Krakowski kumpir: Obří pečené brambory z polských trhů se plní opraženou slaninou a smaženou cibulkou, báječně voní i chutnají
27. 11. 2023 Vaření
Jezdíte rádi v předvánočním čase na adventní trhy a ochutnáváte různé speciality? Pečené plněné brambory kumpir jsou jednou z populárních delikates polského Krakova. Seženete je tam skoro na každém rohu v mnoha variantách, snadno si je ovšem připravíte i doma.
Do Krakova na pečené brambory
Adventní trhy jsou dokonalým místem k navození vánoční nálady. Konají se snad v každém městě a jsou oblíbeným cílem mnoha turistů. A na každém můžete ochutnat nějakou specialitu. Zatímco u nás jsou hvězdou vánočních trhů trdelníky a klobásy, ve Vídni prodávají pečené kaštany, v Bratislavě lokše a v Krakově brambory kumpir.
Ty jsou ostatně v tomto polském městě oblíbenou „streetfoodovou“ specialitou po celý rok. Krakowski kumpir tu zkrátka frčí, prodávají je v klasických stáncích s rychlým občerstvením, v bistrech i v místních food truck parcích, jichž je po celém městě hned několik. V zimě je oceníte dvojnásob, nejenže báječně chutnají, obřími pečenými bramborami si navíc můžete krásně zahřát ruce.
Mohlo by vás zajímat
Původně turecká specialita
I když možná v Krakově můžete dojít k názoru, že jsou kumpir polskou specialitou, ve skutečnosti ale pokrm tohoto názvu pochází z Turecka, kde se stal téměř národním jídlem. Pečené brambory jsou oblíbenou pouliční pochoutkou i v ulicích Istanbulu, hlavně v Ortaköy, známé istanbulské čtvrti proslulé svou gastronomickou scénou.
Do Turecka se pak kumpir dostaly zřejmě z bývalé Jugoslávie. V této balkánské oblasti se totiž připravoval podobný pokrm zvaný „khumpir", který si pak Turci upravili po svém, když změnili postup pečení a naplnili ho tureckými přísadami.
Místní brambory se nejprve naplní spoustou másla a speciálního tureckého sýra z ovčího mléka, což vytvoří úžasně krémovou vrstvu, na níž se pak navrší třeba nakrájené klobásy, kukuřičná zrna, okurky, černé a zelené olivy, pečené červené papriky, houby, nakládané červené zelí a další klasické turecké ingredience. Nakonec se vše přelijte majonézou nebo kečupem.
Obří brambory s mnoha náplněmi
O kumpir by se tak dalo říct, že jde vůbec o nejlepší způsob, jak si vychutnat pečené brambory, a platí to i pro polskou verzi, která se od té turecké nijak výrazně neliší. To hlavní, co na kumpir potřebujete, je právě obří pečená brambora (klidně ovšem můžete použít i batát, který pokrmu dodá specifickou nasládlou chuť). Ta se musí nejprve upéct v troubě, případně nejprve předvařit a pak dopéct, pokud chcete celý proces trochu urychlit.
Brambory by uvnitř měly být zcela měkké. Pak se rozkrojí, přičemž střed se promíchá právě s máslem, česnekem nebo kořením a nějakým sýrem, aby vznikla krémová směs, která je pak ideálním podkladem pro další pochutiny. Klasickou oblohou je pažitka, restovaná cibulka a kysaná smetana, případně slanina navíc, v průběhu let se ovšem vyvinulo nespočet dalších verzí.
Tradiční krakovský krumpir se slaninou
Kumpir si tak můžete dát třeba s kuřecím masem, žampiony, kukuřicí či další zeleninou, sýrem feta, klobásou se zelím, ale třeba mletým masem připraveným jako chilli con carne. Možností je zkrátka neomezeně a záleží na každém, co má nejraději. Pokud se zrovna do Krakova (nebo do Istanbulu) nechystáte, můžete si kumpir snadno připravit doma, a to třeba v této jednoduché verzi s kysanou smetanou a slaninou. Jak na to?
Budete potřebovat: 4 velké brambory, 200 g slaniny, 200 ml kysané smetany nebo tučného jogurtu, máslo, 1 stroužek česnek, sůl, pepř, smaženou cibulku na ozdobu.
Brambory omyjte a dvakrát zabalte do alobalu lesklou stranou dovnitř. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 60 minut.
- Oloupejte stroužek česneku a rozdrťte ho velkým nožem na prkénku na hladkou pastu. Smíchejte jej se smetanou nebo s jogurtem, osolte a opepřete a důkladně promíchejte.
- Na pánvi osmahněte nadrobno nebo na proužky nakrájenou slaninu.
- Vyjměte pečené brambory z trouby a rozbalte alobal. Brambory z jedné strany podélně nařízněte. Střed brambor vydlabejte do mísy. Přidejte vyškvařený tuk ze slaniny, sůl a pepř podle chuti. Pokud je tuku málo a brambory jsou příliš suché, můžete přidat lžíci másla.
- Bramborovou směs pak vraťte do vydlabaných brambor. Uprostřed udělejte důlek, zalijte jej smetanovou omáčkou a posypejte osmaženou slaninou. Nakonec můžete ještě kumpir posypat pažitkou a strouhaným tvrdým sýrem (čedar nebo eidam).
Náš tip: Máte-li v oblibě pečené brambory, můžete vyzkoušet třeba tyto zapečené s mletým masem podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Tastingtable.com: Kumpir: The Baked Potato Snack That Turkey Adopted
Eatpolska.com: 10 GREAT KRAKÓW STREET FOODS YOU NEED TO TRY
Smaker.pl: Kumpir po krakowsku
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou… Číst více
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Různé druhy dýní a tykví poslední dobou nabývají na oblibě, v obchodní síti se objevují od září až téměř do jara, protože se dobře skladují. Lze je i… Číst více
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Tykve, patřící mezi nejstarší kulturní plodiny, se do Evropy dostaly z teplých oblastí Ameriky teprve v průběhu 16. století a to nejspíš díky… Číst více
Plněný chléb-chlebové těsto v podobě kapsy nebo závinu je výborným zpestřením a můžeme ho nabídnout i jako pohoštění
Zatímco různé kynuté záviny, kapsy a bochánky se sladkou náplní pečeme občas všichni, ty slané zase tak obvyklé nejsou. Je to možná tím, že už jen… Číst více
Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
Oblíbený vrstvený dort se u nás zabydlel již před… Číst více
Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě… Číst více
Holka u plotny radí: Jak upéct voňavý a nadýchaný medový dort? Je to snadné!
Medovník zná každý a už jsme o něm také psali.… Číst více
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Rod tykví zahrnuje téměř tři desítky druhů, u… Číst více
Pečená dýně hokaido chutná znamenitě. Vyzkoušejte k ní oblíbené kombinace koření a bylinek podle nejlepších receptů
Dýni hokaido neloupeme, pouze krájíme na kostky nebo měsíčky, takže vaření s ní jde velmi snadno. Mezi nejoblíbenější jídla z této dýně patří polévky… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší asijský street food: Ochutnejte voňavé vietnamské bagety s francouzským šarmem!
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 9 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 22 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32