Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonale krémová polévka chowder je skvělým jídlem ze zbytků, které zahřeje i zasytí. Se sýrem a slaninou je nejlepší
Zdroj: Freepik, Fahrwasser

Zima si žádá polévky. Pěkně horké, které pořádně zahřejí i v sychravém počasí. Pokud jsou navíc ještě husté a vydatné, že dokážou nasytit i jako hlavní jídlo, je to ideální. A právě takový je chowder – dokonale krémová smetanová polévka plná zeleniny, která zachutná každému.

Nejslavnější americká polévka

Polévka chowder je typickou a asi i nejslavnější americkou polévkou a na severovýchodě je dokonce i jedním z nejoblíbenějších místních jídel, které se již v minulosti připravovalo jako sváteční pokrm. Obecně jde o husté polévky plné různých druhů zeleniny, mezi nimiž dominují žlutá kukuřičná zrníčka. Dalo by se říct, že jde tak trochu o americkou verzi německé polévky z jednoho hrnce EintopfuChowdery jsou obvykle smetanové polévky, občas se ale můžete setkat i polévkou s rajčatovým základem, bílá barva je ale pro chowder typičtější.

Chowder s lososem, kukuřicí nebo sýrem?

Chowderů existuje celá řada, mohou být jen zeleninové, častěji ale zeleninu doplňují ryby nebo mořské plody. K nejoblíbenějším patří New England clam chowder se škeblemi a bramborami, polévka se také často připravuje s krevetami, lososem, treskou, tilápií nebo uzeným lososem. Ryby obvykle doplňují brambory, díky nimž je polévka mnohem sytější. Vydatnost polévky zvyšují i ústřicové krekry nebo slané sušenky, které se k polévce často podávají. V bramborovém chowderu může brambory doplňovat sýr, do čistě kukuřičného se zase pro chuť dává kuřecí maso. Ve veganské verzi se pak často smetana nahrazuje třeba kokosovým mlékem, jež dodává chowderu trochu exotický nádech.

Francouzský původ polévky

Kromě Ameriky jsou chowdery oblíbené i v Kanadě, odkud se zřejmě do Spojených států kdysi dostaly. Do Kanady je pak pro změnu přivezli francouzští imigranty, což vysvětluje i název polévky. Údajně byl prý odvozen od francouzského výrazu pro kotlík chaudron, v němž se polévka často vařila. Možná se ale chowder inspiroval hustou francouzskou rybí polévkou z pobřežních oblastí Charente-Maritime a Vendée zvanou chauderée. Původně šlo o výhradně polévku s chutí moře, teprve později se k rybám a mořským plodům připojily další ingredience. Bez ohledu na suroviny, z nichž se vaří, jde o rychlou a snadnou polévku, kterou zvládnete uvařit do třiceti minut po příchodu z práce.

Recept na brokolicový chowder se slaninou

O chowderu by se tak dalo říct, že je tak trochu polévkou typu „co dům dal“. Využijete do ní zbytky zeleniny nebo pečeného masa. S mořskými plody z ní ovšem uděláte luxusní polévku vhodnou i pro svátečnější příležitosti.

Budete potřebovat: 4 plátky slaniny, 1 středně velkou cibuli, 30 g hladké mouky, cca 1 litr kuřecího vývaru, 1 velkou bramboru, 1 celou brokolici (asi 500 g), 300 g mražených kukuřičných zrn nebo konzervu kukuřice, 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu, 1 šálek plnotučného mléka, sůl a mletý pepř.

Postup: Slaninu nakrájejte na kostičky o velikosti asi jeden centimetr. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brokolici omyjte, očistěte a rozdělte na růžičky velikosti sousta. Stonky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve velkém hrnci osmahněte slaninu za občasného míchání, dokud nebude křupavá, 8 až 10 minut. Pomocí děrované lžíce ji přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Zvyšte teplotu a za stálého míchání osmahněte na vypečeném tuku cibuli do změknutí.

Přidejte mouku a krátce osmahněte. Přilijte vývar a na kostičky nakrájené brambory. Vše přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud brambory trochu nezměknou, asi 10 minut. Přidejte brokolici, kukuřici, tymián a mléko. Vařte, dokud brokolice nezměkne, 8 až 10 minut. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané opečenou slaninou, případně i nahrubo nastrouhaným sýrem. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více