

Jablečný koláč
Suroviny
- 125 g cukru
- 125 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- 5 g prášku do pečiva
- 2 vejce
- 5 středně velkých jablek
- citronová šťáva z 1/2 citrónu
- trochu cukru krystalu jemného (nebo prášk. cukru na posypání jablek)
Postup přípravy receptu
Cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky a citrónovou šťávu a ještě chvilku třeme.(já většinou ušlehám vejce, máslo i cukr), přidáme citr. šťávu, mouku a pr. do pečiva. Nakonec přidáme ušlehaný bílkový sníh.
Jablka oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Jablka mírně nakrojíme několika řezy.
Mírně je zatlačíme řeznou plochou do těsta a trochu je posypeme jemným krystalem.
Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě, ve vyhřáté troubě cca 180 st. cca 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla asi před 10 lety na netu, před 3 lety jsem ho ztratila, ale už jsem ho nikde nenašla. Ještě že jej měla uložený kamarádka, které jsem ho poslala. Dnes moc nevyšel, přendávala jsem ho horký a trochu se mi oddělila jablka.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablečný koláč
-
Tento koláč také dělám, říkám mu "jako od babičky", je moc dobrý.
Sypu ho skořicovým cukrem.
-
Super díky hledala jsem marně na stránkách Hery také pamatuji z reklamy:)
-
Já ho ještě posypu skořicí - to je mňamka.
-
Zrovna nedávno jsme s přítelem vzpomínali na reklamu na Heru, jak padají zpomaleně kostky tuku do mouky..Krása! Když tu reklamu dávali, byla jsem ještě dítě, a vždy myslela, že ty jablka jsou právě ta Hera
Mám radost z receptu, jdu ho se synem upéct k snídani
-
Tento recept hladam uz dlouho, take jsem ho nekde stratil. Ale mel jsem variantu, kde zakladem bylo cca 1cm vysoke linecke testo a v te pene byla jeste nastrouhana jablka a nasekane orechy. Pokud nekdo mate tuto variantu, prosim o zverejneni.
-
Jééé, Patricie néé, ten koláč je hezký, jen první pohled na tu fotku tak působil!
-
Jé - tenhle koláč si pamatuju z reklamy na heru. Moc se mi tam líbil.
Pečení je radost - hera je pečení. Sakriš, nedělám reklamu -
No dřevo jsem asi já,
chvátala jsem, jindy je o hodně hezčí. Příště ám lepší fotku,je ale jemný a dobře chutná
-
Původně jsem si z prvního pohledu myslela, že je to nějaká dřevěná forma!
Ale vypadá to docela zajímavě.