Václavky na smetaně

eva hubova Kuchařka: eva hubova

Doba přípravy: asi 1 hodinu 4 porce Houby 16 názorů

Suroviny

500 g václavek
150 ml smetany na vaření
100 g másla
1 kostka drůbeží bujón
1 polévková lžíce mleté sladké papriky
2 polévkové lžíce kukuřičný škrob(hladká mouka)
citrónová šťáva
špetku cukr moučka
sůl
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Václavky očistíme, nakrájíme, propláchneme, dáme do hrnce s vařící vodou a 1 minutu povaříme. Nalejeme do sítka a ještě jednou propláchneme.

  2. Máslo rozpustíme, přidáme papriku, krátce orestujeme, zalejeme asi 300 ml vody a přidáme propláchnuté václavky.

  3. Přidáme bujón, mírně osolíme, přikryjeme a dusíme 20 minut. Během dušení doléváme vypařenou vodu.

  4. Po změknutí hub přilejeme vodu (asi 1300 ml), povaříme, přidáme smetanu a zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody. Dochutíme citronovou šťávou,cukrem a dosolíme. Podáváme s chlebem.

Poznámka

Recept je z časopisu Reva asi 20 let.

Původní recept je bez udání množství surovin.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 349 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Václavky na smetaně

  • monikah monikah(neregistrovaný)

    Ďakujem za super recept :-p:yes:

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Ivi,díky za foto a jsem ráda chutnalo:-))

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Evičko, dneska byla polévka k obědu a byla výborná, jen jsem přidala na kostičky nakrájenou bramboru. Letí ti fotka, bodík letěl již dříve, děkuji:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Václavky se opravdu musí dobře tepelně upravit, jsou hůře stravitelné, ale výborné. Guláš z nich je delikatesa:-p:-p

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Spageto já jsem zadala vaclavky a ukázaly se mi 3 recepty,to mě nenapadlo dát jen vaclav:-))no zas jsem jako začátečník chytřejší,díky:-))
    Magdalenko,já zatím 40 let bez problémů a tenkrát by mě to ani nenapadlo že mi může být zle:-Dale kolegyně z práce roky je sbírala a jednou se jí tam dostal podobný hřib,ona i chlap křeče a střevní potíže 2 dny a zkušená houbařka:-))taky je nakládám do octu a diky za tip kam je přidat,jen aby rostly:-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Receptík pekný, Evi, ako vždy...+
    Ja som podpňovky iba nakladala do octu a robila som knedlíky - povarené, posekané do zemiakového cesta, uvariť a s osmaženou cibuľkou. A kdesi mám recept na podpňovky nakladané s kapustou - zelím, nastrúhaná kapusta s povarenými hubami a nakladač, klasický spôsob konzervovania.
    Teraz som sa zapozerala do svojej hubárskej knihy a tam píšu, že václavky = podpňovky za surova spôsobujú tráviace ťažkosti, niektorým jedincom aj dôkladne tepelne upravená huba. Predpokladá sa, že niektorý z druhov podpňoviek, môže byť mierne jedovatý. Ohraničenie a taxonomické zhodnotenie týchto druhov nie je ešte definitívne...

    Ja patrím k jedincom, ktorým zatiaľ podpňovka neublížila. Takže zbieram veselo ďalej.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Evi - jenom tady, když si do rozšířeného vyhledavače zadáš václav - vyjede ti 11 receptů.;-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Bibinko máš pravdu že na václavky nejsou skoro žádné recepty.Někde mám recept vystřižený z nějakých novin na václavkové knedlíky a guláš,budu to muset pohledat.Ale nejraději je mám usmažené na másle do skoro připálena bez vajíček s chlebem,ty můžu každý den už dětství.:-p
    Měli jsme sousedku pocházela z Ruska a ta je navlékala na niť,takové korále z toho dělala a sušila to pověšené nad sporákem v kuchyni,když jsme k ní přišli tak celý dům voněl houbami.Dávala to do krup a pohanky a s něčím zapékala v troubě:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já václavky miluju v jakékoli podobě:-*:-*, jinak Bibi - já ti budu taky oponovat - z václavek je lepší polívka než ze špiček a víš proč? Protože můj muž špičky prostě nesbírá a nemám absolutně možnost to porovnat :-D:-D:-D Jinak souhlasím, na václavky je spousta receptů, málokdo je ale dělá jinak než zaváří nakyselo, což byl i případ mého drahého, který zíral, co se z nich dá dělat....
    :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Evi, mám několik Houbových kuchařek a Atlasů a nikde není psán z václavek žádný recept, jen naložené;-) Houby jsou to tužší, tak proč by z nich nemohly být různé guláše ap. Dávám ti 5.bod:yes:

    Tejajo, malinko ti budu oponovat, nejlepší polévka, co se hub týče je ze špiček, mají takovou hovězí chuť a je to uváděné i v knížkách a můžu to potvrdit;-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Jani,sama jsem byla překvapena že u souseda celý pařez václavek a bylo dlouho sucho:-))
    Holky všem díky:-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ha, už je to tady!!! Václavky!! No, snad nějaké budou, rozpršelo se nám..:yes: Jo, je z nich vynikající guláš!!:-p

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Evi, kéž bych měla václavky, byly by dneska v nedělní polévce, bodík už je na cestě:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Podpňovky ( václavky ) sú najlepšie huby na polievku, ale aj iné jedlá. Sú voňavé a veľmi chutné. ;-) Díky za recept :-D;-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Jsou trochu tuhší,ale lišky jsou víc tuhé,ty krajím úplně na maličké kousíčky:-))a díky za:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vaclavky jak dlouho vařit václavky václavky recept václavky recepty recepty na václavky nakládané václavky recepty na houby václavky václavka obecná recept václavky nakládané příprava václavek recept vaclavky recept na vaclavky recepty z vaclavek recepty z hub vaclavky jak upravit vaclavky jedlé houby václavka recepty houby václavky polévka z václavek omacka z vaclavek václavky příprava