Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princezna Charlotte má ráda pálivé kari, olivy ke svačině a s maminkou Kate peče tuhle pizzu
Zdroj: Profimedia a Freepik, koláž Toprecepty.cz

Kdo by řekl, že prostřední potomek a zároveň jediná dcera následníka britského trůnu Charlotte se docela umí otáčet v kuchyni? Spolu se sourozenci a maminkou Kate malá princeznička ráda vaří a peče.

Zdravá snídaně a nečekaná svačinka

Rodina následníka trůnu má k dispozici tým kuchařů, kteří se starají o jejich osobní chutě, takže si lze představit, že na snídaňovém jídelníčku nemusejí být jen cereálie a toasty. Maminka Kate ovšem drží královské ratolesti zkrátka, takže běžnou snídaní malé princezničky Charlotte jsou cereálie s jablky!

A pokud jde o další jídla a svačiny – oblíbená pochoutka princezny Charlotte je poměrně nečekaná. Charlotte totiž miluje olivy! Její maminka Kate je má ráda taky, takže se určitě inspirovala u ní, i když zrovna olivy běžně nepatří mezi dětské svačinky.

Pálivé kari miluje

V této souvislosti asi nepřekvapí, že dcera prince Williama miluje i pálivá jídla. I to, jak se zdá, zdědila po mamince. Není tajemstvím, že Kate nemá problém se postavit ke sporáku a pro svou rodinku uvařit.

A jedním z oblíbených jídel, která Kate ráda vaří, je kari. Musí ho však připravovat ve dvou variantách. William a synové George a Louise nemají rádi pálivé jídlo. Zato ženská část domácnosti, tedy Kate a Charlotte, to má ráda pěkně ostré!

Pečené kuře a těstoviny

Princezna není v jídle rozmazlená a pochutnává si na stejných jídlech jako většina britských dětí. Doma mají často k večeři pečené kuře nebo těstoviny. Všechna princátka milují špagety carbonara a mac and cheese.

Charlotte také pomáhá mamince v kuchyni při přípravě oblíbené pizzy. Spolu s bratrem Georgem rádi míchají těsto a ruce špinavé od mouky jim nevadí a Charlotte zvládá pizzu bez problémů.

Pizza Margherita 

Oblíbenou pizzu princezny Charlotte si můžete upéct také. Na 4 pizzy budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 400 g mozzarelly
  • 4 oloupaná rajčata nakrájená na tenké plátky
  • několik lístků bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • ½ lžičky soli to těsta + trochu na osolení rajčat

A jak na to?

  1. Mouku nasypejte na vál a udělejte v ní důlek. Cukr a rozdrobené droždí rozmíchejte ve lžíci vlažné vody a směs nalijte do důlku v mouce. Přidejte sůl (nejlépe rozpuštěnou v trošce vody), několik lžic olivového oleje a přiměřené množství vody k uhnětení těsta. Vše důkladně promíchejte (podle potřeby přidávejte vodu), abyste získali hladké a pružné těsto.
  2. Z těsta utvořte kouli, poprašte moukou, vložte do mísy a přikryjte utěrkou. Na teplém místě nechte cca hodinu a půl vykynout do dvojnásobného objemu.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na 4 části a na pomoučeném vále rozválejte na kulaté nebo obdélníkové placky (pokud chcete křupavé těsto, tak na co nejtenčí).
  4. Troubu předehřeje na 220 °C.
  5. Pizzy poklaďte plátky rajčat, dužinu a šťávu rozprostřete po celém povrchu. Osolte, pokapejte olivovým olejem a pečte cca 10 až 15 minut,  dokud okraje pizzy nezezlátnou. Pak vyndejte z trouby, přidejte na kostičky nakrájenou mozzarellu a vraťte na 5 minut do trouby, dokud se sýr neroztaví. Vytáhněte ven, ozdobte nasekanými lístky bazalky a ihned podávejte.

Zdroje informací:

hellomagazine.com: Princess Charlotte's surprising habit she inherited from mum Kate

cambridge-news.co.uk: Princess Charlotte's favourite grown up food that Prince William can't handle

mylondon.news: Princess Charlotte's favourite snack is seriously grown up for a six-year-old

Recepty k tomuto článku