Originální třešňové recepty: Nepečené bábovičky z jogurtu jsou skvělé letní osvěžení
28. 6. 2021 Vaření
Co s třešněmi? Sladké letní ovoce nejlépe chutná v koláči nebo v tradiční bublanině. Využít se ale dá na mnoho jiných způsobů. Zkuste třeba originální nepečené jogurtové bábovičky či jemnou palačinkovou roládu. Anebo si třešně upečte jen samotné, i to je obrovská dobrota!
Jó, třešně zrály...
Třešně, podobně jako jahody nebo třeba meruňky, patří k teplému počasí a letní sezóně. Byla by škoda nevyužít toho, že je sladkých červených plodů všude dost! Klasickým způsobem, jak je zpracovat, je upéct bublaninu, jednu z tradičních buchet české kuchyně. Skvělé jsou ale také v různých koláčích.
Mohlo by vás zajímat
Pokud bublaninu nemusíte nebo se vám koláče už zajídají, zkuste to i jinak! Třešně jsou bohaté na vitamíny a minerály a mají přirozeně sladkou chuť, na rozdíl od svých kyselejších přítelkyň višní se tedy dají jíst i syrové. A proto figurují i v mnoha nepečených receptech. My jsme vybrali opravdu originální nepečené jogurtové bábovičky, které nejen skvěle chutnají, ale v létě osvěží, díky jogurtu jsou zdravé a výživné a ještě božsky vypadají. Náš tip! V receptu je využíváno jahodového džusu, ale ten můžete nahradit džusem višňovým nebo šťávou z třešňového kompotu.
K čemu ještě se třešně skvěle hodí? K vanilce, ozbvláště pak k vanilkové zmrzlině. Upečte samotné ovoce podle následujícího receptu a vznikne teplý, trochu lepší kompot, kterým můžete doplňovat zmrzlinové poháry, ale samozřejmě třeba i tvaroh, jogurt nebo různé dezerty.
Záchutná-li vám kombinace třešní s vanilkou, dopřejte si závin. Ten jablečný určitě znáte, ale co právě vanilkovo-třešňový? Je to velmi vláčný moučník, který odzbrojí každou návštěvu. I vaši tchýni!
Ačkoliv nejsou nejběžnější náplní, třešně mohou posloužit také při pečení tradičních buchet. Jste-li již buchet plní, vymeňte je za modernější perníkové muffiny s kakaem. Obojí můžete dětem v létě sbalit na svačinu na výlet nebo dovádění po venku.
Piškotová roláda může být v létě trochu těžká nebo příliš sladká, o elegantní dezert se ale připravit nemusíte. Prostě jen místo klasiky vyrobte roládu z palačinek. A samozřejmě z třešní.
Pokud i po tom všem máte stále chuť nebo zásobu třešní, zavařování je jasná volba. Z třešní se dá udělat skvělý kompot nebo marmeláda, ale o tom si konkrétněji povíme zase někdy příště. Nyní přiložíme už jen zajímavý recept pro zkušené hospodyně na zdravý džem z kombinace třešní, banánu a agaru.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zeleninový boršč se zakysanou smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Čertovský guláš
Přidáno před 14 hodinami
Výborná domácí pizza
Přidáno před 14 hodinami
Uzený vepřový bok na cibuli a česneku
Přidáno před 16 hodinami
Těstoviny se smetanovou omáčkou s liškami
Přidáno 7. 12. 2023 09:23
Pan de coco - kokosové vdolky
Přidáno 6. 12. 2023 22:34
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odhalte kouzlo prvorepublikové kuchyně a oslavte 28. říjen speciálním slavnostním menu
Datum 28. října si užívají hlavně děti, vždyť… Číst více
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Červená čočka je lehce stravitelná luštěnina, plná důležitých vitamínů, minerálů a bílkovin. Můžeme si ji koupit buď celou nebo půlenou, konzumujeme… Číst více
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Halloweenské recepty: Vyzkoušejte strašidelné prsty nebo duchařské pusinky
Halloween. I když u nás žijeme spíš Dušičkami,… Číst více
Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl… Číst více
Strašidelné dýňové cupcakes: Chutnají tak dobře, až vás to možná trochu vyděsí!
Anglosaský lidový svátek Halloween se dávno… Číst více
Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
Tebi jsou sušené neaktivní kvasnice. Můžeme je znát pod názvem lahůdkové nebo francouzské droždí. Prodávají se ve formě zlatohnědých vloček, příjemné… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Máte k čočce od dob školní jídelny negativní… Číst více
Oslavte tradiční svátek Dušičky jako za starých časů. Upečte kosti, dušičky nebo kruchovky
Snad odevšad na nás vyskakují připomínky… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více