Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tchajwanský piškot ranli je něco mezi piškotem a marshmallow. Peče se ve vodní lázni, je nadýchaný a chutná po medu
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Na první pohled vypadá ranli jako houbička na nádobí, to by vás však nemělo od jeho konzumace odradit. Chutí vám trochu připomene naši piškotovou bábovku, je ale snad ještě jemnější a nadýchanější než ona. Není divu, že na Tchaj-wanu patří k oblíbeným moučníkům. 

Moučník z Tchaj-wanu

Ranli je takový hodně specifický dezert. Má sice jen podobu obyčejné lehce nažloutlé piškotové kostky, přesto má své nepochybné kouzlo. To je i jeden z důvodů, proč jej mají v oblibě nejen na Tchaj-wanu, ale i v dalších asijských zemích. K dostání je i u nás, kde jej koupíte pod názvem Ranli Shougong, často se můžete setkat i s názvem castella.

Právě tak nazývají koláč v Japonsku a považují je za svůj. Dalo by se říct, že z Japonska se dostal na Tchaj-wan, kde recept trochu upravili (třeba tím, že se piškot peče ve vodní lázni) a vrátili jej Japoncům zpět. V každém případě v našich obchodech seženete tchajwanskou verzi

Zákusek populární i v Japonsku

Ani v Japonsku prý ale castellu nevymysleli, ačkoli se dnes řadí mezi wagashi – tradiční japonské zákusky, jež se obvykle podávají k zelenému čaji, a je typickou sladkostí města Nagasaki. Právě sem jej v 16. století přivezli portugalští obchodníci, neboť šlo po koláč s dlouhou trvanlivostí, takže vydržel i plavby přes oceán.

Původ, odkazující na Pyrenejský poloostrov je ostatně patrný i z názvu moučníku. Ten totiž pochází z portugalského výrazu „Pão de Castela“, což znamená „kastilský chléb“ a odkazuje na Kastilii – historické území ve Španělsku. Podobný dort mají ostatně i v Portugalsku, jen ten jejich se jmenuje pão-de-ló

Piškot jemný a trochu gumový

Koláč se peče v čtvercových nebo obdélníkových formách a po upečení se krájí na úhledné, pokud možno stejně velké kostičky. Specifickou strukturu mu dodává sirup mizuame (speciální husté a lepkavé sladidlo, které se právě používá do wagashi), ten se případně nahrazuje medem či agávovým nebo kukuřičným sirupem. Piškot ranli zaujme svým vzhledem – kdy opravdu připomíná jakousi houbičku s jemnými póry.

Specifický je pro něj také kontrast žlutého piškotu uvnitř a tmavě hnědé kůrky na povrchu koláče. Nejzajímavější je však koláč svou zvláštní trochu gumovitou konzistencí, po ochutnání se vám ale doslova rozplyne v ústech. Výjimečná je i jeho chuť, v níž vyniká vanilka, dále med a také vejce

Jak na pravý tchajwanský piškot?

Kromě originální světlé vanilkové verze se koláč peče i kakaový nebo se speciálními příchutěmi, jako je třeba zelený čaj. Pokud vás tento zvláštní piškot zaujal a rádi byste si jej připravili doma, můžete se do toho rovnou pustit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 80 g hladké mouky, 70 g másla, 60 g plnotučného mléka, 60 g krystalového cukru, 4 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu a ½ lžičky kypřicího prášku z vinného kamene.

  1. Vejce rozklepněte a opatrně oddělte žloutky a bílky. V malé pánvi zahřejte mléko a máslo. Nepřivádějte je k varu, jen aby se máslo rozpustilo. Na dotek by mělo být teplé.
  2. Do jiné mísy prosejte mouku na koláč. Vlijte do ní teplou směs mléka a másla a pomalu vše  promíchejte pomocí šlehače. Směs by měla být lepkavá. Poté přidejte žloutky a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se vše dobře nepromísí. Dávejte pozor, aby vám nevznikly vzduchové bubliny
  3. Bílky všlehejte s kypřicím práškem a cukrem, aby vznikl krásně nadýchaný sníh, který ztvoří špičky. To zajistí vláčnost dortu. 
  4. K bílkové směsi přilijte tu žloutkovou a pomocí stěrky/metličky je pomalu a jemně spojte dohromady. Těsto musí zůstat napěněné a lehké (nesmí být moc husté). 
  5. Připravte si formu o rozměrech 24x24 cm. Dno a boky pokryjte pečicím papírem. Pomalu nalijte těsto do formy a dvakrát formou poklepejte o kuchyňskou linku, aby se z něj dostaly vzduchové bublinky. Povrch uhlaďte do rovna. 
  6. Připravte si horkou vodní lázeň a předehřejte troubu na 150 °C. Umístěte formu s těstem doprostřed horké lázně, vložte do trouby a pečte asi 60 minut. 
  7. Po 60 minutách koláč vyjměte z vodní lázně pečte ještě asi 7-10 minut, aby se koláč trochu vysušil. Poté jej ihned vyklopte z formy a sloupněte z něj pečicí papír. Podávejte ihned teplý, vynikající je však i studený. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Castella
Thefreshloaf.com: How do I get a fine-pored castella?
Food52.com: Taiwanese Castella Cake
Foodinjapan.org: Castella

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více