Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny plněné rohlíčky: Křehké cukroví s máslovým krémem božsky chutná, důležité je předem správně připravit formičky
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Výborné ořechové těsto je základem pro babiččiny plněné rohlíčky. Už naše babičky věděly, jaká je to dobrota! Nejenže je samotný rohlíček vynikající, ale navíc jsou vždy dva spojené s máslovým krémem. A oba konce jsou navíc namočené v čokoládě.

Jak na nejlepší plněné rohlíčky

Cukroví z ořechových těst patří mezi ty nejpopulárnější. Rohlíčky, pečené ve formičkách, a jejichž konce po upečení ještě namočíme do rozpuštěné čokolády, jsou vynikající. A co teprve potom, když mezi dva rohlíčky dáme lahodnou náplň. O nadšené mlsné jazýčky nebude nouze. 

Co udělat, aby šly formičky vyklopit

Než půjdeme péct cukroví a dávat těsto do formiček, musíme zkontrolovat, že jsou dobře připraveny. Formičky by měly být vyrobeny z pevného plechu. Než je poprvé použijeme, měly by být tzv. "vypečené".

Jedním z řešení pro lepší vyklopení je bez vymazání formičku poprášit hladkou moukou, pak to jde snáz. Druhou variantou je nahradit malou část másla sádlem. Pokud se rozhodneme, že formičky omyjeme jarem a nebudeme je pouze vytírat papírovými ubrousky, je třeba formičku znovu nepatrně vytřít tukem. Větší množství tuku by ale mohlo způsobit tvorbu bublin v cukroví. Další variantou jsou silikonové formy, které se nevymazávají a jdou snadno vyklopit. Kterékoliv naplněné formičky dáváme do dobře vyhřáté trouby.

Čím naplnit rohlíčky

Do plněných rohlíčků se hodí jednoduchý máslový krém. Můžeme si ale zvolit jeho obměny, s příměsí ořechů, ale také třeba čokolády.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit babiččiny plněné rohlíčky

Na plněné rohlíčky budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 210 g cukru moučka, 140 g nastrouhaných ořechů, 280 g tuku, citronovou kůru, půl lžičky koření do perníku a 1 žloutek. Dále: máslový krém (ořechový, kávový, čokoládový) a čokoládová poleva.

Jak na to? Do mísy dejte suroviny a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte v chladnu odpočinout. Ideálně do druhého dne.

Troubu předehřejte na 170-180 °C. Po odležení těsto rozdělte na menší kousky a vmáčkněte je do nevymazaných formiček na rohlíčky. Mezi jednotlivým plněním je ale vytírejte papírovou utěrkou. Formičky dávejte na plech. Plný plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi 8 minut.

Po upečení rohlíčky nechte chvíli vychladnout a pak je opatrně vyklepněte z formiček. Zcela vychladlé rohlíčky slepujte máslovým krémem a špičky namáčejte v rozehřáté čokoládě.

Náš tip: Připravte si babiččiny plněné rohlíčky podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více