Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší brambory na vánoční salát jsou keřkovské rohlíčky: Jaké další odrůdy se do něj hodí?
Zdroj: Toprecepty

Bez bramborového salátu by to nebyly ty pravé Vánoce a smažený kapr by k sobě neměl správného parťáka. I když se do něj používá i mnoho dalších ingrediencí, nejdůležitější jsou v něm hlavně brambory. Je proto třeba vybrat co nejlepší, které salátu zajistí vynikající chuť.

Brambory nejlépe salátové

Jak již jeho označení napovídá, do bramborového salátu jsou nejvhodnější brambory salátové, a to bez ohledu na to, zda dáváte přednost tradičnímu majonézovému salátu nebo lehčímu se zálivkou z oleje a octa. Právě speciální salátové odrůdy brambor neboli brambory typu A, které v obchodě poznáte podle toho, že jejich obal je označen zelenou barvou, mají tu správnou konzistenci pro salát. Nerozvaří se na kaši, takže si pak můžete vychutnat malé kousíčky brambor. U brambor přílohových je již větší riziko, že budou hodně měkké a brambory typu C jsou úplně nevhodné, neboť jsou hodně moučnaté a po uvaření se téměř rozpadají, což z nich dělá ideálního kandidáta na přípravu kaší, pyré nebo placek.

Salátové brambory a jak je vařit?

Oproti „céčkovým“ bramborám jsou brambory typu A (případně AB nebo BA) jen lehce moučnaté, lojovité, mají žlutou až světle žlutou dužninu, po uvaření se nerozpadají, naopak zůstávají pevné na skus, takže si i po rozkrájení na kostičky lépe udrží  tvar. Díky tomu se tak báječně hodí do salátů. Vaří se převážně ve slupce, což jim zajistí výraznější chuť, a ještě v nich zůstane i mnohem víc zdraví prospěšných látek. Brambory uvařené ve slupce se navíc ani po vychladnutí nerozpadají, mají pevnou konzistenci a lépe se krájí na malé kostky.

Samozřejmě ani salátové brambory nesmíte uvařit příliš. Ideální doba varu je do 20 minut v závisloti na velikosti brambor. Když do nich píchnete nožem nebo vidličkou, musí být měkké, ale nesmí se rozpadat. Ideální je vložit hned na začátku brambory do studené vody a teprve pak přivést vše k varu, to jim zajistí větší pevnost. O tom, jak správně vařit brambory, aby se nepřevařily, si můžete přečíst v jednom z našich předchozích článků:

Nejchutnější salátové brambory

I když je použití salátových brambor do vánočního salátu zárukou úspěchu, samozřejmě je třeba brát v potaz i další faktory. Brambory by hlavně měly být zdravé (pevné a nenaklíčené) a kvalitní, na chuť salátu má navíc vliv i výběr odrůdy. Stejně jako třeba v případě jablek, i různé druhy brambor chutnají jinak a mají různé vlastnosti. Za tradiční odrůdu, která se již pěknou řádku let pojí s českým vánočním bramborovým salátem, jsou keřkovské rohlíčky.

Nejlepší jsou keřkovské rohlíčky

Na speciální brambory s trochu zvláštním názvem keřkovské rohlíčky můžete v předvánočním čase narazit v poslední době čím dál tím častěji. Jde však o poměrně starou odrůdu brambor, která byla vyšlechtěna již ve 40 letech minulého století ve šlechtitelské stanici Keřkov, ležící nedaleko Přibyslavi na Vysočině. Hned zpočátku se staly velmi oblíbenými pro svou pevnou lojovitou konzistenci, bohužel ale byly velmi náchylné na choroby, proto postupně téměř vymizely.

Lidé na ně a na jejich výbornou chuť stále vzpomínali, a tak se v roce 1995 pokusili v Havlíčkově Brodě o jejich ozdravení. Díky tomu je teď tato poloraná odrůda mnohem odolnější, přesto jsou i tak keřkovské rohlíčky poměrně vzácné a seženete je obvykle jen před vánočními svátky. Jsou i trochu dražší, za kilogram zaplatíte kolem 30 Kč. Na salát jsou totiž tyto brambory vyznačující se speciálním zahnutým tvarem, jemuž vděčí za název, vynikající.

Jaké odrůdy brambor ještě vybrat?

Pokud byste keřkovské rohlíčky v obchodě nesehnali, můžete použít i jiné salátové odrůdy, které mají podobné vlastnosti. Vynikající jsou rovněž brambory Annabelle, což je odrůda varného typu AB. I tyto brambory mají dlouhý, oválný a trochu „rohlíčkovitý“ tvar. Mají hladkou slupku, žlutou pevnou dužninu a vynikající chuť. Ne nadarmo je často tato odrůda označována za královnu salátů. Výborné jsou i odrůdy Antonie nebo Camel.

Náš tip: Vynikající bramborový salát ať už z keřkovských rohlíčků nebo jiné salátové odrůdy si pak můžete připravit podle našeho video receptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více