Inspekce varuje před šizeným mletým masem: Obsahuje jen 13 % hovězího, může tak pokazit domácí burgery i sekanou
3. 8. 2023 Ostatní
Alarmující případ sníženého obsahu hovězího v mletém mase odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve třech řetězcích supermarketů. Zdravotně je sice prodávaný výrobek nezávadný, ale dokáže pokazit kdejaké vaření či grilování. Místo 50 procent hovězího se totiž v mletém objevilo jen něco málo přes 13 procent.
Kontrola etiket nepomůže
Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička se nyní podle informaci České televize musí připravit na možnou pokutu až padesát milionů korun. Vzorky mletého masa byly odebrány v nejnavštěvovanějších supermarketech Lidl, Albert a Billa, tudíž je velká pravděpodobnost, že se vanička s masem mohla objevit i ve vašem košíku, potažmo lednici a na talíři.
Místo padesáti procent třináct. Mleté maso ze supermarketů obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalu.https://t.co/tCW0QGIBWF
— ČT24 (@CT24zive) August 3, 2023
Výrobek s názvem „Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí“ má ve své nabídce řetězec Billa, podle obalu by měl výrobek obsahovat 44 procent hovězího. V laboratoři ale potvrdili 23,34 procenta tohoto masa. „Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí“ pak namísto avizovaných dvaceti procent hovězího masa zase podle zjištění inspektorů obsahoval jen 12,92 procent, uvedla veřejnoprávní televize s odkazem na zprávu inspekce.
Mohlo by vás zajímat
Zkažená sekaná i burger
Například, pokud byste se pustili s takto ošizeným mletým masem do výroby sekané, budete mít velký problém nejen s chutí, ale také konzistencí. Podle klasických receptů je totiž ideální poměr masa opačný, než nabízely problematické výrobky, tedy jeden díl vepřového proti dvou dílům hovězího. I podomácku vyrobený hamburger by měl blíže k českému karbanátku a při jeho ochutnání byste určitě neměli tendenci ho dávat do nasládlé housky.
Hovězí má být vždy „v přesile“
Pokud byste totiž vyráběli burger s použitím vepřového masa, což není standardní postup, patřil by do něj jeden díl vepřového bůčku a dva díly libového hovězího. Jediný případ, při němž se používá více vepřového masa je ten, kdy se rozhodneme, že chceme mít burger pouze z „prasete“.
Na problém se šizeným mletým masem upozornila inspekce již před časem na svém webu Potraviny na pranýři. V Lidlu navíc SZPI objevila produkt se zvýšeným obsahem soli.
Před jakými výrobky varovala inspekce se podívejte do naší fotogalerie:
Až si koupíte kvalitní mleté maso, nebo si ho umelete doma, zkuste náš videorecept a upečte si skvělou sekanou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Měkké perníčky bez proležení
Přidáno před 15 hodinami
Hovězí maso trochu jako Stroganov
Přidáno před 20 hodinami
Išelská kolečka - nej!
Přidáno před 22 hodinami
Stir-fry kuřecí játra s pórkem
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová játra po asijsku
Přidáno 1. 12. 2023 21:19
Banán s hruškou v kapse
Přidáno 1. 12. 2023 19:52
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře
3. 8. 2023 21:47