Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda z mletého masa s náplní z vajec, sterilované zeleniny a hub má jemně pikantní chuť a je báječně šťavnatá
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Mleté maso je v kuchyni oblíbenou surovinou. Připravit si něj můžeme spoustu chutných jídel. Výhodou je, že pokrmy z mletého masa jsou brzy hotové a navíc i šťavnaté. A taková je i plněná roláda.

Mleté maso jako roláda

Mleté maso, to nemusí nutně být jen karbanátky. Variantou jsou masové kuličky, ale třeba také roláda. Taková roláda může ukrývat různá překvapení. Často se do ní přidává vaječná náplň, kterou můžeme doplnit o různé další ingredience. Může jít o zeleninu, jako jsou špenát nebo kadeřávek, ale třeba také houby. Tyto rolády vypadají po rozříznutí velmi efektně, takže hezky ozdobí i slavnostní oběd

Ochucení mletého masa

Mleté maso nestačí ochutit jen pepřem a solí. Vyplatí se přidat také další ingredience. Může to být smažená cibulka, prolisované stroužky česneku, ale také bylinky. Hodí se pažitka, petrželka, majoránka nebo třeba tymián. Pokud nechceme pokaždé složitě přemýšlet nad dochucením, můžeme sáhnout po směsi koření. Může jít o směs koření do mletého masa (česnek, nové koření, majoránka a například zázvor), ale i třeba o vegetu. A protože akorát dozrává zelenina, je to skvělá příležitost na výrobu domácí varianty tohoto polévkového koření

Náplň do rolády z mletého masa

Jako náplň můžeme použít již zmíněná vajíčka, která doplníme o další suroviny. V našem případě je to sterilovaná zelenina (Kunovjanka, Moravanka), slanina, šunka (nebo jiná měkká uzenina), cibule a houby. Z hub můžeme vybrat jak stále dostupné žampiony, tak i čerstvé hřibovité houby, které právě rostou. 

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Roláda z mletého masa

Je třeba počítat se dvěma hodinami odležení masa v lednici. Na přípravu budete potřebovat: 1 kg libového bůčku bez kostí (nebo plece), 2 plné lžíce Vegety a 250 ml šlehačky. Nádivka: 50 g slaniny, 1 cibule, 100 g šunky, 5 žampionů (nebo hříbků), 4 vejce, 1 skleničku sterilované zeleniny, pepř a sůl.

Jak na to? Vepřové maso umelte najemno, dejte do mísy a ochuťte Vegetou (nejlépe domácí) a přidejte šlehačku. Promíchejte, zakryjte a dejte aspoň na dvě hodiny do lednice.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Šunku rozdělte na polovinu a jednu polovinu nakrájejte nadrobno. Pokrájejte slaninu na nudličky a dejte ji na pánvičku rozškvařit. Pak přidejte cibuli a šunku. Lehce osmahněte. Žampiony nakrájejte na pláty a přidejte ke směsi. Osolte, opepřete ji. Do hrnku rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Pak vejce nalijte do pánvičky a nechte ztuhnout.

Sterilovanou směs zeleniny slijte, nechte okapat, a pak ji nasekejte nadrobno. Vmíchejte k vaječné náplni.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vyndejte maso z lednice. Připravte si mikrotenový sáček a rozstřihněte ho tak, aby se dal rozložit. Na něj naneste maso do tvaru obdélníku. Rozložte na něj zbytek šunky, pak rovnoměrně rozetřete nádivku a pomocí mikrotenové podložky roládu stočte. Ruce si namočte a roládu uhlaďte.

Připravte si pekáček, vymastěte ho olejem (nebo ho vyložte pečicím papírem, mírně potřeným olejem) a podlijte trochou horké vody. Vložte do něj maso a v předehřáté troubě roládu upečte dozlatova. Trvá to zhruba 40 minut. 

K roládě se výborně hodí brambory, nebo třeba bramborová kaše.

Náš tip: Z kuřecího masa si také můžete připravit roládu.  Podle tohoto videoreceptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více