Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte způsob, jak obohatit svůj vánoční stůl něčím neobvyklým a chutným? Naše redakce vyrazila zjišťovat za rybářem, jak z mlíčí a jiker připravit delikátní pokrmy, které oslní vaše hosty. Ve videu vám nabídneme exkluzivní tipy na čištění, nasolování a proměnu těchto nedoceněných surovin v lahodné speciality. Kdy jindy se vydat na kulinářské dobrodružství, které přidá vánočním tradicím nejen nový rozměr, ale i nezapomenutelné chutě.

Mlíčňák nebo jikernačka

Když si koupíte celého vánočního kapra, jisté je jen jedno: směs mlíčí a jiker do polévky z něho nebude. Ať už trefíte jedno nebo druhé, něco bude chybět.

Zkušené rybářské oko často pozná pohlaví kapra už z dálky, i když nic není stoprocentní. Dá se to poznat většinou podle řitní ploutve, ale hlavně podle toho, jestli má břicho vyduté nebo ne,” vysvětluje majitel sádek Martin Lacina v naší videoreportáži.

Naštěstí si lze dnes tyto kapří vnitřnosti pořídit zvlášť v chlazeném i mraženém stavu, byť ne příliš levně, protože kilogram vás přijde na 500 až 600 Kč. S takovou surovinou už opravdu stojí zato pracovat šetrně, abyste z ní dostali to nejlepší.

Jak vnitřnosti očistit a nasolit

Pokud se jikry z ryby už vysloveně sypou, jsou zralé, takže už nejsou vhodné ke konzumaci,upozorňuje rybář a připomíná, že vnitřnosti je nejdříve potřeba důkladně omýt, pak co nejlépe prsty odblanit a ideálně nasolit.

Sůl rozpustí zbytek všech blanek a žilek a zbaví nás případné krve, která ve vnitřnostech ještě zůstává,” říká Martin Lacina a vysvětluje, že je ideální nasolit jikry a mlíčí v cedníku a ten podložit vhodnou miskou tak, aby tekutina odkapávala do volného prostoru a vnitřnosti se jí už více nedotýkaly.

To celé bychom měli překrýt potravinovou folií proti osychání. V lednici tato konstrukce zůstane podle vašich záměrů hodinu až dvě (když pak suroviny směřují do polévky) a nebo i přes noc (pokud chcete materiál následně nakládat).

Matjesy a hostavická směs

Přes noc nasolené vnitřnosti můžete použít na nakládání a během vánočního času tak překvapit své hosty nezvyklým artiklem na svátečně prostřeném stole. Buď je použijete samotné ve stylu matjesů a naložíte do oleje třeba s cibulí.

Anebo můžete vzpomenout na dávnou oblíbenou položku v pivnicích zvanou Hostavická směs. Ta se skládala nejčastěji z jiker a mlíčí sleďů, sleďových matjesů, cibule a oleje. V našem případě tak můžete vyzkoušet kapří alternativu.

Smažené mlíčí

Především mlíčí se dá obalit v trojobalu a nebo do těstíčka a následně usmažit. Je to vyhledávaná pochutina hlavně Ukrajinci. Jikry můžete také smažit a nebo dokonce péct,” dodává rybář.

My si dovolíme ještě z vlastní zkušenosti redakce doporučit mlíčí osmažené v trojobalu použít jako pečenáče do octové směsi.

V rybářských kuchařkách se často doporučuje před smažením mlíčí vypláchnout ve vodě, následně asi 10 minut povařit v osolené vodě s trochou octa, nechat vychladnout a oschnout na papírové utěrce a až následně obalit a smažit na másle. Podává se pak obložené s petrželkou.

Korunovace vánoční rybí polévky

Obvyklý způsob přípravy jiker a mlíčí do polévky je takový, že se vnitřnosti vaří zvlášť, táhnou se jen 10 až 15 minut a těžko byste je pak lovili v uvařeném vývaru, pokud by se smíchali s kapří hlavou a droby.

Ale Martin Lacina, jehož manželka vaří hned několik druhů rybích polévek, jež v sádkách prodávají, prozradil, že jikry nejdříve opéká a až následně vaří. Mlíčí do polévky přidávají naopak syrové, a až pak je provaří, protože ji mírně zakalí a vznikne tak její charakteristická mléčná barva.

Jak to vypadá v Sádkách Lety u Dobřichovic si můžete prohlédnout v naší fotogalerii

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více