Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Alarmující případ sníženého obsahu hovězího v mletém mase odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve třech řetězcích supermarketů. Zdravotně je sice prodávaný výrobek nezávadný, ale dokáže pokazit kdejaké vaření či grilování. Místo 50 procent hovězího se totiž v mletém objevilo jen něco málo přes 13 procent.

Kontrola etiket nepomůže

Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička se nyní podle informaci České televize musí připravit na možnou pokutu až padesát milionů korun. Vzorky mletého masa byly odebrány v nejnavštěvovanějších supermarketech Lidl, Albert a Billa, tudíž je velká pravděpodobnost, že se vanička s masem mohla objevit i ve vašem košíku, potažmo lednici a na talíři.

 

Výrobek s názvem „Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí“ má ve své nabídce řetězec Billa, podle obalu by měl výrobek obsahovat 44 procent hovězího. V laboratoři ale potvrdili 23,34 procenta tohoto masa. „Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí“ pak namísto avizovaných dvaceti procent hovězího masa zase podle zjištění inspektorů obsahoval jen 12,92 procent, uvedla veřejnoprávní televize s odkazem na zprávu inspekce.

Zkažená sekaná i burger

Například, pokud byste se pustili s takto ošizeným mletým masem do výroby sekané, budete mít velký problém nejen s chutí, ale také konzistencí. Podle klasických receptů je totiž ideální poměr masa opačný, než nabízely problematické výrobky, tedy jeden díl vepřového proti dvou dílům hovězího. I podomácku vyrobený hamburger by měl blíže k českému karbanátku a při jeho ochutnání byste určitě neměli tendenci ho dávat do nasládlé housky.

Hovězí má být vždy „v přesile“

Pokud byste totiž vyráběli burger s použitím vepřového masa, což není standardní postup, patřil by do něj jeden díl vepřového bůčku a dva díly libového hovězího. Jediný případ, při němž se používá více vepřového masa je ten, kdy se rozhodneme, že chceme mít burger pouze z „prasete“.

Na problém se šizeným mletým masem upozornila inspekce již před časem na svém webu Potraviny na pranýři. V Lidlu navíc SZPI objevila produkt se zvýšeným obsahem soli.

Před jakými výrobky varovala inspekce se podívejte do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Potraviny na pranýři - grilování

Ukázat 9 fotografií

Až si koupíte kvalitní mleté maso, nebo si ho umelete doma, zkuste náš videorecept a upečte si skvělou sekanou:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Chlebajez Chlebajez

3. 8. 2023 22:47

Hlavně nějaké homogení mleté jsem měl posledně a musel jsem ho rozdrobit. U řezníka někdy taky malér pokud maji ve stroji něco co mlely před vaším nákupem. Melu si sám a vím co dám do pánve.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více