Kulajda z cukety trumfne i originál. Jemná houbová polévka s brambory a koprem už nepotřebuje zahustit moukou
28. 7. 2023 Ostatní
Kulajda je neodmyslitelně spjata nejen s koprem, ale také houbami. Do budoucna si ji ovšem někteří lidé mohou spojovat i s cuketou. Tato nyní velmi rozšířená zelenina se totiž dá k přípravě lahodné polévky také použít.
Cuketa místo mouky
Kdo už vyzkoušel cuketovou polévku nebo tuto zeleninu použil do koláče, langoše, bublaniny, vytvořil z ní pomazánku, nebo ji jen upravil na grilu, má další možnost. Populární kulajdu, v níž se v současnosti nejrozšířenější zelenina nachází, totiž zaujme svou chutí, navíc ani nemusíte použít mouku na zahuštění.
Mohlo by vás zajímat
Souhra chutí
Pokud se totiž bude zdát polévka příliš řídká, stačí nastrouhat cuketu a přidat ji do kulajdy. Vzhledem k tomu, že si cuketa chuťově velmi dobře „rozumí“ s bramborami, je kulajda ideálním řešením, jak tyto dvě ingredience propojit.
Cuketová kulajda
Na přípravu oblíbené polévky v novém provedení budete potřebovat: 400 g cukety, 2 větší brambory, 1 větší cibule, 20 g sušených hub, 750 ml zeleninového vývaru (vody s bujonem), 15 g másla, vaničku čerstvého kopru, 190 g zakysané smetany, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kmín, případně vejce na „ztracená“ vejce do polévky.
Jak na to?
- V hrnci nechte na másle zpěnit cibuli.
- Cuketu nakrájejte na menší kostky, pokud máte zeleninu trochu přerostlou, předem ji ještě oloupejte. Brambory nakrájejte na kostky, podobné těm cuketovým.
- Brambory nechte v rendlíku uvařit společně s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.
- Mezitím si do misky s vlažnou vodou namočte sušené houby.
- Do hrnce s cibulí přidejte nakrájenou cuketu a lehce ji osmahněte.
- Přidejte zeleninový vývar nebo vodu s bujonem, sůl, pepř a kmín. Zhruba 8 minut vařte a poté rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte zcezené uvařené brambory, zakysanou smetanu, kopr a houby. Vařte už jen pár minut.
- Dochuťte octem a cukrem.
- Při servírování můžete do každé polévky vložit ztracené vejce.
Pokud nemáte zrovna chuť na polévku, ale máte po ruce kopr, vytvořte si podle našeho videoreceptu skvělou omáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více