Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví.
Zdroj: pochází z knihy Vánoční Tradinář, archiv nakladatelství Smart Press

Pracny nejsou jen obyčejným cukrovím, představují významnou součást vánočních tradic a kultury v naší zemi. Pečení těchto sladkostí v adventním období je v českých domácnostech zakořeněné jako silný rituál, recepty se předávají z generace na generaci.

Tradiční i úplně moderní

I když je základní recept na pracny poměrně jednotný, v různých regionech České republiky se s nimi setkáme v drobných variacích, které odrážejí zvyklosti a chuťové preference místních obyvatel.

V současné době, kdy se stále více lidí zajímá o zdravý životní styl, se objevují i inovativní verze receptů, které se snaží vyhovět novým dietním trendům. Tyto moderní recepty nahrazují tradiční ingredience za zdravější alternativy, jako jsou surové cukry, bezlepkové mouky nebo rostlinné tuky.

Mezi „obměněné“ recepty, patří i ten na bezlepkové pracny neboli medvědí tlapky. K jejich přípravě potřebujete 200 g bezlepkové mouky, 100 g pohankové mouky, 100 g bramborového škrobu, 40 g kakaa, 180 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, špetku skořice, hřebíčku a 250 g změklého másla. Jak upozorňují autorky knihy Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice, mouku a bramborový škrob lze nahradit pohankovou moukou. Postup přípravy těsta je stejný jako i praciček, které najdete na konci tohoto článku. Pouze místo formiček na pracny, použijete ty na „ořechy“.

Na co si dát pozor

Při pečení pracen je důležitá i správná příprava formiček. Ta zahrnuje například jejich vymazání, aby se předešlo přilnutí těsta, nebo posypání moukou pro usnadnění vyjímání těsta. 

Pracny stejně jako další druhy suchého cukroví si zachovají svou kvalitu déle než dva týdny, pokud jsou skladovány v chladném prostředí. Pro ještě delší uchování je možné je zamrazit, poté vydrží přibližně šest měsíců. Po rozmrazení při pokojové teplotě budou znovu chutnat jako čerstvé, někdy dokonce i lépe.

Pracny se nevyhnuly ani pozornosti českých spisovatelů a objevují se v některých literárních dílech, kde jsou zmiňovány jako důležitý prvek svátečního stolu a atmosféry. Právě tu dokáže vytvořit i cukroví od spoluautorky knihy Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice Martiny Boledovičové. Její babička totiž pekla výborné pracny, které milovala celá rodina.

Pracičky podle babičky Anny

Na přípravu báječných praciček, které ozdobí váš štědrovečerní stůl, budete potřebovat: 360 g hladké mouky, 210 g mletých oříšků, 200 g cukru moučka, 250 g tuku (másla), 1 vejce, trochu citronové kůry, skořice a kakaa, cukr moučka na obalení.

Jak na to?

  1. Nejprve dejte do mísy nebo na vál všechny sypké suroviny, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce a změklé máslo pokrájené na kostičky.
  2. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho odležet v lednici, nejlépe přes noc.
  3. Těsto vtlačujte do formiček na pracny do tří čtvrtin a uprostřed udělejte mírný důlek palcem.
  4. Formičky dejte na plech do vyhřáté trouby na 160°C a pečte zhruba 8-10 minut podle velikosti formičky.
  5. Vyklopte a nechte vychladnout a podle chuti obalte v cukru.

Recepty z knihy Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tematikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl, publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení. 

Náš tip: V našem videoreceptu se dozvíte, jak se také dají vytvořit chutné pracny:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více