Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit formičky na pečení cukroví? Nové je dobré vypálit v troubě, starší vyčistit solí a dalšími přípravky ze spíže
Zdroj: Toprecepty.cz, Lucie Cermanová

Chvíle vánočního pečení se tryskem blíží, a tak je nejvyšší čas zkontrolovat stav oblíbených vykrajovátek a potřebných formiček. Přece jenom celý rok nečinně ležely ve spíži nebo v kuchyňské skříňce. Jak je nejlépe vyčistit?

Proč pečovat o vánoční vykrajovátka a formičky

Formičky a vykrajovátka jsou k sehnání v různých materiálech. Velmi oblíbené jsou dnes plastové (třeba na vosí hnízda), v oblibě stoupají i silikonové formy. Oba druhy jsou připraveny hned k použití.

Tradiční byly vyřezávané dřevěné formy (na perníčky) a později také kovové. Pokud si přineseme z obchodu nové formičky, září novotou a čistotou. Přesto potřebují "úvodní proceduru", o které píšeme níže. Staré formičky zase mají své kouzlo. Obzvlášť, pokud k nim máme citový vztah. Kdo z rodiny v nich asi připravoval všechny ty pracny v podobě trsů vína, mušlí, rybiček a další cukroví...  

Co udělat s novými formičkami

Přinesli jsme si nové formičky a potřebujeme je takzvaně "uvést do provozu". Je totiž důležité, aby prošly úvodním procesem a byly takzvaně "vypáleny". Jak na to? Formičky umyjte ve vodě se saponátem a opláchněte je. Troubu rozehřejte na 200 °C. Formičky naskládejte na plech a vložte je na zhruba 5 minut do rozpálené trouby. Pak je vyndejte a nechte vychladnout. Vnitřek formičky důkladně vymažte rozehřátým 100% tukem. Tím byly formičky "pokřtěny" a můžete se pustit do pečení.  

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak vyčistit zašlé formičky na cukroví

Pokud se k nám dostanou formičky po babičce či tetičce, mohou být trošku zašlé. Nic nám ale nebrání dodat jim jas. Cukroví v nich půjde péct jedna radost. Existuje řada metod, které pomohou s tím, aby formičky byly opět hezké, bez usazenin a rzi. Co nejlépe využít? 

  1. Sůl a citron. Citron a sůl jsou báječné úklidové prostředky. To věděly už naše babičky. I s formičkami si poradí. Jak na to? Stačí smíchat sůl s citronovou šťávou a vytvořit kašičku. Tu pak naneste na znečištěná místa. Směs nechte působit. Formičky omyjte a dočistěte.
  2. Jedlá soda a citronová šťáva. Další dva úžasné kuchyňské prostředky také můžeme využívat na čištění formiček. Funguje to podobně jako sůl a citron. Opět připravte kašičku ze sody a citronové šťávy a naneste ji na neočištěnou formičku. Nechte působit. Pak formičky důkladně omyjte.
  3. Kypřicí prášek. Jedlá soda a kypřicí prášek mají při úklidu podobné účinky. Tentokrát můžete vyzkoušet koupel formiček ve dvou kypřicích prášcích. Jak na to? Formičkám připravte lázeň, v které rozpustíte dva kypřicími prášky, a nechte je v ní vařit asi 20 minut. Pak je opláchněte. Počítejte s tím, že kypřicí prášek při varu prská, nenechávejte proto sporák naplno, chraňte si oči i ruce. Formičky pak dobře osušte utěrkou, na dosušení hezky poslouží topení. Místo kypřících prášků můžete využít sodu i ocet.
  4. Coca-cola. Nápoj moderní doby také hezky slouží na úklid. Na vyčištění formiček je rozhodně mistr. Na noc dejte do misky formičky a zalijte je coca-colou. Ráno by měly zářit jako po očistné kúře. Formičky dobře omyjte a osušte.

Jak správně čistit formičky po pečení

Pokud se chceme zbavit zbytečné práce, vyčistíme formičky hned správně. Stačí na to teplá voda a jemná houbička. Saponát nepoužíváme, aby se neodmastily. 

Hned po pečení formičky lehce opláchněte a poté osušte utěrkou. Můžete je ještě pak nechat doschnout na radiátoru. Zbytečný pobyt ve vodě formičkám škodí. Myčka nádobí je pro ně tedy zcela nevhodná.

Náš tip: S krásně vyčištěnými formičkami si můžete přichystat třeba pracny podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více