Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prázdniny jsou tu co nevidět a s nimi i čas cestování. Pokud vás čeká pár hodin v letadle, než se do své dovolenkové destinace dostanete, možná řešíte, co dělat, kdyby vás v letadle přepadl hlad nebo žízeň. Není to žádný problém, jídlo i pití si můžete zajistit předem na celou cestu. Jen je potřeba dodržet určitá opatření.

Co nesmí být na palubě letadla? 

Cestování letadlem je rychlé a pohodlné, jen je potřeba řídit se některými pravidly a nařízeními. Ty se mimo jiné týkají i jídla a pití na palubě. Sváteční cestovatelé se někdy domnívají, že si nemohou vzít do letadla ani vodu a svačinu. Není tomu tak! Pojďme si dnes připomenout, co se smí a co ne. 

Začneme u tekutin, kolem nichž panuje stále mnoho nejasností. Obecně platí, že si na palubu letadla můžete vzít jen tekutiny v malých nádobách, jejichž objem nesmí překročit 100 ml a navíc se všechny musejí vejít do sáčku o objemu 1 l a ten se zase musí vejít do příručního zavazadla.

Složité? Ne tak docela! Zajistit si dostatek pití na cestu jde i přes tato nařízení poměrně snadno a legálně. Zkuste jednu z těchto možností:  

  1. Můžete si koupit vodu nebo jiné nápoje na letišti v duty-free shopu a nechat je v obchodě zapečetit v bezpečnostním sáčku spolu s účtenkou (viz naše galerie). Takto bez problémů projdete s tekutinami i ve vyšším limitu přes bezpečnostní kontrolu. Počítejte ovšem s tím, že nápoje na letišti jsou poměrně drahé. Jedna voda vyjde třeba i na 70 Kč. 
  2. Druhou možností je koupit si vodu či jiný nápoj z automatu těsně před vstupem do letadla, u gatu, už za všemi kontrolami. Opět si ale docela připlatíte. 
  3. Třetí variantou je vzít si s sebou prázdnou PET lahev a za kontrolou si do ní z pítka, které je téměř na všech letištích, natočit pitnou vodu (viz fotka v naší galerii) zcela zdarma.

A kdyby nic z toho nevyšlo a vy jste se nutně potřebovali napít v letadle, poproste letušku o vodu na zapití prášku. Musí vám ji poskytnout. 

Do letadla si můžete vzít i jídlo

Ani o hladu v oblacích zůstat nemusíte. Jídlo si do letadla klidně vzít můžete. Ačkoliv let samotný u většiny cest na dovolenou netrvá více než pár hodin, něco zabere i cesta na letiště a čekání na letadlo, počítat musíme i s eventuálním zpožděním. Proto je lepší být připraven a z domova si s sebou nějaké jídlo vzít. Co je a není povoleno? 

  1. Můžete si bez problémů přibalit pevně zabalené potraviny. Mohou to být třeba sendviče, sušenky, ovoce, zelenina, čokoláda nebo jiné podobné svačinky. Tolik oblíbené řízky s chlebem jsou povoleny také. Je však důležité dodržovat základní hygienická pravidla a vyvarovat se potravin, které by mohly snadno či rychle kazit. Například syrové maso v sushi nebo některé mléčné výrobky (třeba aromatické sýry) nejsou to pravé.
  2. Pravidlo o tekutinách platí i pro tekutější potraviny. Jogurt o objemu větším než 100 ml, kečup, džem nebo tekutější hotové či konzervované jídlo (např. polévky) tak budete muset na bezpečnostní kontrole nechat.  
  3. Existují však některé výjimky. Převážet můžete například mateřské mléko, dětskou výživu v lahvičce do 200 ml a speciální dietní potraviny, které jsou nezbytné pro cestující s určitými zdravotními omezeními. Tyto výjimky však musí být prokazatelné, pracovník bezpečnostní kontroly po vás může požadovat potvrzení nebo vás může požádat třeba v případě kojenecké výživy o kontrolu ochutnávkou. 
  4. Jídlo i pití lze zakoupit i přímo na palubě letadla, ovšem připlatíte si. Třeba obyčejná malá voda v letadlech společnosti Smartwings stojí 59 Kč, džus koupíte za 79 Kč a za menu s bagetou zaplatíte celých 195 Kč.  
  5. Pravidla týkající se přepravy potravin a tekutin se mohou lišit i v závislosti na zemi, ze které nebo do které cestujete. Některé země mají přísnější pravidla a mohou mít omezení na určité potraviny, které můžete dovézt. Nicméně, to se netýká většiny klasických dovolenkových destinací. 
  6. Kromě jídla a pití se hodí si přibalit vlhčené ubrousky a několik mikrotenových sáčků na odpadky

Extra tip: 
Podívejte se do naší galerie, jak vypadá bezpečnostní sáček na tekutiny z duty-free shopu, kde najdete na Ruzyni pítko s pitnou vodou a prohlédněte si i inspiraci na svačinky vhodné do letadla. 

Fotogalerie - HOTOVO Jíst a pít můžete i v letadle, aniž byste utráceli za drahé občerstvení. Tyto potraviny si na palubu můžete vzít

Ukázat 14 fotografií

Zdroje informací: 
Smartwings.com - Jaké občerstvení si mohu na palubě zakoupit?
Esky.cz - Jídlo v příručním zavazadle v letadle
Prg.aero - Mohu si vzít s sebou na palubu letadla pití?

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více