Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopr 5x jinak: Kopr, to není  jen koprovka, připravte si řecké tzatziki, voňavou rybu, brambory nebo zeleninu
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Když se řekne „kopr“, napadne vás jako první koprovka? Tato bylinka má přitom v kuchyni mnohem širší uplatnění. Dochutí a ovoní spoustu dalších pokrmů. Víme, kam ho rozhodně nezapomeňte přidat.

Do kterých jídel se hodí kopr

Na našich talířích najdeme kopr poměrně často. Většinou jde o koprovou omáčku, ale variant je o mnoho více. Čerstvý kopr báječně ladí s rybami či plody moře. Výborný je ale také k nejrůznějším druhům zeleniny: od brambor přes kořenovou zeleninu, okurky, až po zelí nebo třeba květák. Z kopru můžeme využít listy, květy i semena. Přichystat z něj můžeme i koprový ocet. V této podobě, nebo čerstvý, se přidává i k ochucení zálivek.

Kromě polévek a omáček se kopr hodí i do pomazánek a salátů. Ideálně ho využijeme v čerstvé podobě, může být konzervovaný, ale i zmrazený.

1. Koprová polévka

Kopr se dává hned do několika polévek, nejznámější je přitom koprová polévka zvaná kulajda. Přidat ho můžeme i do několika mléčných polévek. Hodí se ale i do zeleninových, případně houbových. Protože kopr je nejlepší čerstvý, dáváme ho vždy nakonec, aby se hezky rozvoněl.  

Náš tip: Koprová polévka má řadu variant, vyzkoušejte třeba tuto s cuketou.

Kopr

Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha…

2. Řecké tzatziki

Tzatziki jsou řeckým předkrmem nebo přílohou, podávají se k masovým pokrmům, například ke gyrosu nebo souvlaki. Základem jsou nastrouhané okurky a jogurt, ideálně řecký. Doplňují ho další přísady, jako třeba citronová šťáva, olivový olej, česnek, pepř, sůl a máta. 

Náš tip: Připravte si voňavé osvěžující řecké tzatziki jako krásnou připomínku dovolené.

3. Ryby s koprem

Ryby a bylinky spolu navzájem velmi dobře ladí. A které ryby můžeme ovonět koprem? Výborně se hodí losos, treska, candát, nebo třeba pražma. Spolu s citronem kopr krásně provoní i maso pstruha. 

Náš tip: Připravte si tartar z uzeného lososa s čerstvým koprem podle tohoto videoreceptu:

4. Brambory s koprem

Brambory a kopr, to je skvělá kombinace. Díky těmto dvěma surovinám vytvoříme jednoduché jídlo. A taková bývají nejlepší. Na půl kila nových malých brambor budete potřebovat 3 stroužky utřeného česneku, sůl, 3 menší cibulky, pepř, drcený kmín, plátek másla, a čerstvý kopr dle chuti.

Jak na to? Do hrnce nalijte vodu. Brambory oškrábejte, omyjte a dejte do hrnce. Přidejte kmín a sůl uvařte doměkka. Pak slijte vodu a brambory nechte vykapat.

Kopr nasekejte najemno. Česnek očistěte a utřete. Cibulky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánev dejte plátek másla a nechte zpěnit cibulku a česnek. Přidejte brambory do pánve a trochu s ní zatřeste. Pánev dejte pryč z plotny a posypte vše koprem. Dobře promíchejte, brambory se krásně obalí koprem. 

5. Zeleninová jídla s koprem

Kopr můžeme zkombinovat v teplé i studené kuchyni s nejrůznějšími druhy zeleniny. Patří mezi ně hlavně cuketa a červená řepa, ale hodí se i k mrkvi, fazolkám, okurkám, zelí, bramborám, rajčatům nebo ke květáku.

Náš tip: Využijte grilovací sezóny a připravte si zeleninový špíz s koprovým dipem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více