Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční americká polévka: Patří do ní speciální fazole, díky chilli vločkám krásně zahřeje a zajistí vám i bohatství na celý rok
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

U nás jíme na Nový rok pro štěstí čočku, na jihu Ameriky v tento den na stole nesmí chybět pokrm se zvláštními černookými fazolkami. Ty se přímo báječně vyjímají ve vydatné zeleninové polévce. Štěstí a dostatek peněz vám v ní posvětí nejen ony, ale šunka a listy kapusty, které vylepší i její chuť. 

Co jíst na Nový rok?

Stejně jako má téměř každá země světa má nějakou svou vánoční specialitu, liší se i ty novoroční. Jedno však mají společně, jídla na Nový rok by nám měla zajistit štěstí, dostatek peněz, hojnost a zdraví. V Americe, především na jejím jihu věří, že těmito zázračnými schopnostmi oplývají u nás méně známé fazole známé jako black eyed peas.

Ačkoli v překladu název této luštěniny zní hrášek, jde opravdu o speciální druh fazolí, který je u nás známý jako vigna čínská. Jde o luštěninu původem z Afriky, která se do jižanské Virginie dostala společně s africkými otroky, kteří začali oblíbenou plodinu své vlasti pěstovat i v Americe

365 černookých fazolí 

Černooké fazole si postupně oblíbili i místní obyvatelé, a nakonec se staly oblíbeným novoročním jídlem. Tradice dávat si v tento den fazole pochází pravděpodobně z dob americké občanské války, kdy luštěnina pomáhala lidem přežít chladnou a krutou zimu.

Tento zvyk se však udržel dodnes a lidé na černooké fazolky nedají dopustit. Říká se dokonce, že množství štěstí, jež přinesou, se umocňuje tím, kolik fazolí sníte. Ideálně by si jich každý měl dát v prvním dni nového roku přesně 365, aby byl každý den v nadcházejícím roce šťastný. 

Fazole doplňte kapustou a šunkou

Fazolky se nejčastěji konzumují v podobě jižanské speciality nazvané Hoppin' John neboli Hopkavý Honza, což je pokrm z fazolí a rýže. Stejně tak oblíbená je ale i novoroční polévka z těchto fazolí, do níž se navíc přidává kapusta, případně špenát či mangold. Důležité je, aby šlo o nějaké zelené listy, neboť zelené lupení připomíná zelenou barvu peněz a má tak zajistit bohatství.

To si ještě posvětíte přídavkem šunky. Vepřové je také jedním z tradičním novoročních jídel, prasátko totiž přináší štěstí, navíc je považováno za symbol pokroku, neboť se umí pohybovat jen dopředu. Jako přílohu si pak k polévce můžete navíc dát kukuřičný chléb, jehož žlutá barva připomíná zlato. Když si tedy nakombinujete fazole  se zelenými listy, šunkou a kukuřičným chlebem, máte štěstí pojištěné hned na čtyřikrát. 

Fazolová polévka pro štěstí a hojnost

Pokud máte fazole raději než čočku a tato polévka vás zaujala, můžete si ji připravit podle následujího receptu. A kdybyste náhodou černooké fazole nesehnali, můžete je vyměnit třeba za bílé, chuti polévky to nijak neuškodí. Ještě lepší navíc bude, když ji uděláte trochu pikantnější, pak i báječně zahřeje, až se vrátíte z novoroční procházky.  A jak na ni?

Budete potřebovat: 340 g fazolí, 5 plátků slaniny, nakrájených na proužky, 1 střední žlutou cibuli, 5 stroužků česneku, 4 šálky vody, 5 kostek kuřecího bujónu (můžete použít i domácí kuřecí vývar), 300 g šunky nakrájené na kostičky, 3 střední mrkve, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky drcených chilli vloček, 1/2 lžičky černého pepře, 190 g nasekaných listů kapusty nebo špenátu, 2 lžíce jablečného octa.

  1. Černooké fazole namočte přes noc do vody, minimálně na 8 hodin, klidně ale až na 12 hodin. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte nebo prolisujte. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. 
  2. Na pánvi opečte slaninu, přidejte cibuli a opékejte 3 minuty do změknutí. Přidejte česnek a osmahněte asi 1 minutu.
  3. Přidejte vodu a kostky bujónu nebo kuřecí vývar, odmočené fazole, šunku, nakrájenou mrkev, bobkové listy, chilli vločky a černý pepř.
  4. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte asi 2 hodiny.
  5. Nakonec do polévky vmíchejte listy kapusty nebo špenátu a jablečný ocet a vařte 10 až 15 minut. Hotovou polévku podávejte nejlépe s kukuřičným chlebem

Náš tip: Dáváte-li raději přednost, klasické čočce na kyselo, můžete si ji uvařit podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více