Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Arabský salát fattoush voní exotickým kořením a je plný zeleniny. Křupavost zajistí navíc i osmažené kousky pity
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte v horkém létě větší chuť na saláty? Pak určitě zkuste fattoush. Salát z okurky, rajčat, ředkviček, bylinek a koření je zajímavý zvláštní zálivkou i netypickou přísadou. Křupavost zde totiž místo oříšků zajišťují kousíčky pita chleba.

Letní saláty: Jak na arabský fattoush

Miluji v létě saláty plné čerstvé zeleniny. Nejen proto, že příjemně osvěží, ale i proto, že zelenina má v létě plnou výraznou chuť. Když se navíc spojí s bylinkami a správnou zálivkou, je salát fantastickým lehkým jídlem. 

Libanonský, respektive arabský salát fattoush jsem poprvé ochutnala v pražské restauraci Jaffa a už tehdy mě překvapily mě čtverečky osmažené pity mezi nakrájenou čerstvou zeleninou. Byť saláty, ve kterých je pečivo jako součást pokrmu, nejsou ani v evropských zemích výjimkou. Vzpomeňme třeba na Caesar salát s krutony, nebo italský salát panzanella, kterému se dokonce někdy i říká chlebový.

Přece jen je ale obvyklejší, že jsou krutony nebo kousky chleba v salátu větší a pevnější. V tomhle se fattoush liší. Pita plátky jsou taky krásně křupavé, ale jsou tenké a lehoučké. Přesto salátu dodávají tu pověstnou "třešničku na dortu". 

Nicméně je ještě něco, čím je tento salát výjimečný. Je to zaprvé koření sumah, temně červené barvy a kyselé chuti, typické pro arabskou kuchyni. A zadruhé je to melasa z granátového jablka, která dává zálivce příjemně osvěžující, sladkokyselou chuť. Obojí koupíte v online ochodech s kořením či arabskými potravinami. 

Salát od Seby 

Arabský salát fattoush může mít více variant, ale principiálně v něm nesmí chybět římský salát, salátová okurka, rajčata, ředkvičky, jarní cibulka a již zmíněné koření a melasa. V restauraci Jaffa je verze salátu o něco skromnější, ale opravdu parádní verzi salátu mě naučila moje kamarádka ze Sýrie, Seba. Ta salát ještě ochucuje čerstvými zrníčky granátového jablka. A tady už je recept, který jistě zvládnete taky. 

Na zálivku budete potřebovat: 50 ml olivového oleje, 2-4 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky sirupu z granátového jablka , 1-2 lžička sumahu a sůl. Množství je pouze orientační, klidně přidejte více oleje nebo více citronu tak, aby vám to chutnalo. Vše promíchejte. 

Do salátu dále patří: 1 římský salát, 1 salátová okurka, 10 cherry rajčátek, jarní cibulka, petrželka, máta, červená nebo žlutá paprika, 1 svazek ředkviček a granátové jablko na ozdobení. 

Připravte si i jeden chléb pita

Jak na to?

  1. Pitu nakrájejte na čtverečky a osmažte v pánvi na oleji dozlatova. Nechte vychladnout na kuchyňské papírové utěrce. 
  2. Zeleninu omyjte, osušte, případně oloupejte, a nakrájejte na kousky o velikosti soust. Bylinky nasekejte. Granátové jablko rozpulte a zrníčka vydlabejte.
  3. Smíchejte zeleninu s bylinkami a se zálivkou, přidejte osmaženou pitu a dozdobte zrníčky granátového jablka. Ihned podávejte. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více