Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Originální třešňové recepty: Nepečené bábovičky z jogurtu jsou skvělé letní osvěžení
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Co s třešněmi? Sladké letní ovoce nejlépe chutná v koláči nebo v tradiční bublanině. Využít se ale dá na mnoho jiných způsobů. Zkuste třeba originální nepečené jogurtové bábovičky či jemnou palačinkovou roládu. Anebo si třešně upečte jen samotné, i to je obrovská dobrota!

Jó, třešně zrály...

Třešně, podobně jako jahody nebo třeba meruňky, patří k teplému počasí a letní sezóně. Byla by škoda nevyužít toho, že je sladkých červených plodů všude dost! Klasickým způsobem, jak je zpracovat, je upéct bublaninu, jednu z tradičních buchet české kuchyně. Skvělé jsou ale také v různých koláčích.

Pokud bublaninu nemusíte nebo se vám koláče už zajídají, zkuste to i jinak! Třešně jsou bohaté na vitamíny a minerály a mají přirozeně sladkou chuť, na rozdíl od svých kyselejších přítelkyň višní se tedy dají jíst i syrové. A proto figurují i v mnoha nepečených receptech. My jsme vybrali opravdu originální nepečené jogurtové bábovičky, které nejen skvěle chutnají, ale v létě osvěží, díky jogurtu jsou zdravé a výživné a ještě božsky vypadají. Náš tip! V receptu je využíváno jahodového džusu, ale ten můžete nahradit džusem višňovým nebo šťávou z třešňového kompotu.

 
Naprosto božské jsou také čokoládové košíčky s krémem a čerstvými třešněmi. Třešně a višně se obecně božsky hodí k čokoládě. S těmito ozdobnými miniaturami nahoníte velkou parádu na oslavách narozenin i slavnostních obědech či večeřích. Jejich výroba sice zabere trochu času, ale stojí to za to.
 

K čemu ještě se třešně skvěle hodí? K vanilce, ozbvláště pak k vanilkové zmrzlině. Upečte samotné ovoce podle následujícího receptu a vznikne teplý, trochu lepší kompot, kterým můžete doplňovat zmrzlinové poháry, ale samozřejmě třeba i tvaroh, jogurt nebo různé dezerty.

Záchutná-li vám kombinace třešní s vanilkou, dopřejte si závin. Ten jablečný určitě znáte, ale co právě vanilkovo-třešňový? Je to velmi vláčný moučník, který odzbrojí každou návštěvu. I vaši tchýni!

Ačkoliv nejsou nejběžnější náplní, třešně mohou posloužit také při pečení tradičních buchet. Jste-li již buchet plní, vymeňte je za modernější perníkové muffiny s kakaem. Obojí můžete dětem v létě sbalit na svačinu na výlet nebo dovádění po venku.

Piškotová roláda může být v létě trochu těžká nebo příliš sladká, o elegantní dezert se ale připravit nemusíte. Prostě jen místo klasiky vyrobte roládu z palačinek. A samozřejmě z třešní.

Pokud i po tom všem máte stále chuť nebo zásobu třešní, zavařování je jasná volba. Z třešní se dá udělat skvělý kompot nebo marmeláda, ale o tom si konkrétněji povíme zase někdy příště. Nyní přiložíme už jen zajímavý recept pro zkušené hospodyně na zdravý džem z kombinace třešní, banánu a agaru.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie