Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dieta není sprosté slovo. Jen k ní musíte přistupovat s rozumem!
Zdroj: Pixabay

Brzy je tady nový rok a diety patří k nejčastějším novoročním předsevzetím. Ze dne na den se lidé snaží obrátit svůj jídelníček naruby. Na internetu se při vyhledávají setkávají s mnoha pojmy, jako keto, paleo, low-carb, raw. Hledáním té správné cesty mnohdy stráví tolik času, že je nový styl stravování odradí dříve, než s ním vůbec začnou.

Jak se začít stravovat lépe tak, abyste kvůli tomu nemuseli měnit celý svůj životní styl? Jak zajistit, abyste u nové diety vydrželi déle než týden? Důležité je přistoupit k tomu s porozuměním.

Detox a dieta není to stejné

Dodržovali jste dietní jídelníček několik týdnů či měsíců, dostali jste se na požadovanou váhu… a pak nastalo co? Oslavili jste svůj dosažený cíl pořádnou večeří a začali jste si dopřávat své oblíbené laskominy? Pak je jasné, že jojo efekt na sebe nenechá dlouho čekat. Krátkodobou dietou se samozřejmě nic neřeší. Pokud si chcete udržet štíhlou a především zdravou postavu, musíte správné stravování přijmout jako dlouhodobou záležitost.

Na to můžete opáčit, že některé diety jsou tak drastické, že byste je dlouho držet nemohli. Souhlasíme. Většinou problém spočívá v tom, že si pleteme detox a dietu. 

Detox je krátkodobější záležitost, která nám má pomoci k očistě těla a nastavení jeho správného fungování. Dietní, nebo přesněji zdravá strava, oproti tomu nemá mít drastický charakter, má být udržitelná a patřit k našemu životnímu stylu.
Správně nastavená dieta by měla zahrnovat dostatečný příjem živin, díky kterým vaše tělo nebude v žádném ohledu strádat. Zároveň by ale příjem kalorií neměl překračovat hranici, při které je tělo nedokáže zpracovávat.

Existuje správná dieta?

Jak vidíte, zatím se stále nedostáváme k vyjádření, jaká dieta je ta správná. Ona totiž žádná univerzální neexistuje. Každý má jinak nastavený metabolismus, který je částečně ovlivněn naším životním stylem. 

Proto je nejlepší před začátkem jakékoliv úpravy jídelníčku kontaktovat výživového poradce, který provede testy, ze kterých zjistíte například intolerance na některé potraviny. Můžete si nechat změřit také hormony, BMR (bazální metabolický výdaj), glukózu a tak dále. Díky tomu lépe porozumíte, jak vaše tělo funguje a na co a jak reaguje.

Nejdůležitější je dlouhodobé odhodlání

Abyste měli šanci nově nastavený jídelníček dodržovat, musí pro vás být jednoduše splnitelný. Pokud jste dosud nebyli zvyklí trávit hodiny v kuchyni a připravovat si složitá jídla, pak se nyní nejspíš také nedonutíte. V takovém případě mohou být vhodným řešením krabičkové diety, které nezabírají tolik času a dávají vám dostatek času připravit se na následující den. Obsah si můžete vždy upravit dle toho, co je pro vás nejvhodnější.

Důležité také je, aby pro vás byl jídelníček finančně udržitelný. Mnohdy se lidé bojí diet, vegetariánství či veganství z finančních důvodů. V dnešní době to však není problém. Zdravé potraviny snadno seženete v různých řetězcích i za výhodné ceny, o čemž svědčí Tesco leták – Kimbino ho má pro vás připravený v digitální podobně online.

Špatné chápání půstů: Nemusíte se týrat!

Mnoho lidí se zhrozí, když slyší o půstování. I vy to vnímáte jako dobrovolné hladovění a týrání se? Pak bychom vám rádi vysvětlili, že i půsty mají ve našem jídelníčku místo a mohou vám v mnohém pomoci. Rozhodně vám nechceme doporučovat několikadenní hladovění. Možná vám bude znít lépe dodržování časových oken.

Aby naše tělo dokázalo potravu bez problémů trávit, potřebuje určitý čas. Proto poté, co našemu tělu dodáme přes den potřebné živiny, se doporučuje několik hodin nejíst, tedy půstovat.

Zpravidla se doporučuje pro zdravé fungování organismu zhruba desetihodinové okno, během kterého je vhodné se stravovat, a poté 14 hodin nejíst. Ideálně byste neměli jíst večer a v noci. Pokud se chcete zbavit nadváhy, pak může být pro tělo prospěšné jíst v šestihodinových oknech a 16 hodin půstovat.

Pokud bude váš jídelníček dostatečně výživný, za šest hodin se dokážete najíst tak, že během půstového okna v podstatě nepocítíte hlad. Takto velmi zefektivníte účinky jakékoli diety. Přispívá to nejen k lepší postavě, ale může to pozitivně ovlivnit vaší náladu a efektivní fungování přes den.

Rozhodně nedoporučujeme přechod na extrémní diety ze dne na den. Je přirozené, že takto náročnou změnu málokdo vydrží a velmi rychle se pak vrátíme ke starým návykům.
 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více