

Býčí žlázy dušené v zelenině
Suroviny 3 porce
- 650 g býčích žláz (3 ks v balení)
- 100 g obyčejného zauzeného špeku
- 7 ks lahůdkové cibulky (celý svazek)
- 1 bílá paprika
- 1 rajče
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1/2 kl drceného kmínu
- na špičku nože mletý pepř
- 1-2 kostky šťáva k vepřovému masu
- nasekané zelené bylinky:
- libeček
- petrželka
- pažitka
Postup přípravy receptu
Očištěné žlázy rozřízneme na poloviny a ty ještě překrájíme na širší půlměsíčky.
Špek nakrájíme na větší kostičky, cibulku oddělíme od zelené natě, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme stranou.
Bílé části cibulky nakrájíme na půlměsíčky a dáme společně se špekem do rozehřátého kastrolu, nebo větší hlubší pánve na 4 minuty orestovat.
Papriku zabavenou jádýrek překrojíme na polovinu a ještě na tenší proužky.
Žlázy společně s paprikou vložíme na zezlátlou slaninu s cibulkou, zasypeme kmínem, mírně opepříme a pod pokličkou dusíme bez podlití (žlázy pustí dostatečné množství tekutiny) na mírném plameni 15 minut.
Mezitím si nakrojíme do kříže rajče, spaříme jej vařící vodou, sloupneme slupku a rajče nakrájíme na drobné kostičky. V kastrůlku si ve vařící vodě rozpustíme dle návodu 1-2 kostky šťávy (záleží, kolik výsledného množství šťávy budeme v závěru chtít).
Po 15 minutách dušení ke žlázám přidáme rajče, odložené nakrájené nati cibulky, přichystanou šťávu a česnek.
Vše promícháme a pod poklicí ještě 8 minut provaříme. Dochutíme zelenými bylinkami a můžeme podávat například s rýží, hodí se i těstoviny, nebo jen pečivo.
Poznámka od kuchařky
Šťávu k vepřovému masu lze také nahradit rozmícháním 1-2 pl hladké mouky+mleté papriky ve 200ml studené vody.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Býčí žlázy dušené v zelenině
-
Jana Remkova:Děkuji
-
Jéé, to je krásné jídlo!! Přehlídla jsem!!
-
Anna Kocikova:Díky Aničko za ozřejmění
, až se s touhle surovinou setkám u řezníka, vyzkouším. Minulý týden jsem poprvé ochutnala "hovězí líčko" v plzeňské restauraci "Purkmistr" a bylo báječné
. Ještě jednou díky
-
rozmarynaH:rozmarýnko je to něco asi jako ledvinky a také to tak podobně chutná.Jen maso je jemnější a křehčí a myslím si,že kdo by tuto surovinu neviděl před vařením nepoznal by,co to vlastně je
Všem za zájem, komentíky i bodíky děkuji -
Aničko, tenhle druh suroviny neznám, ani jsem ji u nás v krámu neviděla. Jakou to má strukturu a jak to chutná, respektive, k čemu bys to pro neznalce přirovnala
Posílám 10. bodík
-
nechala bych se pozvat
+9
-
Kuličková mňamka
-
Anna Kocikova: Aničko, já mám u tohoto rcp.:"Šťavnaté a chutné řízečky s býčích žláz" - také i přípravu, tak se koukni, nevím jinak,
-
kedar:
Určitě si chutnat necháme
ale brala bych i radu,jak správně na to připravování
-
Anna Kocikova: mám je tady Aničko někde, jsou lehké, velmi chutné
-
kedar:
a copak je na těchto něco špatně
-
Devcata!
je unikum spravně pripravit býčí žlazy.ale...nechte si chtnat
-
Za komentíky i hodnocení děkuji
Alenko na minutku je to také výborné a chutná moc dobře
Bibinko ta zakoupená várka byla ůvodně pro Tebe,ale v tom horku a dlouhém cestování by to nevydrželo,tak se to opět sežerýnkalo u nás
Myško z této suroviny vařím velice ráda různé dobroty,ale na tu smaženou v trojobalu jsem si ještě netrouflaTu si dám vždy v restauračce,pokud je na jídelním lístku
Sretti -
nojoo, v kociánkovo lhotě se zasejc kastrovalo, zasejc tam budou bejci, nýčko vlastně už volové, bučet fistulkou
na oko fajnová mňamina, kdybych teda anitrochu netušila, z čehož ty kousky masa jsou -