Moravanka "z Hané"

jahoda Kuchařka: jahoda

Zavařeniny 17 názorů

Suroviny

okurky – malé celé, nebo nakrájet kolečka/čtvrtky
cibule – malé nebo cibule jakkoli rozkrájet
mrkev
kedluben
celer
čerstvá paprika (na malé kostky)
hrášek čerstvý nebo zmrazený
kukuřice - smícháme v míse
feferonka
kopr (rostlina)
(Pozn.: uvedený rozpis zeleniny samozřejmě není podmínkou, dle přidaných komentářů k receptu doporučuji např. květák)
Nálev: (použitý z [uri]http://www.toprecepty.cz/recept/11571-krhanicke-krupky-chlapaci/[/uri]
1,6 l vody
0,6 l octa
6 dkg soli
43 tabletek umělého sladidla
1/4 lžičky nového koření
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky koriandru
1/2 lžíce tymiánu
1/2 lžíce horcicnych seminek
5 hřebíčků rozlisovat
3 bobkové listy
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme nejdříve nálev: vše smícháme a zahřejeme k bodu varu a necháme hodinu louhovat.

  2. Nyní si v klidu dáme do sklenic na dno feferonku (malou kulatou maďarskou celou, nebo ½ pálivého kozího rohu – co seženete), kousek kopru, nasypeme nakrájenou směs do ½ nebo ¾ sklenice (viz foto-obsah 375ml). Dále okurky a necháme místo i na cibulky/cibuli.

  3. Zalijeme vylouhovaným přeceděným nálevem a sterilujeme 20 min při 80°C.

  4. Vychladlé necháme uležet na tajném místě min. 14 dní.

Poznámka

Nápad vyrobit si doma vlastní Moravanku vzešel z nadměrné spotřeby této pochoutky (a všeho kyselého) u mého manžela, který ji může v jakoukoli hodinu (hodně ji přidává jen tak k hlávkovému salátu).

Vím, že sterilovaných okurek je zde spousta, ale třeba někomu přijde tento můj nápad vhod.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 628 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moravanka "z Hané"

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    mimosa: ano, ano v syrovém stavu, zavařování je stejné jako u okurek...:-K

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    Snad nebudu vypadat jak ...,mrkev a kedlubna,příp. květák se dává syrové?Díky.

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Také si dělám Moravanku doma, upotřebíme ji hlavně na vajíčkovou tlačenku. Nálev si dělám stejný jako na okurky, na který jsem zvyklá. Ale ráda zkusím i něco nového.:-)

    Odpovědět

  • Anděla Anděla(neregistrovaná)

    Vypadá to moc dobře, ráda bych vyzkoušela. Jen mi vadí to umělé sladidlo, nemáte někdo "přepočet" na cukr?

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Ivo, potěšila jsi mne a díky za vyzkoušení a za fotečky:-K! Také se snažím vše zužitkovat a právě jsi mne přímo navedla, protože tento víkend také likviduji "zbytky" ze zahrady. A u nás nejedou sladké zavařeniny, ale jen kyselé:-D Tak bude další mix:-p;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Ani,robila som dnes,dá sa povedať že viacmenej zo "zvyškov" zeleniny,ktorú sme v záhrade ešte mali:-8 takže som dala pár uhoriek,celer,mrkvu,fazuľu a kukuricu.Keďže ju používam často aj do zemiakového šalátu,papriku nedávam.Ale ten nálev je výborný,keď to zbadali moji rodičia,chceli to zjesť ešte pred sterilizovaním:-D+foto

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    jahoda:-K velké díky za tento báječný :-preceptík, dělala jsem včera, dnes rodinka:-K a hlavně má pusinka :-))neodolala - jednu sklínku rozdělala - no moravanka je výborná:-p:yes: a co teprve až se rozleží:yes:, nedělala jsem ji rozhodně:-* naposled a kdo váháte zkuste ji:-!vřele doporučuji a zasloužený 12.tý bodík uděluji:yes:;-)

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

    Posilam 9. bodik a ukladam. Vzdy je dobre mit v zasobe takovy receptik pro pripad nouze. Nikdy nevite, co se muze stat. Nekoho napadne, ze to vlastne vubec neni zdrave a celkem k nejidlu, prestanou to prodavat a co my potom? :-)) V dnesni dobe by me uz neprekvapilo vubec nic. :yes:;-):-K

    Odpovědět

  • aranosi aranosi

    Nádhera:-K:yes:

    Odpovědět

  • Janka 46 Janka 46

    Teda to je recept :yes::yes:uz se tesim to ja muzu jsi sikulka;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Si šikovná:yes:Ja tiež môžem kyselé v akúkoľvek hodinu:-Dlen keby som mala čas vyskúšať všetky takéto dobré recepty,už mám v pivnici dve bedničky uhoriek a jednu baraních rohov...:-//Ale keby sa našiel čas,tak vyskúšam:-)):yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Ještě jsem zapoměla napsat, dávám i růžičky květáku, ten nám v ní moc chutná.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jahůdko, výborný recept a parádní fotka:yes::yes:+6

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Není nad šikovné české hospodyňky, jak to říkal Vladimír Menšík, že uměly zpracovat co kde rostlo, do okruhu několika kilometrů a jak vidno, dodnes to umí ;-):-p:yes: proto zasloužený 3. bodík

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Moravanku dělám už hoodně dlouho, začala jsem jí dělat už za komunistů, v obchodě tenkrát na ni narazit byl docela zázrak a nám tolik chutnala.Tak nezbylo nic jiného než si jí udělat.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: moravanka recept recept na moravanku moravanka domácí kunovjanka recept moravanka domácí moravanka recept domácí moravanka nálev na moravanku moravanka zelenina moravanka recepty zelenina moravanka recepty moravanka zavařování moravanka recept na domácí moravanku recepty domácí moravanka moravanka nálev jak zpracovat kozí rohy zavařenina moravanka recepty z hané jak udělat moravanku