Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná fazolová polévka: Vařené brambory ji dokonale zahustí, klobáska skvěle navoní a smetana báječně zjemní
Zdroj: Toprecepty.cz

Fazole jsou tradiční surovinou české kuchyně už stovky let. Fazolová polévka krásně zasytí a prohřeje. Krémová fazolačka s přehledem nahradi i hlavní jídlo. Víme, jak ji co nejlépe připravit.

Fazolová polévka

Luštěniny by měly být pravidelnou součástí jídelníčku. Fazolová polévka patří mezi velmi výživné, takže si k obědu nebudeme muset dávat nic dalšího. Tradiční polévku jsme si v průběhu let doplnili o další suroviny, jako jsou uzeniny, ale i třeba o smetanu – jako v tomto případě.

Ingredience do fazolové polévky

Co je základem fazolové polévky? Jsou to samozřejmě velké masité fazole, ale ty dáme vlastně až nakonec přípravy. Na zahuštění polévky se dají přidat i brambory.

Co využíváme už na začátku přípravy této polévky, je osmažená klobáska, cibule, česnek a kmín. Můžete ji zahustit moukou a zalít vodou.

Vylepšení fazolové polévky

Fazole mohou být sušené, které nejprve necháme přes noc (alespoň 8 hodin) namočené, aby stihly načerpat vlhkost, pak je ale třeba ještě luštěniny uvařit. Trvá to asi 40-60 minut.

Zrychlenou verzi představují konzervované fazole. Ty jen slijeme a prohřejeme. Co ale platí pro obě varianty přípravy fazolí, je jejich propláchnutí vodou. Vodu z fazolí vyléváme, protože se do ní uvolňují nadýmavé látky  a takto se jich elegantně z velké většiny zbavíme. 

Další potravinou, se kterou si můžeme pohrát, je masová část. Hodí se sáhnout po dobré klobásce, ale zvolit můžeme také kousek uzeného masa. Klobáska lépe chutná, když ji opečeme.  

Polévka je lahodnější, když místo vody použijeme silný vývar. Můžeme ji zahustit trochou rozmixovaných fazolí. Na zjemnění se hodí smetana na vaření (12%).

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Příprava fazolové polévky

Na přípravu této fazolové polévky si připravte: 250 g barevných fazolí, 250 g brambor, 50 g cibule, 150 g klobásy, 1 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, čerstvě namletý pepř, sůl, voda nebo vývar, 100 g smetany na vaření a případně ocet na dochucení. Na jíšku: 50 g másla, 50 g hladké mouky.

Jak na to? Přes noc namočíte fazole do vody. Vodu pak slijte a fazole ještě propláchněte. V hrnci je zalijte vodou a dejte vařit. Do hrnce přidejte bobkový list a nové koření. Uvařte je téměř doměkka. Trvá to si 40-60 minut.

Brambory oloupejte, nakrájejte je na kostky. Klobásu nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. 

Připravte si polévkový hrnec, kápněte do něj olej, nechte ho rozehřát a přidejte cibuli. Osmahněte ji dosklovita. Pak ji zasypte moukou a přidáním másla připravte světlou jíšku. Zalijte ji studenou vodou nebo vývarem a rozšlehejte dohladka. Vařte alespoň 10 minut. 

Na pánvičce lehce ve lžíci oleje orestujte nakrájenou klobásu. Do polévkového hrnce přidejte sůl a brambory. Uvařte je a na závěr přidejte uvařené fazole, česnek. Pokud je potřeba, můžete přilít trochu vody, ale počítejte ještě na závěr se smetanou. Nalijte ji na závěr vaření, prohřejte a polévku dochuťte solí. Ocet nechte, ať si přidá každý sám dle chuti přímo na talíři.

Náš tip: Připravte si fazolovou polévku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více