Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiřina Bohdalová přivítala ve svém pořadu Hanu Heřmánkovou.
Zdroj: Se souhlasem České televize

Jedním z hostů Jiřiny Bohdalové v pořadu Hobby naší doby byla před časem i bývalá televizní hlasatelka Hana Heřmánková. Ta populární herečce ukázala, jak doma připravuje italskou květákovou polévku.

Bez cibule v základu

Manželka herce Karla Heřmánka si pro moderátorku pořadu České televize přichystala pokrm, který je v českých domácnostech populární. Do své verze květákové polévky ovšem nepřidala cibuli, jenž bývá základem při jejím vaření.

„Připravím ji jinak, než se dělá obvykle. Tahle polévka je z Itálie a liší se tím, že se květák nedělá na cibulce, ale naopak se přidávají lanýže,“ vysvětlila bývalá hlasatelka Bohdalové. „Lanýžový krém je možné koupit v každém supermarketu v Itálii,“ dodala.

Televizní vaření

Při samotném vaření si Heřmánková pochvalovala nejen pomoc slavné herečky při vaření, ale také přichystané ingredience. „Televize je nádherná, doma si musím všechno nakrájet a připravit sama,“ smála se.

Italská květáková polévka s lanýžem

Na netradiční polévku, která překvapí zajímavou chutí, budete potřebovat: 1 květák, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, 2 stroužky česneku, bobkový list, 2 dcl suchého bílého vína, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 lžíci lanýžového krému, lanýžový olej na zdobení, čerstvou bazalku, 2 dcl šlehačky, smaženou cibulku a mletý pepř.

Jak na to?

  1. Do hrnce dáme máslo a necháme ho rozehřát, poté přidáme olivový olej.
  2. Nakrájíme si česnek na plátky, které vložíme do rozvoněného oleje.
  3. Přidáme tři bobkové listy a pozvolna vmícháváme bílé víno, které necháme odpařit.
  4. Mezitím si nakrájíme květák na malé růžičky. 
  5. Když se víno vyvaří, přidáme do hrnce květák a zalijeme ho vývarem.
  6. Vaříme pod pokličkou do změknutí.
  7. Vyjmeme bobkový list a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
  8. Přidáme šlehačku a lanýžový krém, který necháme v polévce rozpustit.
  9. Při podávání zdobíme čerstvou bazalkou, smaženou cibulkou a mletým pepřem. Nakonec pokapeme lanýžovým olejem.

Náš tip: Lanýžový krém lze zakoupit i u nás, konkrétně ve specializovaných prodejnách a e-shopech. Skleničku s 90 g krému si koupíte za zhruba 360 korun. Lanýžový olej seženete od 99 korun za 250 ml až po 5691 korun za litr. V prodeji jsou verze z černého i bílého lanýže.

Pořadem České televize s názvem Hobby naší doby provází populární herečka Jiřina Bohdalová. Ta v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas ukáže, jak si poradit na zahradě, v domě, bytě i kuchyniZde herecké legendě asistují slavné osobnosti, které se podělí o své recepty. Pořad Hobby naší doby naleznete na iVysílání České televize.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více