Inspekce varuje před šizeným mletým masem: Obsahuje jen 13 % hovězího, může tak pokazit domácí burgery i sekanou
3. 8. 2023 Ostatní
Alarmující případ sníženého obsahu hovězího v mletém mase odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve třech řetězcích supermarketů. Zdravotně je sice prodávaný výrobek nezávadný, ale dokáže pokazit kdejaké vaření či grilování. Místo 50 procent hovězího se totiž v mletém objevilo jen něco málo přes 13 procent.
Kontrola etiket nepomůže
Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička se nyní podle informaci České televize musí připravit na možnou pokutu až padesát milionů korun. Vzorky mletého masa byly odebrány v nejnavštěvovanějších supermarketech Lidl, Albert a Billa, tudíž je velká pravděpodobnost, že se vanička s masem mohla objevit i ve vašem košíku, potažmo lednici a na talíři.
Místo padesáti procent třináct. Mleté maso ze supermarketů obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalu.https://t.co/tCW0QGIBWF
— ČT24 (@CT24zive) August 3, 2023
Výrobek s názvem „Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí“ má ve své nabídce řetězec Billa, podle obalu by měl výrobek obsahovat 44 procent hovězího. V laboratoři ale potvrdili 23,34 procenta tohoto masa. „Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí“ pak namísto avizovaných dvaceti procent hovězího masa zase podle zjištění inspektorů obsahoval jen 12,92 procent, uvedla veřejnoprávní televize s odkazem na zprávu inspekce.
Mohlo by vás zajímat
Zkažená sekaná i burger
Například, pokud byste se pustili s takto ošizeným mletým masem do výroby sekané, budete mít velký problém nejen s chutí, ale také konzistencí. Podle klasických receptů je totiž ideální poměr masa opačný, než nabízely problematické výrobky, tedy jeden díl vepřového proti dvou dílům hovězího. I podomácku vyrobený hamburger by měl blíže k českému karbanátku a při jeho ochutnání byste určitě neměli tendenci ho dávat do nasládlé housky.
Hovězí má být vždy „v přesile“
Pokud byste totiž vyráběli burger s použitím vepřového masa, což není standardní postup, patřil by do něj jeden díl vepřového bůčku a dva díly libového hovězího. Jediný případ, při němž se používá více vepřového masa je ten, kdy se rozhodneme, že chceme mít burger pouze z „prasete“.
Na problém se šizeným mletým masem upozornila inspekce již před časem na svém webu Potraviny na pranýři. V Lidlu navíc SZPI objevila produkt se zvýšeným obsahem soli.
Před jakými výrobky varovala inspekce se podívejte do naší fotogalerie:
Až si koupíte kvalitní mleté maso, nebo si ho umelete doma, zkuste náš videorecept a upečte si skvělou sekanou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)