Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krakowski kumpir: Obří pečené brambory z polských trhů se plní opraženou slaninou a smaženou cibulkou, báječně voní i chutnají
Zdroj: Wikimedia Commons, By L.A. Foodie - https://www.flickr.com/photos/lafoodie/16427111286/, CC BY 2.0

Jezdíte rádi v předvánočním čase na adventní trhy a ochutnáváte různé speciality? Pečené plněné brambory kumpir jsou jednou z populárních delikates polského Krakova. Seženete je tam skoro na každém rohu v mnoha variantách, snadno si je ovšem připravíte i doma. 

Do Krakova na pečené brambory

Adventní trhy jsou dokonalým místem k navození vánoční nálady. Konají se snad v každém městě a jsou oblíbeným cílem mnoha turistů. A na každém můžete ochutnat nějakou specialitu. Zatímco u nás jsou hvězdou vánočních trhů trdelníky a klobásy, ve Vídni prodávají pečené kaštany, v Bratislavě lokše a v Krakově brambory kumpir.

Ty jsou ostatně v tomto polském městě oblíbenou „streetfoodovou“ specialitou po celý rok. Krakowski kumpir tu zkrátka frčí, prodávají je v klasických stáncích s rychlým občerstvením, v bistrech i v místních food truck parcích, jichž je po celém městě hned několik. V zimě je oceníte dvojnásob, nejenže báječně chutnají, obřími pečenými bramborami si navíc můžete krásně zahřát ruce.

Původně turecká specialita

I když možná v Krakově můžete dojít k názoru, že jsou kumpir polskou specialitou, ve skutečnosti ale pokrm tohoto názvu pochází z Turecka, kde se stal téměř národním jídlem. Pečené brambory jsou oblíbenou pouliční pochoutkou i v ulicích Istanbulu, hlavně v Ortaköy, známé istanbulské čtvrti proslulé svou gastronomickou scénou.

Do Turecka se pak kumpir dostaly zřejmě z bývalé Jugoslávie. V této balkánské oblasti se totiž připravoval podobný pokrm zvaný „khumpir", který si pak Turci upravili po svém, když změnili postup pečení a naplnili ho tureckými přísadami.

Místní brambory se nejprve naplní spoustou másla a speciálního tureckého sýra z ovčího mléka, což vytvoří úžasně krémovou vrstvu, na níž se pak navrší třeba nakrájené klobásy, kukuřičná zrna, okurky, černé a zelené olivy, pečené červené papriky, houby, nakládané červené zelí a další klasické turecké ingredience. Nakonec se vše přelijte majonézou nebo kečupem

Obří brambory s mnoha náplněmi

O kumpir by se tak dalo říct, že jde vůbec o nejlepší způsob, jak si vychutnat pečené brambory, a platí to i pro polskou verzi, která se od té turecké nijak výrazně neliší. To hlavní, co na kumpir potřebujete, je právě obří pečená brambora (klidně ovšem můžete použít i batát, který pokrmu dodá specifickou nasládlou chuť). Ta se musí nejprve upéct v troubě, případně nejprve předvařit a pak dopéct, pokud chcete celý proces trochu urychlit.

Brambory by uvnitř měly být zcela měkké. Pak se rozkrojí, přičemž střed se promíchá právě s máslem, česnekem nebo kořením a nějakým sýrem, aby vznikla krémová směs, která je pak ideálním podkladem pro další pochutiny. Klasickou oblohou je pažitka, restovaná cibulka a kysaná smetana, případně slanina navíc, v průběhu let se ovšem vyvinulo nespočet dalších verzí. 

Tradiční krakovský krumpir se slaninou

Kumpir si tak můžete dát třeba s kuřecím masem, žampiony, kukuřicí či další zeleninou, sýrem feta, klobásou se zelím, ale třeba mletým masem připraveným jako chilli con carne. Možností je zkrátka neomezeně a záleží na každém, co má nejraději. Pokud se zrovna do Krakova (nebo do Istanbulu) nechystáte, můžete si kumpir snadno připravit doma, a to třeba v této jednoduché verzi s kysanou smetanou a slaninou. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 velké brambory, 200 g slaniny, 200 ml kysané smetany nebo tučného jogurtu, máslo, 1 stroužek česnek, sůl, pepř, smaženou cibulku na ozdobu. 
Brambory omyjte a dvakrát zabalte do alobalu lesklou stranou dovnitř. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 60 minut.

  1. Oloupejte stroužek česneku a rozdrťte ho velkým nožem na prkénku na hladkou pastu. Smíchejte jej se smetanou nebo s jogurtem, osolte a opepřete a důkladně promíchejte.
  2. Na pánvi osmahněte nadrobno nebo na proužky nakrájenou slaninu.
  3. Vyjměte pečené brambory z trouby a rozbalte alobal. Brambory z jedné strany podélně nařízněte. Střed brambor vydlabejte do mísy. Přidejte vyškvařený tuk ze slaniny, sůl a pepř podle chuti. Pokud je tuku málo a brambory jsou příliš suché, můžete přidat lžíci másla.
  4. Bramborovou směs pak vraťte do vydlabaných brambor. Uprostřed udělejte důlek, zalijte jej smetanovou omáčkou a posypejte osmaženou slaninou. Nakonec můžete ještě kumpir posypat pažitkou a strouhaným tvrdým sýrem (čedar nebo eidam).

Náš tip: Máte-li v oblibě pečené brambory, můžete vyzkoušet třeba tyto zapečené s mletým masem podle našeho video receptu.


Zdroje informací: 
Tastingtable.com: Kumpir: The Baked Potato Snack That Turkey Adopted
Eatpolska.com: 10 GREAT KRAKÓW STREET FOODS YOU NEED TO TRY
Smaker.pl: 
Kumpir po krakowsku

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více