Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obwarzanky jsou podobné preclíkům. Kroužky z kynutého těsta sypané sezamem je třeba před pečením speciálně upravit
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Když se vydáte do polského Krakova, najdete stánky s obwarzanky snad na každém rohu. Ne nadarmo zní celý název této polské speciality obwarzanek krakowski. Na první pohled obyčejné pečivo ve tvaru kroužku podobné preclíkům či bagelům vás dostane zvláštní konzistencí a vynikající chutí. 

Obwarzanky z polských ulic

Malé pojízdné modré stánky s obwarzanky jsou neoddělitelnou součástí polského Krakova. Každý den jich hned brzy ráno vyráží do ulic až 180 a slavné pečivo v nich prodejci nabízejí, i když lije jako z konve nebo mrzne, až praští. Nejlepší jsou, když si je koupíte pár hodin po upečení, to jsou ještě teplé a křupavé. Pak poměrně rychle ztuhnou a bývají trochu gumové, dobré jsou ale i tak. 

Právě v Krakově je toto pečivo snad ještě oblíbenější než jiný vyhlášený polský fastfood zapiekanka. Dalo by se říct, že je takovým symbolem tohoto polského města a dokonce tu má i své muzeum. Ostatně i cena polských „preclíků“ je poměrně příznivá. Cena za jeden obwarzanek je 3 zloté, což je asi 16 Kč. To je zřejmě i jeden z hlavních důvodů, proč se jim říká studentská večeře. I když je pravda, že dnes si obwarzanky kupují v Krakově hlavně turisté. A denně se jich prý prodá přes 150 000 kusů.

Středověká svačinka

To, že obwarzanky nejsou jen tak nějaké pečivo, dokládá fakt, že si na nich v Krakově pochutnávají již od 14. století. Zmínka o pečivu ve tvaru kroužků, tzv. circuli, se objevuje již v účtech dvora krále Vladislava II. Jagellonského. V 15. století pak byl pekařskému cechu města Krakova udělen monopol na pečení bílého chleba i obwarzanků.

V té době mohli pečivo prodávat v postní době jen někteří pekaři, později se stanovilo, že každý pekař má právo péct obwarzanky, když na něj přijde řada. Pekaři se pak vybírali losováním, a ještě byli pod dohledem cechu, zda jsou jejich obwarzanky kvalitní a čerstvé. Případně prohřešky se pak přísně trestaly. Ještě v 50. letech minulého století se obwarzanky prodávaly na ulicích přímo z proutěných košů, ty dnes nahradily již zmiňované vozíky.  V současné době jsou obwarzanky chráněné Evropskou unií, takže se smí vyrábět pouze v Krakově a v blízkém okolí. 

Jak má vypadat obwarzanek?

Vyhlášené polské kynuté pečivo je specifické svém kruhovým tvarem, který se vytváří spletením pramenů těsta a jejich stočením. Právě podle toho poznáte pravý obwarzanek – musí na něm být patrné rýhy po zapletení. Pečivo vyráběné strojově je nemá, a to pak nejsou ty pravé obwarzanky. Kroužky musejí být pěkně dozlatova vypečené, posypané mákem nebo sezamem. Každý obwarzanek by měl měřit 12-17 cm, jeho tloušťka má být 2-4 cm a váha 80-120 g.

Zajímavá je i tužší a uvnitř lehce „žvýkavá“ konzistence pečiva, která je dána speciálním způsobem úpravy těsta. To se totiž ponoří před pečením do vroucí vody, což dodává pečivu i lehce nasládlou chuť. Tomuto výrobnímu postupu se říká obwarzanie a z něj vychází i název obwarzanek. Kromě sezamu a máku se mohou obwarzanky sypat i hrubozrnnou solí, semínky černuchy, směsí koření nebo třeba bylinkami. 

Originální krakovské obwarzanky

Pokud vás toto pečivo zaujalo a do Krakova se zrovna nechystáte, můžete se obwarzanky upéct doma podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 375 g pšeničné hladké mouky, 15 g droždí, ½ lžičky cukru, 1 lžičku soli, 25 g másla, 60 ml teplé vody, sezam, mák nebo sůl na posypání. 

  1. Droždí rozdrobte s cukrem. Smíchejte s teplou vodou a nechte vzejít kvásek. Mouku se solí prosejte do mísy. Rozpusťte máslo a nechte vychladnout.
  2. Kvásek smíchejte s moukou a máslem. Prohněťte a vypracujte těsto. Pokud je příliš husté, přidejte trochu vlažné vody. Odložte těsto na teplé místo a nechte asi hodinu kynout.
  3. Z vykynutého těsta odtrhávejte malé kuličky a prsty z nich vytvarujte válečky (tzv. sulky). Vždy dva válečky stočte jako cop a na koncích je slepte k sobě, aby vznikl kruh.
  4. V širokém hrnci přiveďte vodu k varu. Každý obwarzanek ponořte na několik vteřin do horké vody, poté jej vyjměte, nechte okapat a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Posypte je mákem, sezamem nebo solí, vložte do trouby a pečte 20-30 minut při 180-190 °C dozlatova.

Zdroje informací: 
Muzeumobwarzanka.com: Historie obwarzanka
Polishhousewife.com: The Kraków barel/pretzel
Wikimedia Commons: Obwarzanek krakowski

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více