Holka u plotny radí: Arabský salát fattoush voní exotickým kořením a je plný zeleniny. Křupavost zajistí navíc i osmažené kousky pity
10. 7. 2023 Vaření
Máte v horkém létě větší chuť na saláty? Pak určitě zkuste fattoush. Salát z okurky, rajčat, ředkviček, bylinek a koření je zajímavý zvláštní zálivkou i netypickou přísadou. Křupavost zde totiž místo oříšků zajišťují kousíčky pita chleba.
Letní saláty: Jak na arabský fattoush
Miluji v létě saláty plné čerstvé zeleniny. Nejen proto, že příjemně osvěží, ale i proto, že zelenina má v létě plnou výraznou chuť. Když se navíc spojí s bylinkami a správnou zálivkou, je salát fantastickým lehkým jídlem.
Libanonský, respektive arabský salát fattoush jsem poprvé ochutnala v pražské restauraci Jaffa a už tehdy mě překvapily mě čtverečky osmažené pity mezi nakrájenou čerstvou zeleninou. Byť saláty, ve kterých je pečivo jako součást pokrmu, nejsou ani v evropských zemích výjimkou. Vzpomeňme třeba na Caesar salát s krutony, nebo italský salát panzanella, kterému se dokonce někdy i říká chlebový.
Přece jen je ale obvyklejší, že jsou krutony nebo kousky chleba v salátu větší a pevnější. V tomhle se fattoush liší. Pita plátky jsou taky krásně křupavé, ale jsou tenké a lehoučké. Přesto salátu dodávají tu pověstnou "třešničku na dortu".
Nicméně je ještě něco, čím je tento salát výjimečný. Je to zaprvé koření sumah, temně červené barvy a kyselé chuti, typické pro arabskou kuchyni. A zadruhé je to melasa z granátového jablka, která dává zálivce příjemně osvěžující, sladkokyselou chuť. Obojí koupíte v online ochodech s kořením či arabskými potravinami.
Mohlo by vás zajímat
Salát od Seby
Arabský salát fattoush může mít více variant, ale principiálně v něm nesmí chybět římský salát, salátová okurka, rajčata, ředkvičky, jarní cibulka a již zmíněné koření a melasa. V restauraci Jaffa je verze salátu o něco skromnější, ale opravdu parádní verzi salátu mě naučila moje kamarádka ze Sýrie, Seba. Ta salát ještě ochucuje čerstvými zrníčky granátového jablka. A tady už je recept, který jistě zvládnete taky.
Na zálivku budete potřebovat: 50 ml olivového oleje, 2-4 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky sirupu z granátového jablka , 1-2 lžička sumahu a sůl. Množství je pouze orientační, klidně přidejte více oleje nebo více citronu tak, aby vám to chutnalo. Vše promíchejte.
Do salátu dále patří: 1 římský salát, 1 salátová okurka, 10 cherry rajčátek, jarní cibulka, petrželka, máta, červená nebo žlutá paprika, 1 svazek ředkviček a granátové jablko na ozdobení.
Připravte si i jeden chléb pita.
Jak na to?
- Pitu nakrájejte na čtverečky a osmažte v pánvi na oleji dozlatova. Nechte vychladnout na kuchyňské papírové utěrce.
- Zeleninu omyjte, osušte, případně oloupejte, a nakrájejte na kousky o velikosti soust. Bylinky nasekejte. Granátové jablko rozpulte a zrníčka vydlabejte.
- Smíchejte zeleninu s bylinkami a se zálivkou, přidejte osmaženou pitu a dozdobte zrníčky granátového jablka. Ihned podávejte.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Na křupavá kolečka Bake rolls potřebujeme starší rohlíky, olej, sůl a koření. Vznikne levná a výborná chuťovka k televizi
V obchodech nejsou Bake rolls zrovna levné, a přitom si je s minimálními náklady můžeme snadno připravit doma. Stačí nám přebytečné starší rohlíky a… Číst více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné… Číst více
Na černo nebo na modro? Tak se podával kapr v minulosti, bez salátu a s knedlíkem
Nedokážete si představit Štědrý den bez smaženého… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Dýně olejná je druh dýně, jejíž na povrchu zelená semena nevyžadují loupání, proto se dají snadno konzumovat. Semena ostatních dýní se liší v tuhosti… Číst více
Jak připravit plněná vejce. Na krásné a chutné pohoštění potřebujeme vařená vajíčka
Příprava plněných vajec Pro přípravu plněných vajec potřebujeme vejce uvařená natvrdo, na což nám postačí vařit je 9 minut. Uvařená vejce oloupeme a… Číst více
Rychlé pohoštění na poslední chvíli: Nečekanou návštěvu oslní plněné bulky
Připravit rychlé pohoštění na poslední chvíli,… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou tyhle smažené hermelínové kuličky v listovém těstě. Autor nafotil i postup krok za krokem
Něco k telce. Stačí jen hermelín a listové těsto.… Číst více
Sedm oblíbených slaných dobrot, kterými zabodujete u návštěvy: Poradíme, jaké pohoštění připravit na Silvestra
Na oslavě by totiž neměly chybět různé lákavé slané dobroty, které lze průběžně "pozobávat". Nic nezkazíme ani slanými koláči a záviny. Nezapomeňme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 37 minutami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Klobásy
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 12 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Holka u plotny radí: Tuniský salát mechwia z pečených paprik a rajčat příjemně osvěží i zasytí, navíc je na přípravu snadný
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní