Retro cukrárna: Kremrole z jemného křehkého těsta plněné nadýchanou náplní z bílků a cukru se rozplývají na jazyku
27. 10. 2023 Vaření
Milujete kremrole z křehkého těsta? Stačí si pořídit kovové trubičky a můžete se pustit do přípravy. Z křehkého smetanového těsta tak, jak ho připravovaly babičky, je tento zákusek delikatesní.
Kde se vzaly kremrole
Nadýchaný váleček z křehkého nebo listového těsta, plněný sněhem nebo šlehačkou, má tajemnou historii. Kde se vzaly nadýchané kremrole, vůbec není jisté, lze se jen dohadovat. Ve Francii se už dlouho pečou z listového těsta tzv. cornets (malé kornoutky uzavřené na jednom konci), dříve se plnily hlavně šlehačkou. Možná vznikly kremrole právě z nich.
Vzdáleným příbuzným kremrolí by mohl být i kremeš. Tento dezert je typický pro evropské země, hlavně Rakousko, Slovensko, Maďarsko nebo Polsko, a většinou mívá podobu řezu. Vyrábí se ale z listového těsta a obsahuje vanilkový krém a šlehačkovou vrstvu. Konzistencí i chutí kremrole hodně připomíná.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor u křehkého těsta
Křehké těsto je vynikající, ale je třeba s ním správně zacházet. Potřebujeme běžnou pšeničnou hladkou mouku. Křehkosti a vzdušnosti může napomoci troška škrobové moučky (např. Solamyl, Gustin, Maizena) náhradou zhruba za ⅓ obsažené mouky. Mouku je třeba prosít, aby se provzdušnila. Doporučená je i špetka soli.
Ideálním tukem je máslo, a to hlavně kvůli chuti. Máslo musí být vychlazené a využíváme ho nasekané na kousky nebo nastrouhané. Většina těst obsahuje vejce, které napomáhá křehkosti těsta a těsto zabarví. Pokud vejce nedáváme, přidáme trochu prášku do pečiva. Někdy se přilévá i studená voda či studené mléko, kyselé mléko nebo smetana podle toho, jak mouka saje. Příliš tekutiny ale vede k mazlavosti a těsto se lepí.
Cukr není nezbytný. Pokud těsto obsahuje hodně cukru, v troubě se roztéká a připaluje. Když po něm sáhneme, vybereme si cukr moučku nebo jemný pískový cukr (max. 200-350 g na 1 kg mouky).
Při pečení je důležité troubu neotvírat. Kremrole by totiž splaskly a nebyly by hezké ani dobré.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit kremrole z křehkého těsta
Na přípravu kremrolí je potřeba: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 100 g smetany ke šlehání, 100 g zakysané smetany, olej na potření formiček a 1 vejce na potření těsta. Náplň: 160 g cukru, 80 g bílků (2 ks) a 40 ml vody.
Jak na to? Do mísy dejte mouku, máslo a přidejte smetany. Promíchejte a vypracujte suroviny do hladkého těsta. Pokud si můžete usnadnit práci robotem, ulehčíte rukám. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odpočinout přes noc do lednice.
Kovové trubičky potřete olejem. (Pokud nemáme doma trubičky na těsto, pomůže alobal a jiné vychytávky.) Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na tři části. Dvě znovu vraťte ve fólii do lednice. Je potřeba, aby bylo pevné. Připravte si vál a těsto rozválejte na tloušťku zhruba 3 mm a rádýlkem vytvořte přibližně stejně široké a dlouhé pruhy. Záleží na tom, jak velké kremrole chcete mít. Ideální jsou zhruba 20 cm dlouhé a 3 cm široké pruhy těsta.
Těsto naviňte na připravenou trubičku a dejte na plech. Postup opakujte do spotřebování celého těsta. Do hrníčku si rozklepněte vejce a rozšlehejte ho. Kremrole pomažte vajíčkem a dejte do předehřáté trouby. Pečte asi 12-15 minut dozlatova (podle velikosti kremrolí).
Hotové kremrole na plechu vyndejte z trouby a nechte je chvilku vychladnout. Pak je opatrně stáhněte z trubiček. Ale pozor, jsou velmi křehké.
Na sporák dejte hrnec, nalijte do něj vodu a nasypte cukr. Svařte je na teplotu 115-120 °C. (Bez teploměru svařte rozvar "na bublinu". Vezměte si drátěné očko - třeba na grilovací jehle - namočte ho do rozvaru a foukněte do něj. Když vzniknou bubliny, je vše v pořádku.)
Rozvar nemíchejte, jinak by zkrystalizoval. Do misky dejte bílky a ušlehejte sníh. Za stálého šlehání pomalu nalévejte horký rozvar do sněhu a šlehejte až do mírného prochladnutí. Sníh dejte na chvilku do lednice, pak se s ním lépe pracuje.
Sníh přendejte do zdobicího sáčku s hladkou špičkou a plňte kremrole z obou stran. Díky tomu bude sníh po celé délce. Naplněné kremrole dejte do lednice rozležet, ideálně 1-2 dny. Výborné jsou ale i po upečení.
Náš tip: Dostali jste chuť na další retro zákusek? Vyzkoušejte karamelové větrníky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Historie másla: Ve starověku se jím natíraly bolavé klouby, později je jím platila daň a už ve 12. století vznikla máslová burza
Luxusní kremrole podle Josefa Maršálka: Trik je ve vlažném sněhu i správné práci s trubičkami. Cukrář také poradil, čemu se raději vyhnout
5 nejčastějších chyb při šlehání sněhu z bílků aneb proč se vám nedařilo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 20 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 21 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami