Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Velikonoční linecká vejce vypadají skoro jako pravá, fígl je ve správném vykrojení a závěrečném zdobení
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Velikonoce se blíží a možná už přemýšlíte, co sladkého nachystat na stůl. Zkuste třeba snadná linecká vejce. Když je správně naplníte a jednoduše dozdobíte, na první pohled připomenou návštěvám i koledníkům ta pravá. A zkousnout se jistě bude chtít každý!

Sladké Velikonoce

Velikonoce jsou odjakživa spojeny také se sladkým pečením. U nás doma je poslední léta na stole vždycky makový beránek a mazanec, zadělaný pomocí kvásku omládku. Kromě toho ale pokaždé vymýšlím ještě i jiné moučníky.

Linecká velikonoční vejce jsou jednoduchá na přípravu a velmi pohledná na oko. Za chuť ručím, těsto mám léty vyzkoušené a povede se pokaždé. Linecká vejce navíc domov krásně provoní a navodí sváteční atmosféru. Nabízím vám dnes recept i tipy, jak dosáhnout co nejhezčího vzhledu. 

Linecká vajíčka

Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru a 2 žloutky. Dále meruňkovou marmeládu (džem) na slepování a moučkový cukr na posypání. 

Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud se drolí (záleží totiž na velikosti žloutku), můžete přidat lžíci mléka. Těsto nechte zabalené ve folii v chladu odpočinout nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne.

Pak je vyválejte na plát a vykrajujte tvary vajíček. Vždy do jednoho tvaru vykrojte kolečko na budoucí žloutek. Vajíčka skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 175 stupních asi 8 minut. 

Nechte vychladnout a pak spodní polovinu vajíčka (tu bez výkroje) pomažte bohatě marmeládou. Horní polovinu vajíčka bohatě pocukrujte a až pak ji přilepte na spodní. Máte hotovo! 

Moje tipy: 

  • Pro tento recept je lepší mít vykrajovátka ve tvaru vejce. Já jich mám několik, určitě se nyní dají koupit i na velikonočních trzích. Asi by šla vajíčka vykrojit i ručně, ale nebudou pak "jedno jako druhé". 
  • Otvor pro žloutek jsem vykrajovala pomocí plastové skleničky z "mini piva", které jsem letos koupila na Matějské (reportáž si můžete přečíst zde), jiné vykrajovátko vhodné velikosti jsem totiž neměla. Berte to jako inspiraci a použijte třeba štamprli. 
  • Džem jsem měla z Hamé, meruňkový se sníženým obsahem cukru. Je trochu řidší a nejsou v něm kousky ovoce, což je na "žloutky" vyloženě ideální. Samozřejmě můžete použít vlastní, jakýkoliv oranžový džem. Doporučuji natřít jím spodní korpusy opravdu bohatě (nebo alespoň v části otvoru), aby pak, až se dvě poloviny slepí, vypadal naplněný otvor skutečně jako žloutek. 
  • A to nejdůležitější: horní poloviny vajíček je nutné pocukrovat bohatě, ale hlavně zvlášť. Pokud byste obě poloviny nejdříve slepili a až pak cukrovali, cukr by překryl "žloutek" a vajíčka by nebyla tak hezká. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více