

Džem ze šťávy rakytníku
Suroviny
- 2 kg rakytníku
- 2 kg cukru krupice
- 2 balíčky Dr. Oetker gelfix 2:1
Postup přípravy receptu
Příprava rakytníku:
Ostříhané větvičky s plody uložit do mrazáku.
Když jsou plody zmrzlé obereme je od větviček a necháme v míse rozmrznout.Další den: Rozmrazené plody propláchneme studenou vodou (odstraníme drobné větvičky, lístky apod.).
Plody umeleme v mašince na ovoce.
Vylisovaná semena, slupky a jiné zbytky sušíme k dalšímu případnému využití. Šťávu z plodů přivedeme k varu, přidáme cukr a Dr.Oetker 2:1. Rakytník je velmi kyselý, proto vůbec nebude vadit, když se přidá více než 1:1 cukru.
Provedeme zkoušku na talířek, dále pomocí trychtýře přelijeme do zavařovacích sklenek.
Sklenky na 5 minut otočíme dnem vzhůru, potom otočíme zpět a přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Rakytníkový džem je také vynikající v horkém černém čaji.
Přeji dobrou chuť !
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Džem ze šťávy rakytníku
-
Mám malé stromky musí být samec a samice jinak nerodí, ale příští rok už něco bude, dík za recept,stahuji.
-
-
Ja ani neviem, co je rakytnik...tak neviem posudit ako chuti dzem, ale mate tak prenadherne fotenie...
-
To je opravdu paráda. Jen nyní už rakytník neseženu, ale příští rok udělám. Jsem z toho nadšený. kdybych mohl dal bych více bodů. Nejde to. Tak aspoň + bodík 4
Jsem schopný i koupit sazenku a na zahradě zasadit, tak mne to nadchlo. -
Džem dělám hodně podobně. Už nám konečně začal plodit.
-
ale kde sehnat Rakytník? Jinak moc pěkné