Originální třešňové recepty: Nepečené bábovičky z jogurtu jsou skvělé letní osvěžení
28. 6. 2021 Vaření
Co s třešněmi? Sladké letní ovoce nejlépe chutná v koláči nebo v tradiční bublanině. Využít se ale dá na mnoho jiných způsobů. Zkuste třeba originální nepečené jogurtové bábovičky či jemnou palačinkovou roládu. Anebo si třešně upečte jen samotné, i to je obrovská dobrota!
Jó, třešně zrály...
Třešně, podobně jako jahody nebo třeba meruňky, patří k teplému počasí a letní sezóně. Byla by škoda nevyužít toho, že je sladkých červených plodů všude dost! Klasickým způsobem, jak je zpracovat, je upéct bublaninu, jednu z tradičních buchet české kuchyně. Skvělé jsou ale také v různých koláčích.
Mohlo by vás zajímat
Pokud bublaninu nemusíte nebo se vám koláče už zajídají, zkuste to i jinak! Třešně jsou bohaté na vitamíny a minerály a mají přirozeně sladkou chuť, na rozdíl od svých kyselejších přítelkyň višní se tedy dají jíst i syrové. A proto figurují i v mnoha nepečených receptech. My jsme vybrali opravdu originální nepečené jogurtové bábovičky, které nejen skvěle chutnají, ale v létě osvěží, díky jogurtu jsou zdravé a výživné a ještě božsky vypadají. Náš tip! V receptu je využíváno jahodového džusu, ale ten můžete nahradit džusem višňovým nebo šťávou z třešňového kompotu.
K čemu ještě se třešně skvěle hodí? K vanilce, ozbvláště pak k vanilkové zmrzlině. Upečte samotné ovoce podle následujícího receptu a vznikne teplý, trochu lepší kompot, kterým můžete doplňovat zmrzlinové poháry, ale samozřejmě třeba i tvaroh, jogurt nebo různé dezerty.
Záchutná-li vám kombinace třešní s vanilkou, dopřejte si závin. Ten jablečný určitě znáte, ale co právě vanilkovo-třešňový? Je to velmi vláčný moučník, který odzbrojí každou návštěvu. I vaši tchýni!
Ačkoliv nejsou nejběžnější náplní, třešně mohou posloužit také při pečení tradičních buchet. Jste-li již buchet plní, vymeňte je za modernější perníkové muffiny s kakaem. Obojí můžete dětem v létě sbalit na svačinu na výlet nebo dovádění po venku.
Piškotová roláda může být v létě trochu těžká nebo příliš sladká, o elegantní dezert se ale připravit nemusíte. Prostě jen místo klasiky vyrobte roládu z palačinek. A samozřejmě z třešní.
Pokud i po tom všem máte stále chuť nebo zásobu třešní, zavařování je jasná volba. Z třešní se dá udělat skvělý kompot nebo marmeláda, ale o tom si konkrétněji povíme zase někdy příště. Nyní přiložíme už jen zajímavý recept pro zkušené hospodyně na zdravý džem z kombinace třešní, banánu a agaru.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více