Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Známý sympatický šéfkuchař a bývalý porotce soutěže MasterChef Mirek Kalina se nespecializuje pouze na fine dinning. Úspěšně provozuje také vyhlášený HQ Pippi Grill, bistro rychlého občerstvení s vytuněnými grilovanými a smaženými kuřaty, ale i nejrůznějšími sendviči, které si vedle už osvědčené lokality na pražských Stodůlkách nedávno nadělilo další pobočku v lodním kontejneru v Průhonicích.

Netradiční mořská tabule

Šéfkuchař se svěřil, že se na Štědrý den pro rodinu snaží připravit vždy něco zvláštního. Minulý rok podával mořský jazyk. Jde o luxusní a ohromně chutnou platýsovitou, tedy plochou, mořskou rybu. Vypadá velmi zvláštně, protože má obě oči na horní, pravé, straně těla a má bílé jemné maso vhodné především k dušení a pečení. Velmi rád také připravuje o Vánocích mušle. Například slávky jsou o něco dostupnější, mívají je v rybárnách i v on-line supermarketech, kilo pořídíte kolem 150 Kč, nicméně je potřeba počítat s velkým množstvím odpadu v podobě jejich schránek. Odměnou je vám jednoduchá a rychlá příprava, nejrozšířenějším receptem jsou asi slávky na víně.

Tradiční šneci

Dozvěděli jsme se také, že se rodina Kalinů nezdráhá konzumovat šneky. Ti se během těchto svátků na našem území jedly velice běžně, byť dnes nám přijdou spíše jako ryze francouzská delikatesa. Kuchyňská úprava šneků od sběru po finální talíř je poměrně náročná a zdlouhavá. Pokud byste se rádi vrátili do dávných dob a toužili je ochutnat, šneky již vařené a zpět vrácené do ulit s česnekovým nebo bylinkovým máslem nabízí běžné řetězce. Hledejte je v mrazáku, na platíčku s důlky na ulity, nejčastěji po 6 nebo 12 kusech. Pak už je jen dle návodu vložíte na chvíli do trouby.

Úplně jiná majonéza do salátu

Bramborový salát mám moc rád. Byly doby, kdy jsem ho jedl od třiadvacátého až do Nového roku,” svěřil Mirek Kalina. Na dotaz, zda do něj připravuje domácí majonézu, se rozesmál. Majonézu kupuje, ale japonskou. Začal také spařovat cibuli, nejlépe v bílém víně nebo v octové vodě. 

Kapr bez trojobalu a smažený telecí řízek

Minulý rok jste si mohli přečíst rozhovor, ve kterém mimo jiné  šéfkuchař Kalina popisuje přípravu svého oblíbeného kapra po Novohradsku. Ten se připravuje na přírodno, takže bez trojobalu. Letos nás zajímalo, jaký si nejraději dá řízek. “Já spíš na Vánoce dělám telecí řízky, protože jsem zmlsanej, ale když kuřecí, tak stehenní,” má absolutně jasno. Kuře úplně opomenout nemohl vzhledem k faktu, že celý rozhovor proběhl v jeho provozovně, která se na kuřata specializuje. Většinu zde sice pořídíte v grilované formě, ale na friťák se zcela nezapomnělo – v nabídce najdete typické voňavé smažené jižanské kuře za 145 Kč a také fritovaná křidélka za 195 Kč.

Pokud vás nabídka HQ Pippi Grillu zaujala, podívejte se do naší fotogalerie na kompletní nabídku i s cenami.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více