nás seženete téměř v každém supermarketu.

Jogurt je třeba nejprve nechat odstát na pokojovou teplotu, pak už jej stačí jen dochutit česnekem a solí, položit na něj vajíčka, přelít ochuceným olejem či máslem a podávat ihned ještě teplé. Podle původního receptu se na vejce dává teplá pikantní máslová omáčka, stejně tak dobře, a možná ještě lépe funguje i olivový olej, která dodá pokrmu výraznější chuť. Vejce cilbir je nejlepší podávat s čerstvým bílým chlebem, jímž pak vytřete rozteklá vajíčka a lahodnou jogurtovou omáčku. 

Jak na turecká vejce cilbir?

Pokud máte rádi slané snídaně, vejce cilbir se určitě vyplatí vyzkoušet. Jde o výborný pokrm, který se hodí do teplejších dnů. Na nadcházející jaro bude tak naprosto ideální.  A jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 300 ml tučnějšího řeckého jogurtu, 1 až 2 stroužky česneku, 2 vejce, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 až 2 lžíce octa, 2 lžičky červených paprikových vloček. 

  1. V malé míse smíchejte jogurt a česnek, přidejte špetku soli a dobře prošlehejte. Jogurtovou směs rozdělte do dvou misek.
  2. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Vmíchejte ocet. Mezitím rozklepněte vejce do malého sítka s jemnými oky nad malou miskou. Vejce v sítku jemně otáčejte, abyste nechali odtéct tekutou část bílků (získáte tak úhlednější pošírované vejce). Pak vejce přendejte do naběračky nebo malé misky. Vodu lžící promíchejte, aby se vytvořil vír. Rychle přidejte vejce doprostřed víru a vařte 2 až 3 minuty. Když je hotové, přeneste je pomocí děrované lžíce na talíř a nechte okapat. Pak připravte druhé vajíčko.
  3. Mezitím udělejte omáčku z oleje (můžete ale použít i máslo). Rozehřejte jej v kastrůlku, přidejte paprikové vločky a lehce zahřejte, aby vznikla hezky načervenalá omáčka. Uvařená vejce položte na jogurt a pokapejte je rozehřátým olejem. Případně dozdobte bylinkami. Ihned podávejte s bílým chlebem nebo s křupavou bagetou

    Náš tip: Máte-li rádi vajíčka na snídani. můžete si připravit třeba i tato vynikající zapečená vajíčka podle následujícího video receptu. 

     

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat